Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2014 12:58 - Изисквания за откриване на хранителен магазин
Автор: tanya123 Категория: Бизнес   
Прочетен: 49831 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2014 19:39


Необходими документи за откриване на обекти за търговия с храни - магазини,супермаркети, хипермаркети ,павилиони и щандове :

1. Удостоверение за регистрация от ,издадено от ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните,бившо ХЕИ ) към  съответния район.
За издаването се поддават следните документи :
  • Заявление по образец на ОДБХ ;
  • Решение за фирмата ,издадено от Агенцията по вписвания;
  • Договор за наем или документ за собственост.
  • Документ за платена държавна такса (от 20-34 лв.) .
  • Система за самоконтрол;
  • НАССР система или процедури (само за по- големите обекти).

2. Разрешително за пожарна безопасност от съответното от службата за пожарна безопасност към съответния район:
  • Заявление по образец ;
  • Документ за собственост или наем ;
  • Документ за платена държавна такса;
3.Документи ,издадени от служба по трудова медицина .
  • Решение за фирмата ,издадено от Агенцията по вписвания;
  • Договор за наем или документ за собственост;
  • Технически документи за ел. уредите и други документи,касаещи материално техническата база.
                  Хигиенни изисквания за откриване на обекти за търговия с храни:


Съгласно номенклатурата на Агенцията по безопасност на храните , към която са и 28-те ОДБХ- та в страната има :
  • Смесен магазин за търговия с храни и нехранителни стоки;
  • Смесен магазин за търговия с няколко групи храни;
  • Специализирани магазини ;
  • Хипермаркети;
  • Супермаркети ;
  • Павилион затърговия с храни;
  • Щанд за търговия с храни 
       Изисквания за смесем магазин за търговия с хранителни и нехранителни стоки и за смесен магазин за търговия с няколко групи храни 
  • Складови площи - едно  две  или повече складови помещения  за съхранение на храни , в зависимост от капацитета на обекта  и групите храни , които се предлагат. В складовите помщения ,трябва да има мивка с течаща топла и студена вода . Ако в обекта има две или три складови помещения , мивка е задължително да има там , където се съхраняват млечни и месни продукти . Храните в складовите помещения и площи се съхраняват разделно и се подреждат по групи. 
  • Помещение или изолиран кът за съхранение на общоупотребимите предмети,хигиенните материали, козметичните и миещите продукти, които се предлагат в обекта.Отнася се за обектите ,които ще предлагат и нехранителни стоки .
  • Помещение или изолирана площ за съхранение на храни за животни ,ако се предлагат  в обекта.
  • Търговска зала - в търговската част трябва да се осигури разделно съхранение на отделните групи храни .
  • Санитарен възел за персонала. Вратата на санитарния възел не трябва да се отваря директно в помещенията където се борави с храни. Задължително е в санитарния възел да има осигурена течаща топла и студена вода ,средства за измиване ,дезинфекция и подсушаване на ръцете.
  • Санитарно битов кът -задължително трябва да се осигурят условия за преобличане на персонала и съхранение на личните вещи .При по -големите обекти се осигурява помещение ,а за по-малките магазини се осигурява гардероб с плътно затвярщи се врати;
  • Условия за съхранение на препаратите иинвентара за почистване,измиване и дезинфекция- задължително се осигуряват условия за съхранение .За по-големите обекти се осигурява специално помещение,а за по-малките може да се осигури шкаф ,а инвентара-четки ,стирки,метли и др. да се съхраняват  в предверието на санитарния възел .
Ако в обекта има топла точка за топлинна обработка на храните , трябва да има обособен подготвителен кът и работен кът,където да  са разположени уредите за топлинна обработка , в който да е монтирана ефективна вентилация.  В подготвителния и работния кът трябва да са монтирани мивки с течаща топла и студена вода. 




                    Изисквания за   Хипермаркети и Супермаркети 

1. Складови помещения за :
  • Съхранение на храните - броя на помещенията зависи от капацитетана обекта .В складовите помещения ,където се съхраняват месни и млечни продукти задължително се осигурява мивка с течаща топлаи студена вода;
  • Складово помещение за съхранение на нехранителните стоки ;
  • Складова площ или помещение за съхранение на храните за животни ;

2. Подготвителни и работни площи ако се предлагат топлинно обработени храни.Подготвителните площи зависят от групите храни , които се предлагат.Всяка подготвителна площ трябва да е оборудвана с мивка с течаща топла и студена вода ,работен плот и работен инвентар. В работната площ са разположени ел. уреди за топлинна обработка и задължително се осигурява мивка с течаща топла и студена вода.Над топлинните уреди се монтира ефективна вентилационна система ;

3. Търговска част- в търговската част храните се подреждат по групи.
Нехранителните стоки и храните за животни се съхряняват отделно,на разстояние в търговската част. 

4. Санитарно битово помещение - необходимо е за почивка ,преобличане и съхранение на личните вещи на персонала .

5.Санитарен възел  за персонала - вратата на санитарния възел не трябва да се отваря в помещението,където се борави с храни .Задължително се осигурява мивка с течаща топла и студена вода,средства за измиване и дезинфекция на ръцете . 
 
6. Помещение за съхранение на препаратите и инвентара за почистване ,измиване и дезинфекция на помещенията ;



                     Изисквания за павилион за търговия с храни и щандове за храни 

За откриване на павилиони и щандове  за продажба на храни ви е необходимо едно помещение , в което да има мивка  с течаща топла и студена вода .В близост до обекта трябва да има санитарен възел.
Ако няма мивка , може да се използват съдове с резервна вода за щандовете и мокри кърпи за павилионите за търговия с храни .
Това е възможно само ако храните са пакетирани !
Трябва да са осигурени условия за съхранение на личните вещи и облекло на персонала . За целта се осигуряват закачалки или шкафове.
Осигурява се също шкаф за съхранение на препаратите заимиване и дезинфекция 
Инвентара  за почистване - четки ,стирки метли и др. се съхранява в предверието на изполвания санитарен възел ,освен в случайте ако не са предвитени други условия , но в  никакъв случай не трябва да имат пряк допир с храните. 
Ако се предлагат храни в насипно състояние или на бройка , например ядки или сладкарски изделия се осигурява шкаф за съхранение на материалите  и предметите за контакт с храни- тарелки, торбички и др.
Ако се предлагат храни ,изискващи хладилни условия на съхранение се осигуряват хладилни съоръжения . 
За пакетирани захарни и шоколадови изделия се осигурява температура в помещението 18-22 градуса . 
Ако се предлат фрешове задължително се осигурява мивка  с течаща топла и студена вода за измиване на плодовете .


Това са накратко изискваният , ако имате  допълнителни въпроси ,питайте :) ! 

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. valer - Фреш
21.02.2015 20:42
Здравейте, искам да отворя фреш бар, какви са изискванията за правенето на фрешове.Помещението е 10-15кв.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tanya123
Категория: Бизнес
Прочетен: 618602
Постинги: 134
Коментари: 1
Гласове: 32
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930