Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2018 11:45 - Приятелството е невъзможно след предателство
Автор: feq Категория: Други   
Прочетен: 3982 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 22.10.2018 11:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image

Притча за змията и лозарят

Един лозар имал хубаво лозе. При лозето му имало една грамада с камъни, в която грамада се появила една голяма змия. Един ден лозарят я видял и намислил да и направи добро. На другия ден взел едно канче с прясно мляко и го занесъл на лозето си, оставил го при грамадата и застанал отстрани, за да види какво ще стане.

 

Като излязла змията, изпила млякото и оставила в канчето една жълтица. Лозарят много се зарадвал, взел канчето с жълтицата и си отишъл. Започнал той да носи всяка сутрин мляко и взимал по една жълтица в продължение на няколко години.

 

Синът на лозаря пораснал и той решил да му разкрие тайната на лозето. Повикал го му разказал за змията. Сменил синът баща си и започнал той да носи мляко и да взима по жълтица. Докато един ден синът на лозаря си помислил: „В тази грамада от камъни трябва да има много жълтици! По-добре да убия змията, да разкопая грамадата и да взема жълтиците, а не да нося мляко всеки ден и да храня тая змия.“

 

С тази мисъл в главата един ден синът се приготвил да носи млякото. Взел една тояга и се запътил убие змията. Оставил канчето до грамадата и когато змията запила млякото, той силно замахнал и ударил да я убие. Но шансът не бил на негова страна и не успял да убие змията, а само и откъснал опашката – около една педя. Разгневена от удара, змията изпълзяла от грамадата и ухапала сина на лозаря. Отровата започнала да действа веднага и синът едва си отишъл у дома. Като го видял баща му, попитал го какво е станало. Синът разправил за всичко, което се случило с него и змията. Подир няколко време синът на лозаря умрял.

 

Минали дни, минали месеци, минали години...  Един ден лозарят отишъл на лозето при грамадата. Тогава изпълзяла и змията. Лозарят и рекъл:

 

- Хайде, приятелко, пак да се сприятелим, както бяхме си приятели по-напред.

 

А змията поклатила глава и продумала:

- Приятелю, не може да стане първото приятелство, защото докато гледаш гроба на сина си и докато гледам аз моята откъсната опашка, мъката в сърцата ни няма да позволи да се поднови първото ни приятелство.
Човек каквото и да прави, трябва да мисли за резултата.

image




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Още една притча за отношенията между човекът и змията
28.10.2018 10:46
"Един мъж видял умираща змия в огъня и решил да я спаси , но когато я извадил от там, змията го ухапала. От болката мъжът я пуснал и животното пак паднало в огъня. Човекът се опитал пак да и помогне и змията отново го ухапала. Друг човек, който го наблюдавал през това време, се обърнал към него и му казал:
- Извини ме, но си доста твърдоглав. Не разбираш ли, че всеки път, когато се опитваш да я измъкнеш от огъня, ще те ухапе?
Човекът отговорил:
- Природата на змията е да хапе, но това няма да промени моята, която е да помагам.
С помощта на железен прът, извадил змията от огъня и спасил живота и."

Размисъл:
Не променяйте природата си ако някой ви навреди, не губете същността си. Просто вземете предпазни мерки.
Някои преследват щастието, други го създават.
Безпокойте се повече за съвестта си, отколкото за репутациятa.
Защото съвестта ти е това, което си, а репутация е това, което другите мислят за теб. И това, което другите мислят, не е ваш проблем ...
Това си е техен проблем.
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления, Фея! Мъдра и много поучителна и полезна притча!
07.11.2018 13:05
Духът, който е творческата същност на човека, не зависи от обстоятелствата, защото винаги следва с ясно съзнание своя път, за разлика от егото, което винаги зависи от суетата си, сиреч от външни фактори! Егото може да бъде полезно само, когато следва Духа!
Хубав ден!
цитирай
3. barin - Здравей, feq. Знам я тази притча за ...
07.11.2018 13:06
Здравей, feq. Знам я тази притча за приятелството от детството. Приятно ми беше да я изчета отново.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feq
Категория: Други
Прочетен: 9494558
Постинги: 1410
Коментари: 8408
Гласове: 27050
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031