Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2020 20:43 - Невероятна история.
Автор: kuschel Категория: Други   
Прочетен: 1257 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прочетете тая невероятно трогателна история. Ако сте плакали за японското куче Хачико - най-вярното куче на света (за което има два филма), то тая история е още по-вълнуваща. Прочетете! Клара си направи труда да го преведе и за неговорещите руски. 


Клара Стоименова

АКЦИЯ "ПАМЕТ" - 75 ГОДИНИ ОТ ПОБЕДАТА ВЪВ ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА

"... В средата на шейсетте години, в Ленинград, в района на Парголово започнали да бутат дървените постройки, освобождавайки място за новото жилищно строителство. В един от дворовете, работниците открили нещо необикновено - малък гроб, над който се издигал паметник със залепена снимка. От снимката гледало куче с големи, умни очи - кръстоска между " уличен териер и ловджийско куче". Надписът гласял: "На скъпия приятел Трезор (1939 - 1945,) от стопаните, които той спаси". Било ясно, че паметникът е свързан със събитията по време на блокадата и работниците не го разрушили, а издирили бившите жители на този дом.

Минала една седмица, в двора се появил побелял мъж и внимателно отлепил от паметника снимката на кучето. Работниците го наобиколили и той им казал:
- Това е нашият Трезорчо! Той спаси нас и децата ни от глад. Искам да сложа снимката му в новия си дом."
След което им разказал тази необикновена история:

"През есента на 1941 година, северните покрайнини на града страдаха сравнително малко от обстрелите и бомбардировките. Основните атаки бяха върху централната част на Ленинград. Гладът, обаче, дойде и тук, в дървения дом, където живееха четири семейства с децата си.

Всеобщият любимец беше Трезорчо - игриво и умно куче. Но през едно октомврийско утро, в кучевката паничка имаше само вода.Кучо се повъртя, помисли и изчезна. Хората въздъхнаха облекчено, че няма да гледат гладните му кучешки очи. Но Трезорчо не изчезна безследно. Върна се към обяд със заек в зъбите. Това стигна за обяда на четирите семейства. Вътрешностите, лапите и главата получи главният по прехраната!

От този ден, Трезорчо започна почти всеки ден да носи по един заек. Нивите на опустелите совхози бяха пълни с неприбрана реколта. През септември фронтът стигна до града. Зеле, моркови, картофи, цвекло, бяха останали по лехите. Пир за зайците. И те бурно се разплодиха!

Жените всеки ден варяха бульон от заешкото. От кожите се научиха да шият топли ръкавици за армейците, разменяха ги за тютюн, а него за храна.

Ловджийските походи на Трезор ни показаха още един спасителен маршрут - децата, ходеха с шейните си до затрупаните със сняг ниви и изравяха зеле, картофи, цвекло. Замръзнали, но, все пак, храна...

През блокадата, в този дом, никой не умря!
Дори на 31 декември, направихме елха за децата и на клоните и, заедно с играчките висяха истински шоколадови бонбони, които ни размениха артелчиците за заека, който хвана Трезор.

Така преживяхме блокадата.
След Победата, през юни 1945, сутринта Трезор, както обикновено, замина на лов. А след един час се появи в двора, оставяйки след себе си кървава следа. Беше попаднал на мина. Умното куче, явно беше усетило мината и беше успяло да отскочи встрани, затова не беше загинало на място. Умря в родния си двор.

Съседите плакаха за него като за близък човек! Погребаха го в двора и му поставиха паметник. Но когато се преселваха в новите си жилища, в суматохата го забравиха.
Мъжът помоли строителите:
- Ако може, недейте да строите върху гроба на Трезор! Посадете върху него елха. Нека тя бъде за новите деца новогодишна елха. Също като тогава - на 31 декември 1941 година. В памет за Трезор."

Жителите на високия нов блок отдавна са свикнали с голямата, красива елха, която расте пред един от входовете. Малко от тях знаят, че тя е посадена в памет за тези 900 дни блкоада и кучето, което спаси от глад шестнадесет ленинградци.

Изпращам ви тази история като паметна връзка.
Като памет за тези 27 милиона съветски граждани, убити, изтезавани, изнасилвани, изгорени, загинали от глад, унищожени от фашистите! Сега, повече от всякога трябва да направим така, че светът никога да не забравя за това, винаги да помни приноса на съветския народ за освобождението на Европа и света от фашизма! Този текст трябва да стигне до минимум 100 милиона души по целия свят!
Присъедини се към нас, включи се в паметната връзка, помогни тя да бъде разпространена по света!

Моля, изпрати тази история на свои близки и ги помоли да продължат връзката!
Започнахме акция в памет на загиналите във Великата Отечествена. ПРЕДАЙ НАТАТЪК!

Герои на Съветския съюз станаха: повече от 7 000 руснаци, 2 021 украинеца, 299 белоруси, 161 татарина, 107 евреи, 69 узбеки, 57 дагестанеца, 43 азърбайджанеца, 39 башкирци, 18 туркменци, 14 таджики, 7 кабардинеца, 6 адигееца, 6 чеченеца, и воини от много други националности...
Геройски се сражаваха за Москва бойците-казахи. Знаменитата дивизия на ген. Панфилов, която в средата на ноември 1941 година спря немците на подстъпите под Москва, беше сформирана в Казахстан и сред 28-те Герои на СССР, влезли в историята като "героите-панфиловци", имаше и казахи. От Казахстан, за фронта заминаха повече от 2 000 000 души! От частите и съединенията, които взеха участие в битката за Сталинград, една трета бяха сформирани в Казахстан. В Курската битка се прославиха войните на 72, 73 и 8 стрелкови дивизии, които също бяха сформирани в Казахстан.




Гласувай:
10



1. planinitenabulgaria - Имам по-друг японски спомен.
27.02.2020 21:00
Имаше тук среща на наши и японски гимнастици. Една от японските гимнастички -
Миосу Какуро ми скри топката...
С тях бе и министърът на топлоцентрарлите, Наибаго Укимура, който подписа Договор да им изнасяме въглища.
цитирай
2. kuschel - Не си се изхрачил. . . невероятно! ...
27.02.2020 21:07
Не си се изхрачил...невероятно! Смаян съм, вероятно ще го направиш по-късно. За сега даже няма да те изтрия, макар да си ми крайно противен.
цитирай
3. pando - PRIVET
28.02.2020 12:48
CAMARADE!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kuschel
Категория: Други
Прочетен: 2377030
Постинги: 505
Коментари: 4339
Гласове: 3212
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031