Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.08.2010 20:06 - БЪЛГАРИТЕ (част 17)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 6985 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 09.04.2015 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                      кан АСПАРУХ

                          Из книгата "Хан Аспарух" на Димитър Добревски/
                                            
  " За една държава, в която племенната принадлежност не е играела почти никаква роля, в която религиозната и светската власт са се преплитали, трябва да се знае всичко,за да се оцени нещо неочаквано за самата нея. В цялата история на империята не е известен случай да се създаде държава върху жизнено важна територия, чието притежание Константинополис е смятал свое въобще.След отдръпването на Византион от гранични теми или след удари на мощни племенни групировки в посетнешкия исторически период са възникнали наистина цял ред трайни и нетрайни образувания.
   Аспарух се е появил в зенита на император Костантин ІV Погонат, във време, когато Китай е записвал в летописа си,че на запад има червенобузи хора с име ромеи,а великият град,омаломощен от тежката война с арабите е смятал,че пътят на "богоизбрания" Константин вече криволичи към славата.

Искам да вярвам,че изненадата в Константинополис е граничила с недоверието и леката насмешка, за да може окопитена 30-40 години след договора на Константин с Аспарух един Юстиниян Ринотмет да дарява Аспаруховия наследник - Тервел за заслуги не на васал, а на събрат по власт. иначе, ако великият град бе долавял същността на явлението "българи" по създаващата се тема Истрион,би направил всичко което е било в ръцете му,за да изтласка отвъд реката страшния съсед. Това е едната страна на предположенията. Втората която всъщност е приемана досега за вярна, е възможна и аз много искам тя да е възможната единствената истина. Ударната мощ на Аспарух и дипломатическият такт на хана,трайността на съюза му със славяните са дали в ръцете на племенния и държавен вожд достатъчно сила да се изправи срещу нечувано силния Константинополис,срещу Константин,известен като победител над арабите по южните и източни фронтове на империята.
Така ще е било!
Няма доказателства за подценяване на българите. Походът предприет от един император,огромния флот изпълзял из пристанището на Месемврия на север към устието на Истър,сухопътните операции в същата посока на цялата европейска армия са данни за простия,логическия,фактическия вид на нещата. В столицата е владеел СТРАХ.
Страх в Константинополис!
..........Множеството пада на колене,откъм пристанището се носи звънът на корабните склянки*,а от казармите на столичния гарнизон ехтят роговете на конниците,тръбите на тагмите пехота.
   Спаси ни,господи! Не подхвърляй най-преданната на твоята вяра столица на нова опасност! Ти,порфирогенетът,василевсът,господарят,първият свещеник на храма "Света София", първият воин на християнството и ръката на бога на земята,кажи какво ще се случи!
Императорът се появява пред тълпата монаси и хиляди, хиляди тъмни, невзрачни, мръсни, гладни, викащи съществувания - бляскав и величествен,нагласен по ритуала в туника на римски консул,с къс меч и огромен диамантеновезан кръст на гърдите. Поклон пред бога, божи кръст и сетне няколко думи все в името на вярата,в бога,на неговата истина,която Константин е длъжен и ще защити....."

" И все пак знае се,че славяните, нахлули век и половина преди идването на Аспарух на Балканския полуостров,успели да се закрепят на територията на Източна римска империя. Обезлюден поради чумата при Юстиниян,Балканският полуостров бил заселен от огромните маси славяни - анти и славини. И странно, победителите са били победени,даже похода на Констанс ІІ през 648/9 година е целял покоряването на непокорните васали. По-модерната и по-здара държавна организация е успявала да преклони главите на упоритите - свободолюбиви славяни. Траките, покварени от столетия съседски живот с Константинополис изтребени и омаломощени от войни,епидемии и глад, вече изобщо не са представлявали някаква сила на полуострова. Дори по данни от архиологията се смята, че великото племе на траките вече е преставлявало отделни оазиси хора по предпланините и планините. Закрепени на полуострова, славяните са живеели свободен и в същото време зависим от империята живот. Те са били включени в териториялния пръстен на Византия,в нейната данъчна и военна система. Те са били извор на работна ръка, на богатства и неприатности,на сила и слабост. Държавната система на Византия е успяла да ги превърне по дипломатически и военен път в своеобразни свои поданици и войните на славяните срещу ромеите са били своего рода - провинциални бунтове.
племената в днешна Македония са били покорени, или казано скромно,усмирени от Констанс. На север от Хемос седем племена се били съюзили. Казва се, че тяхната съюзна организация напомняла държава.Мнозина твърдят,че те са сложили началото на славянската държава. Трети отричат този факт, а четвърти го смятат маловажен.
Седемте крайдунавски славянски племена са воювали срещу Византия,срещу регионалната власт на стратиота на темата Истрион.
Тази война породена вероятно от спорове за земя, за данъци, за насила отведени на работа мъже и още поради десетки икономически причини, всъщност се е явявала преходен момент на племената.
Такива ще да са били приблизително причините за войната. В посочената обстановка идването на едно енергично племе, организирано по принципите на военната демокрация, е било възможност,е било подкрепа, било е желано. И този съюз се е оказал най - важното за момента събитие, една от главните причини за успеха на Аспарух.

(този откъс от книгата преставлява първа и втора част от историята за аспарух,написана от Димитър Добревски и предадена дословно от мен) Така малко по малко ще се запознаем с една почти достоверна история на българите).



Гласувай:
11



1. dalida - кан Аспарух е бил мъдър мъж.
05.11.2010 22:22
Българите първо са били дипломати, ако със слово не спечелят, пробват с откуп, ако и с откуп не стане, тогава вадят томахавката - двуострата брадва.
цитирай
2. dalida - Още малко информация
10.12.2010 20:57
Знам, че не всички исторически гниги са тъй интересни, но понякога е добре да сме осведомени, за да не се излагаме пред други дискутиращи хора на такива теми.
--------------------
След като византийският император Константин ІV Погонат разбира, че българите са толкова близо до границата на империята, той предприема мащабен поход, който обаче завършил с неуспех. Предвождани от кана, прабългарите нахлули в пределите на Византия и проникнали на юг чак в Тракия. Константин ІV нямал друг избор и подписал договор с Аспарух, в който признава владенията му на север от Стара планина, а това означавало, че България получила статут на самостоятелна държава. Още за битката при Онгъла и последвалите събития.
От 681 до края на управлението на Аспарух (700 г.) българската държава се простирала от билото на Карпатите на север до Стара планина на юг и от поречието на р. Тимок на запад до Черно море и р. Днестър на изток (Карта). Тези земи били населени предимно със славяни, което обуславя федеративния характер на българската държава. Прабългарите и славяните продължили да живеят според своите традиции и обичаи, а това, което ги обединявало, били общите интереси. За да дефинира взаимоотношенията между двата народа, Теофан Изповедник използва гръцката дума „пактос”, която обаче има две до голяма степен противоречащи си значения. Според едното прабългари и славяни са сключили договор помежду си за съвместни действия. Според второто значение кан Аспарух е подчинил славяните, които е заварил на Балканите. Със сигурност се знае, че държавата е организирана и управлявана изцяло от прабългарите и техния държавен модел. На славянските племена е отредена защитата от нашествия на териториите, които са населявали, а те от своя страна запазват своето самоуправление начело с князе. Седемте славянски племена, например, са охранявали старопланинските проходи, а тимочаните – поречието на р. Тимок.
цитирай
3. dalida - Когато прочетох тези редове се запитах
10.12.2010 21:01
Къде е била ТРАКИЯ ? ."Предвождани от кана, прабългарите нахлули в пределите на Византия и проникнали на ЮГ чак в ТРАКИЯ. Константин ІV нямал друг избор и подписал договор с Аспарух, в който признава владенията му на север от Стара планина, а това означавало, че България получила статут на............
цитирай
4. dalida - ВИЗАНТИЯ тогава е владеела част от Южна България и
10.12.2010 21:03
в по- голямата си част е била в ГЪРЦИЯ И ИЗТОЧНА ТУРЦИЯ, там където е бил Цариград. Малко по - в страни се е намирала ИЗТОЧНА / ОДРИНСКА / ТРАКИЯ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156700
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031