Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2015 13:14 - За някои "велики" дела на Николай Хайтов и Антон Дончев
Автор: rosiela Категория: История   
Прочетен: 10468 Коментари: 13 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да ги нарека "академици" много ще ги уважа,а те не заслужават.Който ги е удостоил,той да се доказва,че е прав.Аз не мосля.
   В запазен от мен брой на в."Ретро" деловодителка от Пловдивския районен съд  разказва как ебила помолена от съдийка от същия съд,близка до Хайтов,да напише на машина и осъврмени по стил разкази на възрастни жени от Родопите с труден диалект,които разкази после лесно излизат от името на Хайтов.Тъй като не е получила дължимата сума 1500лв нови пари,жената ги търси от наследниците на писателя,но няма отговор да ги е получила.Това,че хайтов е обичал да се снабдява с разказвачи и чужди текстове,го знае вече цяла България.Така е постъпил и с Язова,също го пишеше на доста места.
  Може би по-малко се знае що за важни дела е вършил студентът по право Антон Дончев,който е юрист по образование.Не филолог.Билечлен на Рабфага на студенти с работнически произход и яростно е спъвал завършването на образованието или следването вобще на маса хора в СУ"Климент Охридски".В."Златна възраст "има честността да публикува материали на хора,които се съмняват основателно в неговото авторство на знаменития роман "Време разделно".Лицето е родено в Мездра и нито нощ не е пресптало в Родопите,там,където се развива действието на романа.Има две предположения за реалното авторство на романа:Фани Попова-Мутафова,която му го е дала доброволно,за да види бял свят от негово име в мътните комунистически времена,друг свой роман е дала на С.Янев„Второто известно в писателските среди предположение е,че е от учител от Родопите,дал му го когато е бил директор на червеното издателство "Народна младеж" /по-късно там бе шеф и шефът на Съюза на българските писатели Николай Петев,покойник,обвинен от неговите си хора за доста злоупотреби/.Залежал романът при Дончев,нещо обичайно за онова време.Учителят умира,няма наследници и хоп...Антон Дончев,автор.Той няма втори роман на такова ниво,както и няма подобие на "Диви разкази" на Хайтов,дълбоко оспорвани от писателите за авторски.
  Имах шанса да се запозная приживе с третата жена на Хайтов,Нели,която къртовски е редактирала и работила по неговите творби.Тя не беше недоволна от брака си с него,казваше ми.Аз обаче мисля,от всичко научено и прочетено,че човекът е търсил жертвички да му работят.Такава помощница е била и Елена Алекова,тя твърди,че е научена от него на много неща.Възможно е и аз не бих искала да оспорвам това,което тя твърди.Възможно е и да е помагал,той е раздавал пари и на много червени писатели-пенсионери по времето на председателството си в СБП,но изгодата си никога не е изпускал от очи,както и манията да го приемат него,лесничея по професия,за "велик" писател.Да,но в историята вървят и делата на двамата и нека всеки ги анализира по съвест.Аз казвам само истините,при това - доказуемите.



Гласувай:
7



1. ok3223 - За умрелите или добро, или нищо ...
21.11.2015 15:14
Како, и не се излагай да повтаряш клюките на поостарели бабета. Теези двамата са едни от най-добрите наши писатели и да повтаряш казаното от този и онзи, е най-малкото не етично.
Всеки ползва материали случайно попаднали му и не негови, особено писателите, в което няма нищо нередно
цитирай
2. rosiela - Поздрав.
21.11.2015 18:02
Уважаеми,няма клюки,има факти,явно не съвсем достъпни до хора като теб с "всякакви"интереси.Всеки,който си отива от този свят,оставя тук кошницата с делата си.Хайтовите са такива,какво да се прави.
цитирай
3. krumov - ГЕРМАНИЯ
22.11.2015 10:56
И двамата "велики" писатели са обикновени тарикати и комбинатори, които, освен амбиции, са имали и способността да хващат не особено интелигентния политически вятър, както и да го използват. Да не говорим, че особено Дончев има пряка вина за това, че Радичков не стигна до Нобеловата награда, каквато заслужаваше.
цитирай
4. bezistena - Поредният пасквил срещу Големият ...
22.11.2015 14:47
Поредният пасквил срещу Големият Българин и непокорен и търсещ Дух Хайтов!
Срам и позор за нищожествата и нисшите духове и нечисти души,които са като петно от лайно на муха върху Слънцето,непомръкващо от тях,а светещо и греещо на Душите чисти и търсещи,върху чиято светлина се открояват още по–ярко мръсните нисши и долни безлични душици!
Дух мощен и непокорен,пропит от болка и Любов към България и чистите обикновени хора и свещената ни природа,безцеремонен към мерзавците,които сега вият срещу него!
Просторен феноменен талант и неспокоен и непокорен търсещ Дух,Будител и бунтар също като дядо си Пътър Дънов и прадядо си Васил Левски,наследил от тях Божествените гени на Исус и Мария Магдалена,чийто чист потомък е Хайтов!
А посмей сега да виеш в общия хор на хиените и черните анти–Български души,ръфащи и омърсяващи всички Велики Българи!
цитирай
5. dianaan - Защо тази мерзост
22.11.2015 18:05
Защо написахте тази мерзост? Не се ли чувствате удавена в калта? Какви доказателства? Никакви.Само предположения, тоя казал, оня дочул. А Вие чувствате ли се пречиста, та да леете мръсотия върху тях? Откъде тази робска злоба? И не се обиждайте от другите мнения. Мислете.
цитирай
6. rosiela - Отговор и на двамата
22.11.2015 18:54
Каквито са делата им,такива са и лъжевеликите.Всеки творец трябва да присъства не с недостойни деяния в българската литература,не с лъжи и използвачество,а с това,което му е дадено "отгоре" и колкото може.Имаме такива творци.Имаме и достатъчно подценени таланти,така че от фалшиви имена не се трогвам,ама никак.Ваше право поради непросветеност е да ме опонирате,както желаете.
цитирай
7. rosiela - Да повторя,че някой е изтрил
22.11.2015 19:40
Откъс от публикувана моя стихотворна творба:....имам съвест,съвестта ме пари/и ми казва още що е грях".
цитирай
8. rosmistral - Уважаема rosiela,
22.11.2015 22:33
Благодаря за публикацията Ви. Аз отдавна само чета в блог-а, но не публикувам.

Крайно време е да бъдат показани истинските лица на хора като Хайтов и Дончев. За съжаление, хората не искат да чуят истината. Първо за Дончев,защото е по -кратко. Баща ми беше журналист и близък приятел на невероятната Фани Попова - Мутафова, чието име освен свързано с "Боянският майстор", не говори нищо на много хора. Фани Попова умря в мизерия и дори забраниха да бъде отпечатан некролог, а само една диплянка на циклостил в ония времена оповести кончината и. Да тя беше българка в онзи смисъл на думата,който е непознат днес. Действително даде книгата си на Дончев, който се "усамоти в Родопите за 40 дни, в които с помощта на местни хора промени стила на авторката. Това е факт,който се знаеше от цялата гилдия. Същата съдба имаше и книгата и " За свободата", но Стефан Дичев поне и даде част от хонорара. Та толкова за Дончев.
Но, когато стане дума за Хайтов душата ми се изпълва с омерзение. Не за това, че е плагиат, а за това ,че съсипа живота на много хара- трите си съпруги и минаваше през трупове за да постигне целта си. Вие познавате третата му съпруга Жени Божилова, а аз втората ,зъболекалсата Таня Чорбарска - Хайтова, която го спасява от затвор, уволнен като лесничей за злоупотреба. Жени се за него и така Хайтов идва в София. Много преди това, той е изоставил първата си съпруга - Мария с невръстната си дъщеря Елена, която не призна и докато беше жив, въпреки, че тъстът му го издържа, за да завърши лестничейство. Елена Хайтова е съпруга на поета и писателя Николай Гигов и живеве в Смолян. В къщата на Таня Хайтова видях тетрадките и пожълтелите редакции на "Диви разкази", както и на" Шумки от габър". Почерците в двете тетрадки са на различни автори и са взети от Хайтов за да ги "редактира" и помогне да бъдат издадени ...да но от негово име. Журналистът Петър Величков, който го изобличи за Яна Язова, лекува диабета получен от съприковновението си с тази "велика" особа.
цитирай
9. rosmistral - продължение
22.11.2015 22:53
За Яна Язова и участието на Хайтов при откриване на трупа, след смърта и.....просто няма сили да говоря....ужасяващо е. Всеки може да намери какво е остановил Величков. Има го в интернет, но аз си спомням ужаса,който смрази централна част на София в онези години, защото Яна Язова, не е случайна личност и разложеният и труп след смърта и....потресе хората.
За плагиатството от друг наш писатал Георги Томалевски - новелата "Капитан Петко войвода" - екранизирана след това-четете интервю с дъщеря му. Познавах Томалевски и не искам дори да поставя имената им едно до друго, за да омърся паметта му. Колкото до гробът на Левски, това е поредното кощунство. Дори проф Генчев и проф Димитър Овчаров / баща на Николай Овчаров/, не успяха да се приборят с хайтовщината, а синовете му Здравец и Александър успяха да заблудат СОС - да постави плоча да църквата " Св Петка Самарджийска", че там е погребан Левски. Археологът Петър Вълев е единствения,който още се бори да докаже истината, но понеже пише под псевдоним тук в блога няма да разкрия личността му. И на края с малко желание, може да бъде проверена всяка моя дума, написана в този коментар. Тъй като отговарям спонтанно веднага след като прочетох написаното от Вас, както винаги съм потресена при споменаване на името на тази особа, може би съм допуснала правописни грешки,за което моля да ме извините, но нямам сили да чета отново и да корегирам. Само за да потвърдя думите Ви публикувам един линк на В. Дърева- добър журналист, но не споделям политическите и убеждения. Но написаното от нея е истина. Моите почитания!
http://e-vestnik/6224
цитирай
10. rosiela - Благодаря.
23.11.2015 11:06
Всичко,което казвате е абсолютно вярно.За Апостола също.Благодаря,че казвате истината.Аз просто още не бях засегнала тази тема,но ето,че и други хора я знаят.
цитирай
11. rosiela - Още една благодарност.
23.11.2015 11:10
Да,Жени Божилова познавах аз,не Нели,прощавайте,но тя също почина.Много начетена жена,скромна,мисля,че той й е помогнал да се спаси от "политическа неблагонадеждност",ми казваше тя,та работеше жената за него до безумие и стоеше зад кадър.
цитирай
12. rosiela - За Петър Величков.
23.11.2015 11:13
Да знае,че не е сам в благородното дело,което е извършил.
цитирай
13. petrgrand - Да знае, че не е сам в благородното ...
12.04.2016 12:19
rosiela написа:
Да знае,че не е сам в благородното дело,което е извършил.

Благодаря. Винаги съм се учудвал защо някои защитават престъпници, мислех си, че е от незнание, но ми се струва, че е поради сходен манталитет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6601408
Постинги: 5039
Коментари: 23939
Гласове: 9773
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031