Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2019 11:01 - Дама
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2946 Коментари: 1 Гласове:
18

Последна промяна: 17.03.2019 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Играта на дама (на руски: шашки; на италиански: dama; на немски: Dame; на испански: damas; на френски: jeu de dames; на английски: draughts; на американски сленг: checkers) е стара като шахмата, ако не и повече. Подобна игра се играе от няколко хиляди години. В шумерския град Ур е намерена дъска за игра на дама, датирана 3000 пр. н. е. В Британския музей се съхраняват екземпляри от дъски и пулове за дама от Древен Египет, открити в погребални камери. Омир и Платон споменават играта петея (πεττεεία), подобна на дама. Римляните също я играли, като я наричали латрункули (latrunculi). В България още една игра се нарича дама. Знам я като коран и съм я играл доста като малък. Спомням си, че тя се играеше с по 9 бобени и царевични зърна. Дама или още известна у нас и като шашки се играе с бели и черни пулове.

Тази игра има доста много разновидности в различните страни. Основните са английски, руски, испански, италиански, португалски, бразилски, чешки, турски и още много други. При повечето варианти играта е на шахматна дъска с 8 х 8 квадрата и с по 12 пула. Има вариант с дъска от 100 (10 х 10) квадрата и с по 20 пула, който се нарича международен (international). Съществуват и варианти (турски) само с по 8 пула на 2 реда. Обичайно пуловете се нареждат върху черните квадрати, но има варианти и с подредба на пуловете по белите полета.

Независимо от избраната разновидност, правилата на играта са общи. Играят само двама души. Целта на играта е да бъдат взети всички пулове на противника. Пуловете могат да се придвижват напред само по диагонал с по 1 поле. Задължително е да бъде взет противниковия пул, като се прескочи, ако зад него има празно поле. По същия начин могат да бъдат взети и няколко пула. Играта свършва, когато бъде взет и последния пул на противниковия играч. Ако в хода на играта Ваш пул достигне последния ред полета, то той се превръща в Дама или Царица. Над него се поставя още един пул. Дамата има правото да се движи свободно по диагоналите в дъската напред и назад и обикновено взема повече чужди пулове. Ако единият играч е блокиран и не може да придвижи напред своите пулове, то той също губи играта.

През вековете дама се играе в много страни по цял свят и е не по-малко популярна от шахмата. В играта на дама правилата не са унифицирани и затова понастоящем се провеждат няколко световни първенства. От 1840 започва световното първенство по английския вариант на дама, от 1885 международния вариант, който от 1948 се организира от FMJD = Feferation Mondiale du Jeu de Dames. Световни първенства по дама има още по Бразилския вариант от 1985, по руски шашки от 1993 и турския вариант на дама от 2014.

Само на пръв поглед играта изглежда лесна. Всъщност е трудна като шахмата, защото изисква много добра стратегия и внимателно премислени ходове. Освен това е забавна и интересна. Аз също съм играл дама, но за съжаление не съм така добър. Опитайте и няма да съжалявате. Приятна игра!

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
17.03.2019 12:52
Сега разбрах защо се нарича дама?!
От френския- игра за дами или дамска игра!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099724
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960