Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2019 22:26 - Къде е погребан Св. Иероним?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 1121 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 31.07.2019 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

Вчера, случайно препрочитах VІ том на „Чужди пътеписи за Балканите“ – „Немски и австрийски пътеписи за Балканите ХVІІ – средата на ХVІІІ в.“ и попаднах на следната находка:

„София

...Най-забележителната от всички сгради е храмът „Св. София“, който, изглежда е построен по нареждане на император Юстиниян. Той е дълъг приблизително 60 крачки и половината на това широк. Сега обаче той е съвсем променен от турците и е пригоден за мохамеданския култ.

В основите на този храм, на мястото, където някога е бил олтарът, от православните ни беше показано едно особено куполно помещение, затворено с малка желязна врата. Те разказваха, че в него лежи погребан свети Хиероним. Показаха ни по-специално как турците, които иначе не желаят да оставят и да търпят нищо останало от християните, особено тела на умрели и мощи, въпреки това не се опитвали, нито се решавали да отворят тази врата, нито пък да извършват някаква промяна в куполното помещение, пред което все пак техният духовник трябвало да извършва обичайната молитва. Причината била, че онзи, който се захващал за това, още от самото начало падал болен от внезапна болест от удар и дори бил парализиран. Както и да е, на нека достоверността за това да остане за сметка на разказвача.“

Анонимно описание (1671 г.)

„Немски и австрийски пътеписи за Балканите ХVІІ – средата на ХVІІІ в.“

Много хора навярно са чели този пътепис, но на никой не е направило впечатление следното: Св. Иероним, за когото става въпрос, според библейските енциклопедии е погребан в град Витлеем в днешен Израел. Какво още знаем за него?

Софроний Евсевий Иероним (лат. Sophronius Eusebius Hieronymus) е роден в Стридон, Далмация на 30 септември 419 или 420 г. И е починал във Витлеем. Наричан е и Св. Иероним – илирически църковен писател, аскет, създател на каноническия латински текст на Библията. Почита се в православната и католическата традиция като светец и един от учителите на Църквата. Някои средновековни източници, например Мауро Орбини, погрешно му приписват създаването на глаголическата азбука.

Иероним бил човек с голям интелект. Той изучавал философия в Рим, където бил кръстен около 360 г. вече в зряла възраст, въпреки че неговите родители били християни. Бил е ученик на известния граматик Елий Доната, познат на античната и християнска литература по това време. С времето станал един от най-образованите отци на църквата. В Рим бил въведен в сан свещеник, но направил много врагове и бил принуден да напусне.

Той много пътешествал и, като млад човек, извършил поклонение в Светата земя.

В 386 г. Иероним се установил във Витлеем. Там е последван от римската аристократка Павла, която той обърнал в хрисиянството. Тя основала обители и манастири, а точно тук в течение на дълги годити Иероним превел Стария и Новия завет на латински език. Неговият превод – Вулгата – след единадесет века по-късно бил обявен от Тредентския събор за официален превод на Свещените писания.

Приема се, че е починал във Витлеем, където е и погребан. Затова днес във Витлеем се издига негова статуя.

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/Иероним_Стридонский

Според Анонимния пътепис от 1671 г., гробът на Св. Иероним се намира през втората половина на 17 век в олтара на църквата Св. София в град София в България. Какво прави той там, освен ако теорията ми за връзката на Библията и българската история е вярна. Той е роден в Далмация, знаел е славянски, сиреч български език и от него е превел на латински Стария и Новия завет на латински език. Това се е случило в град Пловдив - библейския Витлеем. Първоначално Библията е била написана на Български, а не на еврейски, както ни убеждават сега. Иероним като славянин, учи в Рим и притежава висок интелект и не е имал много трудности да преведе на латински Библията. След смъртта му е погребан в София - Библейския Иерусалим, което е напълно нормално.

Ще потърся и още доказателства в тази насока и ще се радвам да ги споделя с вас. Какви ли още загадки крият книгите и търсят някой, който „има очи“ да ги открие и разтълкува на другите?

 




Гласувай:
6



1. shtaparov - Сведението, което посочваш е много ...
17.08.2019 22:30
Сведението,което посочваш е много интересно и заслужава да му се отдели специално внимание,а защо не и специално научно,че и археологическо изследване от БАН?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654373
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031