Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2019 14:46 - Учените откриват странна нова клетка в човешките мозъци: „шипкото неврон“
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 3144 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.01.2019 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Учените откриват странна нова клетка в човешките мозъци: „шипкото неврон“

https://www.livescience.com/63441-new-brain-cell-rosehip-neuron.html?fbclid=IwAR1KHYhA9-HZP1cj0vaQP7evUfzyk0jI51aU0i_6Wn4A4mhsXIuiWehMhDc

От Ясемин Саплакоглу, писател на персонала | 27 август, 2018 г., 03:27 ч. Ет 
     image   About this website     Цифрова реконструкция на новооткрита клетка на човешкия мозък, наречена "шипка" неврон. С уважение: Тамас Лаб, Университет в Сегед

Невролозите са направили розово откритие: нов тип човешка мозъчна клетка.

Най-новият неврон е наречен "невроза на шипка", благодарение на неговия буш външен вид. Мозъчната клетка, с нейните уникални генни изрази, отличителна форма и разнообразни връзки с други неврони, не е описана досега и освен това, тя не присъства в любимия предмет на невролозите: мишки. [ 3D изображения: проучване на човешкия мозък ]

Международна група изследователи съобщиха за своето откритие днес (27 август) в списанието Nature Neuroscience .

"Това е много гъсто", казва Тригве Бакен, един от водещите автори на хартията и старши учен в Института за мозъчни науки на Алън в Сиатъл. Невроните имат дълги разклонения, наречени дендрити,които приемат сигнали от други неврони. В клетките на шиповете, тези дендрити са "много компактни с много точки на разклонение, така че изглежда малко като шипка", каза Баккен на живо. (Шипките са вид плод, произведен от розови растения.)

 

Освен това към появата на шиповете се добавят и големите луковици в края на техните аксони, които освобождават невротрансмитери или химически сигнали към други неврони, добавя Баккен.

image

Новият неврон е кръстен на малките червени плодове от розово растение, наречено шипка. Кредит: Shutterstock

Новата находка е резултат от сътрудничеството между Bakken и неговия екип и изследователи от Университета в Сегед в Унгария. И двата екипа идентифицираха самостоятелно отличителните неврони и когато екипите научиха, че гледат едно и също нещо, те решили да работят заедно, каза Бакен.

Изследователите от института Алън документираха странния нов неврон чрез изследване на мозъчната тъкан на двама починали мъже от средната възраст. Когато изследователите разглеждали гените на невроза на шиповете в тази постмортална тъкан, те открили, че невроните действали по различен начин. "Има редица гени, които се включват само в тази клетка, а не в други", каза Баккен

Междувременно, екипът в Унгария допълнително документира невроза на шиповете, като изследва електрическата активност и форми на невроните в мозъчната тъкан, които са били отстранени от мозъка на хората по време на операцията и са запазени живи в разтвор.

Рядък неврон

Една от причините, поради които невроните на шипка са избягали от невролозите толкова дълго, е вероятно, защото клетките са толкова редки в мозъка, каза Баккен. Друга причина, добави той, е, че тъканите на човешкия мозък са трудни за учените. Всъщност в изследването изследователите са изследвали само един слой от мозъка. Възможно е обаче и в други слоеве да се намерят и неврони от шипка, каза Баккен.

По-конкретно, изследователите са открили, че невроните на шиповете съставляват около 10% от първия слой на неокортекса - най-скоро развитата част на кората, която участва в зрението и слуха. Те също така откриват, че невроните на шиповете се свързват с неврони, наречени пирамидални клетки, вид възбуждащ неврон, който съставлява две трети от всички неврони в кората, според Cell .

Пълната степен на връзката на невроните на шиповете с пирамидалните неврони е неясна, но изследователите са открили, че невроните на шипката действат като инхибиторни неврони, или такива, които ограничават дейността на други неврони. "Те имат потенциала да възпрепятстват възбудимостта" на пирамидалните неврони, каза Баккен. Но за това как това влияе върху поведението на мозъка, „ние все още не знаем“, добави той. 

Липсва при мишки

Всички бозайници имат кортекс, а вътре в него - неокортекс, каза Баккен. Но има около "хиляди пъти повече клетки в човешкия кортекс в сравнение с мишката", каза той. С други думи, той представлява много по-голяма част от мозъка ни, отколкото мишката. Така че, може би не е изненадващо, че екипът не е открил никакъв генетичен намек за неврони от шипка в мишки. 

"Намирането на типове клетки, които са уникално човешки ... помага на нашето разбиране за физиологичните различия, които под [лежат] нашите по-високи когнитивни способности и могат по-добре да информират за лечебните стратегии за мозъчно-свързани разстройства", казва Blue B. Lake, асистент по проекта. отдела по биоинженерство в Университета на Калифорния, Сан Диего, който не е бил част от проучването.

Отсъствието на невроза на шиповете в мозъка на мишки може да послужи като предупредителен напомняне, че резултатите от някои изследвания върху мозъка, направени върху плъхове, не могат да бъдат преведени на хората , казват изследователите.

"Мишките са чудесен модел на организма, за да разберат как мозъците работят като цяло и могат да ни помогнат да разберем как работи човешкият мозък", каза Баккен. - Но мисля, че намирането на част от тази верига, която не се вижда в мишка, сочи към необходимостта да се изучава действителната човешка тъкан.

Има достатъчно части на мозъка, запазени сред мишки, хора и други бозайници, които хората могат да направят "заключения за нещата, които научаваме в мишката, и поне да предположим, че нещо подобно може да се случи в човешкия мозък". - каза Баккен. Но понякога наличните в човешкия мозък неща са „просто няма” в мозъка на мишките.

Бележка на редактора: Тази история беше актуализирана на 28 август, за да се изясни, че неврона на шиповете няма уникален набор от гени, той активира уникален набор от гени.

Първоначално публикуван на живо наука .




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738077
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031