Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2018 17:00 - МИНАЛО И БЪДЕЩЕ
Автор: rosiela Категория: Изкуство   
Прочетен: 231 Коментари: 0 Гласове:
0



 
  1. аса ·
  2. checkmarkcaution-solid

МИНАЛО И БЪДЕЩЕ

Бъдещето винаги е общо,
в миналото всеки се разхожда сам
и кое е просто и е сложно...


преосмисля като в собстваса ·

checkmarkcaution-solid

МИНАЛО И БЪДЕЩЕ

Бъдещето винаги е общо,
в миналото всеки се разхожда сам
и кое е просто и е сложно...
преосмисля като в собствен храм.

Сам го стига някъде вината
по собствена пътека на греха,
сам уроците си взима на Земята
преди да отлети към вечността.

На момент съдбата му подсказва,
другаде - по воля я реди,
някъде и щастие отказва
или пък внезапно връхлети.

Дар е на мига да съумееш
да живееш честния живот,
няма шанс със подлост да успееш,
Вселената не дава празен ход!

15 януари 2018г., София
Росица КОПУКОВА

  1. аса ·
  2. checkmarkcaution-solid
  3. МИНАЛО И БЪДЕЩЕ

    Бъдещето винаги е общо,
    в миналото всеки се разхожда сам
    и кое е просто и е сложно...
    преосмисля като в собствен храм.

    Сам го стига някъде вината
    по собствена пътека на греха,
    сам уроците си взима на Земята
    преди да отлети към вечността.

    На момент съдбата му подсказва,
    другаде - по воля я реди,
    някъде и щастие отказва
    или пък внезапно връхлети.

    Дар е на мига да съумееш
    да живееш честния живот,
    няма шанс със подлост да успееш,
    Вселената не дава празен ход!

    15 януари 2018г., София
    Росица КОПУКОВА

    Вижте повече
  4.  
  5.  
  6. Харесване КоментарСподеляне   8210 Райчо Котев, Маруся Николова и 8 други Коментари image Маруся Николова С дълбока философска мисъл, много добре поднесено! Поздравления, Роси!Управление   11   Харесване · Отговор · 17h image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Напишете коментар...      
  7.     image     Росица Копукова сподели публикацията на Съюз на българските писатели/ Union of the Bulgarian writers. · 23 часа · checkmarkcaution-solid     image Съюз на българските писатели/ Union of the Bulgarian writers Вчера в 15:54 ·

    ЕДНА ОТ НАЙ-ФАНТАЗНИТЕ ДУХОВНИ ЛЮБОВИ

    ЗА ЯВОРОВ МИНА И ПОЕЗИЯТА МУ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО

    И АКО НЕ БЕ Я СРЕЩНАЛ НАЯВЕ, ТОЙ БИ СИ Я ИЗМИСЛИЛ – ...
    ТАКАВА КАКВАТО Я Е ВИЖДАЛ ВИНАГИ В БЛЯНОВЕТЕ СИ

    Магдалена Гигова, дъщеря на племенницата на Яворов - Ганка Найденова-Стоилова, описала в книгите си живота на гениалния ни поет, припомня част от задълбочените изследвания на живота му и на Явора Стоилова, дъщеря на Ганка. А пък дъщерята на М.Гигова - Василия Стоилова, праплеменничка на великия българин, е нарисувала един от най-проникновените му портрети, с пламтящите му от страст и тъга очи.
    Именно Явора разказва пред Магдалена Гигова за двете най-изпепеляващи любовни истории /Мина и Лора/ на все още неразбрания в дълбочина образ на неподражаемия наш мистик-революционер. Интересното е това, че Яворов ги среща в знаковата за него година, 1906, точно когато след потушеното Илинденско въстание живее в света на своите изгубени илюзии и мечти за свободна Македония. Тогава написва своите мрачни, страшни стихове „Безсъници”. И точно в тях, в заледените пустини и безпрогледната нощ в душата му, сякаш измислен от самия него, просветва образът на Мина. Среща я на Благовещение, 25 април, в дома на близкия си приятел от кръга „Мисъл” - Петко Ю.Тодоров. Тя е малката сестра на майстора на идилиите и е само на 16 години, а Яворов на 28. Нейната чистота му напомня за тази на неговата майка. Единствената дъщеря на един възрожденски тип чорбаджия от гр. Елена - Юрдан Тодоров и непоправимата романтичка сякаш излиза от мечтите му, макар че не е била красавица. С младежка дързост си позволявала дори да критикува поезията на своя любим, нещо което Лора Каравелова никога не е правила. А Яворов с ироничен тон й отговарял, че е готов да коригира поезията си в духа на нейната критика. Силно запленен от нея, той още в деня на запознаването им написва стихотворението „Благовещение”, в което изразява идеала си за любовта, неговия напълно дематериализиран образ - „прохладен лъх от ангелско крило, о ангел, о дете...” И нещо повече - след смъртта й - в своя философско-поетически дневник Яворов признава: „Никога не я пожелах като жена”. За него Мина е музика, лъчи, същество от друг свят, дори иска и тя да се вижда такава.
    Явора Стоилова цитира и откъс за нея от дневника на своя прачичо: „Блага вест я нарекох аз в своя живот”. И още: “подобна на лилия, от която не е по-бял снегът, по-висока от другите, но навела своята ароматна главица. Тя радваше очите ми – и опияняваше душата ми”.
    Докато пък Мина не харесва външно Яворов, казвала, че очите му са жълти като на лисица, а устните му – като на арапин. Но го обичала като поет, обичала и неговата поезия.
    Въпреки крехкото си здраве, Мина била и смела бунтарка, замисляла се за ролята на жената в българското общество, смятала, че тя не трябва да загубва женското у себе си, но и да не остава „женица”, с което доста изпреварва времето си, но Яворов предпочита да не вижда това в нея. По-скоро тя стои пред него като идеал, който е носил дълго в мечтите си, дори през годините продължава да доизмисля образа й, да го разкрасява, докато Мина живее своя реален живот и се бори със страшната за тогава болест – туберкулоза. Умира от туберкулозен перитонит във Франция. Изключително деликатна, предпочитала да пише писма на поета, в които му казвала: „Не бих искала да преча на твоето изкуство, не бих се обидила, ако ме жертваш за нещо по-голямо от мен”. Отлагала бъдещите им срещи за времето, когато оздравее. Но се борила не само с болестта си, а и с предразсъдъците на семейството си, неприемащо по-възрастния и много по-бедния Яворов. Забраняват му да се среща с нея, а по онова време той заминава в Нанси, Франция, за усъвършенстване по литература със стипендия, отпусната му от министъра на просвещението - проф. Иван Шишманов.
    Любовта им е най-вече епистоларна. Той й прави предложение за женитба, но условието му е да се откаже от родителите си, което тя не може да направи, въпреки че се усеща като птичка в клетка. Надява се да оздравее и да отхвърли оковите си, но това не се случва, болестта й се развива стремглаво.
    Яворов прави любовта им публично достояние, като напечатва в списание „Мисъл” цикъл стихове-писма, под които поставя по един цитат от писмата на Мина. Нейното семейство е влудено, упреква го и д-р Кръстев, главен редактор на списанието. Но поетът е убеден, че никой няма право да цензурира творчеството му. И това не е егоизъм, защото за него Мина и поезията му са едно и също нещо, както много проникновено отбелязва Явора Стоилова.
    Яворов и Мина имат само три лични срещи – първата на запознанството им и след нея още две. Заплануваната трета не се е състояла, в уречения ден умира майката на Яворов - Гана Крачолова. Връзката им в писма продължава от 1906 до смъртта й на 12 юли 1910 г. Но през последните месеци Мина е в агония. Пък и всяка среща на Яворов с нея сякаш нарушава идеалния свят от писмата и стиховете. За това говори и бурната им среща в Народния театър, откъдето поетът, боейки се от сцени, избягва и моли любимата си да му върне цялата кореспонденция, защото имал твърдото намерение да се раздели с нея. Тогава си определят среща след 2 години - на 18 юни 1911 г. Но Мина не я доживява. Когато постъпва в санаториума в София, Яворов успял да проникне в болницата само веднъж. Петко Ю. Тодоров толкова много се ядосал, че не му проговорил до края на дните му.
    Но здравето на Мина се влошава и я изпращат в санаториума „Берк” на Атлантическия океан, откъдето пише на любимия си: „Не искам да тлея, искам да живея”. Месец преди смъртта й Яворов заминава за Франция, моли близките й да му разрешат да я види, но те отказват, защото бере душа, тялото й е в гнойни струпеи и тя не би искала да я запомни такава. Погребват я в Бианкур. Възлюбленият й присъства на опелото в руската църква. Трогнато, семейството решава да му подари някои лични вещи на Мина. Яворов всеки ден ридае на гроба на любимата си.
    И ако не бе я срещнал наяве, той би и я измислил – такава каквато я е виждал винаги в бляновете си.


    Лияна ФЕРОЛИ

    Вижте повече   Любов КоментарСподеляне   112 Вие и Петър Николов Коментари   image Напишете коментар...      
  8.     image     Росица Копукова сподели връзка. · 23 часа · checkmarkcaution-solid   image Алеко Константинов и десет популярни откъса от негови книги magnifisonz.com / На 13-ти януари се навършват 154 години от рождението на Алеко Константинов. Щастливеца е роден в Свищов в семейството на видния… magnifisonz.com       Харесване КоментарСподеляне   44 Вие, Янка Пиперкова, Anna Galeva Krasteva и Галина Михайлова Коментари image Росица Копукова Бележит и незабравим!   Управление   Харесване · Отговор · 23h image Напишете коментар...      
  9.     image     Росица Копукова · Вчера в 08:58 · checkmarkcaution-solid В София вали. Топло да ви е на душата, другото ще го наместим.В София вали. Топло да ви е на душата, другото ще го наместим.     Харесване КоментарСподеляне   18119 Tzvetana Pesheva, Явор Спасов и 17 други Коментари image Георги Бербенков Кое е другото и с какво ще го наместиш? 11 Управление   Харесване · Отговор · 1d image Георги Бербенков отговори · 3 отговора image Напишете коментар...      
  10.     image     Росица Копукова · Вчера в 08:50 · checkmarkcaution-solid

    АЗ ЛИ СЪМ В РАЗЛИЧНИТЕ НЮАНСИ?


    Когато те обичам - съм красива
    във порива на пламнала душа ...
    и искам покрай мене всичко живо
    със своята любов да осветля.

    Не се харесвам да съм помрачена.
    Поддържай огъня и мъж бъди.
    Заспуска ли се облак в мен полека,
    по - слабо любовта ли запламти,

    настъпва някакъв нюанс тревожен
    и спад на чувствата в реалността,
    навярно някои това го могат,
    обаче аз си тръгвам в утринта,

    не се затрогвам и от обяснения,
    щом ми е ясна в тебе слабостта,
    добра съм аз за мъжко вдъхновение,
    който разбира моята цена.

    14 януари 2018г., София
    Росица КОПУКОВА

    Вижте повече     Харесване КоментарСподеляне   231126 Никол Иванова, Маруся Николова и 24 други Коментари image Маруся Николова Прекрасен стих! Поздравления! 11 Управление   Харесване · Отговор · 1d image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Anna Galeva Krasteva   11 Управление   Харесване · Отговор · 1d image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Напишете коментар...      
  11.     image     Росица Копукова сподели връзка. · 14 януари в 21:42 · checkmarkcaution-solid   image Каква тайна ще разкрием за теб? Бързо направи този тест, за да разбереш! happytest.net       Харесване КоментарСподеляне   213 Вие, Аэ Ти и Anna Galeva Krasteva Коментари image Росица Копукова Кой не обича. Ама ако са милиони, се обърквам в броенето, по- малко да са. 11 Управление   Харесване · Отговор · 1d image Anna Galeva Krasteva отговори · 2 отговора image Весела Георгиева Хем не ти се работи, хем и скаш да броиш мангизи ! Е къде дават така ? image:-D   Управление   Харесване · Отговор · 1d image Весела Георгиева   11 Управление   Харесване · Отговор · 1d image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Напишете коментар...      
  12.     image     Росица Копукова сподели връзка. · 14 януари в 21:40 · checkmarkcaution-solid   image КАКВА Е ТВОЯТА КОЛА!? Бързо направи този тест, за да разбереш! happytest.net       Харесване КоментарСподеляне   66 Вие, Никол Иванова, Йорданка Петкова и 3 други Коментари image Росица Копукова Може. С шофьор до мене и свят широк.   Управление   Харесване · Отговор · 1d image Напишете коментар...      
  13.     image     Росица Копукова сподели връзка. · 14 януари в 21:39 · checkmarkcaution-solid   image ТВОЯТА ТАБЕЛА С ПРАВИЛА !? Бързо направи този тест, за да разбереш! happytest.net       Харесване КоментарСподеляне   213 Вие, Daniel Merazchiev и Anna Galeva Krasteva Коментари image Росица Копукова Напълно безплатни са. Даром раздадени.   Управление   Харесване · Отговор · 1d image Георги Бербенков Росица...се римува с умница! 11 Управление   Харесване · Отговор · 1d · Редактирано image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Напишете коментар...      
  14.     image     Росица Копукова сподели връзка. · 14 януари в 21:38 · checkmarkcaution-solid   image КАКВО КАЗВА КРИСТАЛНАТА ТОПКА ЗА ТЕБ??? Бързо направи този тест, за да разбереш! happytest.net       Харесване КоментарСподеляне   314 Вие, Янка Пиперкова, Anna Galeva Krasteva и Zlatina Teneva Коментари image Росица Копукова Дай Боже!   Управление   Харесване · Отговор · 1d image Напишете коментар...      
  15.     image     Росица Копукова сподели връзка. · 14 януари в 21:38 · checkmarkcaution-solid   image ВИЖ КАКВА ЩЕ Е СЛЕДВАЩАТА ТИ РАБОТА? Бързо направи този тест, за да разбереш! happytest.net       Харесване КоментарСподеляне   213 Вие, Anna Galeva Krasteva и Reni Qnkova Коментари image Росица Копукова Няма накъде-е-е-е-е....Отговорности.   Управление   Харесване · Отговор · 1d image Напишете коментар...      
  16.     image     Росица Копукова сподели връзка. · 14 януари в 21:36 · checkmarkcaution-solid   image КАКВИ СА ТВОИТЕ ЖЕЛАНИЯ ПРЕЗ 2018??? Бързо направи този тест, за да разбереш! happytest.net       Харесване КоментарСподеляне   448 Вие, Tzvetana Pesheva, Янка Пиперкова и 5 други Коментари image Росица Копукова Има такъв момент!   Управление   Харесване · Отговор · 1d image Георги Бербенков Кои са "всичките"? 11 Управление   Харесване · Отговор · 1d image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Anna Galeva Krasteva   11 Управление   Харесване · Отговор · 1d image Напишете коментар...      
  17.     image     Росица Копукова · 14 януари в 14:20 · checkmarkcaution-solid

    ОТКРЕХВАНЕ

    Открехнем ли душата към Всемира
    със цялата му Божа красота,
    усещаме, доброто не умира,...
    доброто се родее с вечността.

    И някъде, сред майката Природа,
    с душата ни се случват чудеса,
    там тя намира пътя си възходен
    между трева и сини небеса.

    И кацва на лицето топло чувство
    и по душата се разлива жар,
    спохожда ни великото изкуство
    да видим в непознатия другар.

    Открехнем ли душата към Всемира
    и пуснем ли я в миг да полети,
    недейте и допуска, че умира,
    тя сменя просто своите черти.

    Тя става по- красива, по - радушна
    и доближава повече до Бог!
    Ще бъде после по - великодушна-
    над грижите и над живота строг!

    14 януари 2018г., София
    Росица КОПУКОВА

    Нагоре

    Вижте повече     Харесване КоментарСподеляне   426 Маруся Николова, Veneta Vlaikova и 4 други Коментари image Маруся Николова Оптимистично и ведро! 11 Управление   Харесване · Отговор · 2d image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Напишете коментар...      
  18.     image     Росица Копукова · 14 януари в 14:20 · checkmarkcaution-solid

    Открехнем ли душата към Всемира
    със цялата му Божа красота,
    усещаме, доброто не умира,
    доброто се родее с вечността.

    ...

    И някъде, сред майката Природа,
    с душата ни се случват чудеса,
    там тя намира пътя си възходен
    между трева и сини небеса.

    И кацва на лицето топло чувство
    и по душата се разлива жар,
    спохожда ни великото изкуство
    да видим в непознатия другар.

    Открехнем ли душата към Всемира
    и пуснем ли я в миг да полети,
    недейте и допуска, че умира,
    тя сменя просто своите черти.

    Тя става по- красива, по - радушна
    и доближава повече до Бог!
    Ще бъде после по - великодушна-
    над грижите и над живота строг!

    14 януари 2018г., София
    Росица КОПУКОВА

    Нагоре

    Вижте повече     Харесване КоментарСподеляне   13518 Никол Иванова, Райчо Котев и 16 други Коментари image Маруся Николова Прекрасно, наситено с цвят и образи! 11 Управление   Харесване · Отговор · 2d image Маруся Николова отговори · 2 отговора image Напишете коментар...      
  19.     image     Росица Копукова · 14 януари в 10:25 · checkmarkcaution-solid СВЕТЛА И ОБИЧНА НЕДЕЛЯ, ПРИЯТЕЛИ!СВЕТЛА И ОБИЧНА НЕДЕЛЯ, ПРИЯТЕЛИ!     Харесване КоментарСподеляне   13316 Маруся Николова, Veneta Vlaikova и 14 други Коментари image Rumen Hristov   11 Управление   Харесване · Отговор · 2d image Марияна Христева image 11 Управление   Харесване · Отговор · 2d image Маруся Николова Прекрасно утро, Роси!Управление   11   Харесване · Отговор · 2d image Anna Galeva Krasteva   11 Управление   Харесване · Отговор · 2d image Напишете коментар...      
  20.     image     Росица Копукова · 14 януари в 10:17 · checkmarkcaution-solid

    ОБИЧАМ ЕСТЕСТВОТО НА НЕЩАТА

    ОБИЧАМ ЕСТЕСТВОТО НА НЕЩАТА
    И ПРОСТОТАТА В ЗЕМНИЯ ЖИВОТ,
    С ПАРИ НЕ СЕ КУПУВА СВОБОДАТА...
    И ВЕРНОСТТА В ЧОВЕШКАТА ЛЮБОВ.

    В НАЧАЛОТО Е ЖЕСТЪТ. ТОЙ ОСТАВА
    ЗАЛОГ ЗА БЪДЕЩЕ И КРАСОТА.
    СЕБЕРАЗДАВАНЕТО ЩОМ ЗАБРАВИШ
    И СВОЙТО МЯСТО СРЕД ЧОВЕЧНОСТТА,

    ТОГАВА ФАЛШЪТ ЩЕ ТЕ ИЗПЪРЗАЛЯ
    ВЪВ ОТНОШЕНИЯТА ЕЙ ТАКА,
    ЧЕ НЯМА ДА УСЕТИШ КАК ПРОПАДАШ
    И НЯМА КОЙ ДА ХВАНЕШ ЗА РЪКА.

    13 ЯНУАРИ 2018Г., СОФИЯ
    Росица КОПУКОВА

    ::::::::::::::::::

    ОТ ПОЛИТИКАТА Е МНОГО ПО- ЗНАЧИМА
    ПОЕЗИЯТА НЕЖНА, ЗАТОВА
    ДУХОВНИТЕ ЩЕ БЪДАТ НАЙ- ПОМИЛВАНИ
    ВЪВ ВРЕМЕТО - ОТТУК ДО ВЕЧНОСТТА.

    13 ЯНУАРИ 2018Г., София
    Росица КОПУКОВА

    Вижте повече     Харесване КоментарСподеляне   235129 Никол Иванова, Маруся Николова и 27 други 1 Share Коментари   Преглед на още 2 коментара image Росица Копукова   11 Управление   Харесване · Отговор · 2d image Minka Angelova Ооо,. Колко е хубаво, ноо днес всичко се купува, та дори и любовта за съжаление. Роси стиховете ти ме разтърсват и незнаеш колко дълбоко в душата ми бъркат.   Управление   Харесване · Отговор · 2d image Георги Бербенков отговори · 1 отговор image Янка Пиперкова Поздравления Роси. 11 Управление   Харесване · Отговор · 2d image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Маруся Николова Вълнуващо, съдържателно и толкова прочувствено! Поздравления Роси, за красивия стих!Управление   11   Харесване · Отговор · 2d image Росица Копукова отговори · 1 отговор image Напишете коментар...      
  21.     image     Росица Копукова сподели спомен. · 13 януари в 21:33 · checkmarkcaution-solid    



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6673130
Постинги: 5068
Коментари: 24027
Гласове: 9809
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930