Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2016 11:05 - Домът и наследниците на Евгения Марс
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 977 Коментари: 0 Гласове:
-7

Последна промяна: 30.07.2016 23:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Доброто ни дългогодишно приятелство с госпожа Елмазова, снаха на Евгения Марс, дългогодишната духовна приятелка на Иван Вазов, ме отвеждаше неведнъж в техния дом на централна столична улица. Потопяваше ме в атмосферата на този толкова елегантен и духовен български дом на д-р Елмазов, стоматологът, първият в България след Освобождението, съпругът на Евгения Марс. От стената в хола ме гледаше нейният образ, така блестящо нарисуван от гениален художник, сякаш ей сега ще ми заговори.
  Двуетажната къща е изумителна, наподобяваща малък палат. Два етажа, отделен страничен вход до централния, с апартамент, където и досега живеят роднини на семейството. Двата етажа са за Елмазови. Долният дават под наем. На втория живеят и досега. Широко стълбище с вази, поемат те огромни огледала и се озоваваш на една площадка, каквато, впрочем, има и на първия етаж. Дясно - красив портал към коридор, ляво - прекрасни огромни тераси на двата етажа. После е холът, а оттам се стига и до портретът на пищната и елегантна писателка Евгения Марс.
   Преди това има предверие в хола с пиано, където амбициозната и талантлива дама всеки четвъртък и по-радко събота, е отваряла гостоприемно врати за литературния салон, по-рядко - музикален. Пианистаката е била пак тя. С благоговение сядам на добре реставрираното канапе, където редовно е сядал ипиелчая си Иван Вазов.
   Особена атмосфера. Историческа. Всичко е много добре поддържано. От стените ме гледат и портрети на предци, достойни за признание и възхита.
   Отбиеш ли се на терасата, приветливо те посрещат красиви маси с градински столове, чадъри над всяка, много,много саксии и боднати украси между всяка.
  Къщата е оформена с любов от двете внучки на Евгения Марс. Събеседването е винаги приятно. Винаги научаваш по нещо ново от сладкодумната снаха, която със силен дух носи своите деветдесет години и е на крак, със свежа памет и голямо почитание към Вазов, към свекърва си Марс, към миналото, оживяващо на всяко стъпало в този дом.
  Дълго време госпожа Елмазова поддържаше литературните сбирки в памет на свекърва си. Сега не зная дали го прави още. Все пак - на години е. Нейният мъж - големият оперен певец Павел Елмазов, е отдавна покойник.
  Но тук времето е спряло. Тук е част от историята, културата и новаторството на България вонези години на пробуждане след турското робство. Петдесет години след Освобождението, Евгения Марс ни завещава една събирана и добре оформена от нея енциклопедия по всички въпроси от битието - политика, образование, култура, икономика и др. на една добре спряваща се с финансите България. Имам честта да притежавам един екземпляр, надживял Втората световна война и подарен ми лично от госпожа Елмазова.






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6606843
Постинги: 5041
Коментари: 23943
Гласове: 9774
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031