Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2017 19:55 - ИЗ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕДИН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1365 Коментари: 5 Гласове:
-1

Последна промяна: 30.04.2017 21:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Софийското читалище "Пенчо Славейков 1921" отбеляза 151 години от рождението на гения Пенчо Славейков на 27 април.
Компроментираното читалище, предвид странните резултати от конкурси от Благовеста Касабова, меко казано, много намали броя на участници и на гости. От 250 учестници и нагоре в предните години, докато се разбра, че се раздават пари ва посредствени творци, тази година участниците бяха около 50, салонът полупразен, а стиховете - в повечето слаби. Това не се отрази на самочувствието на окуцялата Благовеста, нали си взима хонорара.
След като чухме Първата награда на стихотворението от една докторка Валя Василева, за залези и коняк, нищо общо с Пенчо Славейков / впрочем никой от наградените не се и сетил за него да напише нещо/, дамата, чиито поглед беше, простете израза, като " теле гледа железница", същата  заби поглед в смартфона си, чете, търси разни неща, правеше си селфи. Поглеждах я дискретно, седеше до мен през един стол, няма спиране, брате. Що е то Пенчо Славейков? Пред нейно "величество". Всичко бе средна ръка стихове, под Чучеловите даже.
За разлика от читалища, които държат на идеята да сплотяват хората след духовния празник, нямаше и по чаша вино.
Обява за следващия поет и чао.
От рехави по - рехави били сбирките им на и извън "Вечери на кръста", основан от комунаря Лъчезар Еленков.
Така де, като изгониха доста бездарници от партийните ръководни постове след 1989 година, те яхнаха читалища, спонсорства, конкурси и ги обсебиха в основната им част.
С председателки от рода на Неблаговеста Касапина.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Налия се чуди
30.04.2017 20:39
на думичката "компроментирано"?
Да, така е. Редица години имаше публични изказвания в салона за наградени слаби автори, което караше Неблаговеста Касапина да се кара с възразилите, чак скандал е имало.
цитирай
2. missana - Трагични факти за нашите литературни среди изнасяш, Роси.
30.04.2017 23:49
Може би следва да допълня - и гротескни!
Бил съм свидетел с очите си на аналогични прецеденти в едно друго читалище, на спирка "Овча Купел" в София. Всичко, до което се докоснаха комунистите е заразено с ракови клетки. Това важи и за литературата ни. Спомням си, че проф. Юлиян Вучков не правеше разлика между дядо Вазова и дядо Славейкова, а една ученичка пред носа ми весело изчурулика на приятелката си, по повод Пенчо Славейковото:

"Сто двадесет души те бяха на брой.
И паднаха всички при първия бой!",

"И кво толкова - римувал брой с бой. Това и аз го мога"!
цитирай
3. rosiela - Благодаря Мисана,
01.05.2017 07:05
че ме допълни така картинно.
цитирай
4. rosiela - Чакай сега малко да поразкажа за професора.
01.05.2017 07:28
Юлиян Вучков е бил на две мои представяния. Не знам от кога е с тази жена, но големият женкар силно се интересуваше от мен, търсеше близост и даже питал мое приятелско семейство дали могат да ни запознаят. Не приех, естествено.
Още по - гротескна е ситуацията в младите му години. Той лъже, че живее до НДК в София да не го пухнат някъде по главата, но той живее на улица "Граф Игнатиев" срещу църквата " Свети Седмочисленици". При половия активист дошла една комсомолка, пратена да го вика на събрание. Звъни тя, кани я той и още преди да отвори уста за какво е дошла, наш Юлиянча наредил : " Хайде събличай се!".
" Ама, другарю Вучков...". " Какво другарю, сваляй гащите!".
Едвам обяснила и се отървала, като го заплашила, че ще се оплаче от него.
И досега го разказва с потрес и възмущение, цяла тумба го знаем. Това му е моралът на многознайника, капацитет по всички въпроси в и извън държавата и лют антигерберист!
цитирай
5. missana - Няма да повярваш, Роси,
01.05.2017 11:36
но с този разказ реабилитира проф. Вучков като мъж в очите ми, защото имах некои съмнения относно изявите му в това отношение. Веднъж в едно негово предаване участничка рецитира знаменитото стихотворение на Петьофи:

"Две неща ми трябват на Земята.
Те са любовта и свободата.
Жертвал бих живота безвъзвратно за любов.
Любовта да дам за свободата съм готов."

Чувайки горните редове, професорът почервеня от гняв и закрещя:

"Абе тоя Юлиус Фучик бил голям тъпанар. Абе как ще поставя свободата над любовта. Че нали ако я нямаше любовта и нас нямаше да има!"

Смях се до сълзи, не само заради превъплъщението на Шандор Петьофи в Юлиус Фучик, но и защото получих нагледно доказателство за твърдението на Чарлз Дарвин, че човекът произхожда от маймуната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6606006
Постинги: 5041
Коментари: 23943
Гласове: 9774
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031