Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2018 15:03 - ЗА СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ 1923 ГОДИНА И ДРУГИ ЛЪЖИ ВУЧКОВИ
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 797 Коментари: 6 Гласове:
-5

Последна промяна: 15.02.2018 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Септемврийското въстание 1923 година е бунт под натиска на Коминтерна и БКП - тесни социалисти за сваляне правителството на Демократичния сговор след 9 - юнския преврат и установяването на работническо - селска власт, нещо, което в последното си предаване "Времена и нрави" професор Юлиян Вучков забрави точно да изясни.Хайде да не се прави на умряла лисица и аз да му поизясня историята, каквато де факто е.В това въстание са участвували селяни и анархисти, не само комунисти и са свършени някои големи подлости на БКП - то. Първо, ръководството е решило да запази неутралитет. Второ - водачите са предали въстанниците, като са прозряли, че няма да победят и са забегнали в Сърбия. Защо бе, джанъм? Нали партията се вдига на бой срещу фашизма? Така ни задължаваха да учим, ама не било баш така.
И да вземе, представете си, тази истина да я напише левия писател, но честен човек Орлин Василев, за бегълците въстаннически. Не стига това, ами да напише, че и бай Тошо в никакво партизанско движение и антифашистки битки не е участвувал, та селянинът от Правец с ромска жилка така го намрази, че пожизнено го гази и най - тържествено го изпраща само на погребението.
Сега, понеже знам повече от професора и покойната му Диана, да поизясня нещата и за Гео Милев. Нищо особено като художествена висота не е поемата му "Септември". Истина е обаче, че той я е писал, след като е заминал за Мъглиж и други села като кореспондент на събитията, когато се е разчуло за въстанието. Три дни е обикалял там Гео Милев.Видял е грозни гледки и недозаровени трупове. Бил е потресен.Върнал се е и след това е писал поемата като художествен апотеоз на въстанието, но толкова му е дарбата, това е постигнал. Едни я харесват, други - не. Аз лично я намирам за посредствена. Тази поема обаче за времето си е имала отзвук и наистина тя става причина да повикат Гео Милев да " справка" и да го светнат в канавка.Това е така и историята не бива да се изопачава.
Като гледам, че Юлиян Вучков никой още не го е светнал за многобройните му лъжи, мога да продължа и за убийството на Никола Вапцаров, тема, засегната пак в последното предаване.Никола Вапцаров от една страна публично е искал екзекуцията на цар Борис Трети. Той не е бил член на БКП, комунисти, и е станал точно тяхна изкупителна жертва, защото именно комунистите не са поискали да го защитят като голям поет от писателския съюз, както спасяват Младен Исаев например, потулват се и го оставят на произвола, та чак полицаят  Гешев е бил изумен.
Има версия и че за големи пари е проигран Вапцаров, за която се писа доста в последно време
Но така или иначе червените другари са си виновни най - вече и за въстанието, до което не са останали докрая, и за поета, с чието име се кичат и досега.
Затова аз препоръчвам на Юлиян Мента Вучков да вземе да си прибере професората в джоба, да намери някоя бабет, подходяща за годините му и разбираща най - вече от супички в купички и да си гледа старините, вместо да го раздава като кукла на конци. За него е по- малко знаеща и от Благовеста Касабова, на нея акълът иначе й сече в много посоки, една от които е да се върти като червено есенно листо , според посоката на ветровете. За него е дама - да си говорят за цветята, за времето по английски стил, за стихове на големи поети и по малко за политика, щото Вучкова политиканките много не ги обича. И то задължително дамата да му припява на негова вълна, иначе не става.И да го хвали, много да го хвали.

Росица   КОПУКОВА






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoki - Никой не е застрахован от старче...
15.02.2018 16:11
Никой не е застрахован от старческата деменция . Злобиян Кучков не прави изключение.
цитирай
2. rosiela - Или просто така трябва да играе хорото!
15.02.2018 17:44
ivoki написа:
Никой не е застрахован от старческата деменция . Злобиян Кучков не прави изключение.

цитирай
3. missana - Много интересен материал, Роси. Поздравления!
15.02.2018 23:57
Наистина ком. лидерите са офейкали по билото на Стара планина в Сръбско, след като си видяли дебелия по време на въстанието. Аз съм възхитен обаче от проф.Александър Цанков. Гениален ум и голям антикомунист. Неговата мемоарна книга "България в бурно време", писана в Буенос Айрес преди 1959г. и издадена посмъртно перз 1998г. /от изд. "Прозорец"/ от дъщерите ум, съдържа феноменални прозрения за бъдещено и е много по-добра от книгата на Збигнев Бжежински: "Извън контрол".

От Гео Милев /отличен преводач/ винаги ще помня тези 2 реда:

"Аз или тази бледна вечер...
но бледнината е безкрайна!"

А за върховното недоразумении - проф. Вучкова, е излишно да говорим. Един недодялан шут и нищо повече.
цитирай
4. rosiela - Благодаря за интелигентния
16.02.2018 00:25
и верен коментар, Младене.
цитирай
5. apostapostoloff - Вучков вече съвсем изкукурига и
16.02.2018 20:52
тия от Евроком направо го използват за посмешище. Защото от неговите безумни дрънканици човек нищо не научава. Можеш само да го слушаш, за да му се смееш на акъла.

Сега, когато ги няма Калоянчев и Парцалев, Вучков много успешно ги замества.
цитирай
6. rosiela - Прав си. Прави шоу без диплома от НАТФИЗ.
16.02.2018 21:40
apostapostoloff написа:
тия от Евроком направо го използват за посмешище. Защото от неговите безумни дрънканици човек нищо не научава. Можеш само да го слушаш, за да му се смееш на акъла.

Сега, когато ги няма Калоянчев и Парцалев, Вучков много успешно ги замества.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6601849
Постинги: 5039
Коментари: 23939
Гласове: 9773
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031