Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2018 08:33 - ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРИН -ЖЕРТВА НА НАРОДНИЯ СЪД
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 844 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 02.03.2018 09:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 7 март тази година се навършват 125 години от рождението на големия художник, карикатурист, фейлетонист и журналист Райко Алексиев, роден през 1893 година. Майстор на четката, на перото и на сатирата. Създателят на в. "Щурец" излизал и през войната до 8 септември 1944 година / с начало 1932 година / в огромни тиражи. Нито цар Борис Трети, нито някой от царското обкръжение не би зверски, не съди и не ликвидира Райко Алексиев заради острото му талантливо сатирично перо, заради карикатурите му, както това сториха комунистите.
Освен това Райко Алексиев, който е печелел добре, е бил благодетел - дарявал е лични средства за бедни колеги и е издействал 2 милиона лева по време на войната за спасяването на безпарични евакуирани художници от правителството на царска България.Има три деца, от които е жив само Алекс Алексиев, доколкото зная, работил в правителството на Филип Димитров.
Бил е предупреден приживе, че му точат сабята, защото доста хора са го обичали и дори му е бил изваден дипломатически паспорт да бяга.Достойният творец обаче не счита, че е направил нещо лошо, освен да критикува недъзи на всички управляващи и да бъде на страната на народа си.
Да, ама не. Червените главорези решават, че той има критични материали срещу Сталин и съветската власт и го арестуват веднага след 9 септември 1944 година. Нататък е ясно - побоища, бърз съд и ликвидация. " Какво тук значи някаква си личност?" - Никола Вапцаров.
Сега не им изнася да си припомнят миналото.

"""""""""""""

На същата дата 7 март стават 85 години от рождението на големия наш поет- сонетист, философ и доктор на философските науки, преподавател по риторика Йордан Ватев, известен в цял свят и мой добър приятел приживе. Роден е през 1933 година.
Той обичаше Русия и си беше член на БКП, един скромен и почтен човек, помогнал ми невероятно много . Да го мразя ли? Да се отметна ли? Никога. Човещината винаги е стояла над политиката, имала съм подкрепа и от други членове на БКП, за които си спомням с много добро.
Но зверствата и мърсотиите не бива да се забравят никога, за да не се повтарят, ако е възможно.

2 март 2018г., София
Росица  КОПУКОВА




Гласувай:
14



1. planinitenabulgaria - Знам от мой бивш колега, казваше се бай Минко, от Шуменско, комунистче,
02.03.2018 10:53
дошло в София да въвежда новя ред, постъпвайки на "работа" при Георги Боков. От него от първо лице звам за жестокото убийство на Райко Алексиев:
Георги Боков е провеждал "работата" с Райко Алексиев в полицията. Водели са му вързан Райко Алексиев при него, той го е биел с юмруци до загубване на съзнание. Отнасяли са Райко Алексиев обратно в килията му, на други ден, едвам жив - същото. На третия ден той е бил донесен да го допребие Георги Боков, но Райко Алексиеев е бил вече почти мъртъв. За последно Георги Боков е скачал с ботушите си по корема му, и така го е доубил. Да скача с ботушите си по корема на изтезаваните, след което те в жестоки умирали, било патент на Георги Боков.
Виждайки какво причиняват тези изверги на хората, бай Минко се отказал от намеренията си да "работи" за народа и постъпил на работа в мина, където се разболял от силикоза и после в завод. Почина от недостиг на въздух, с цигара в ръката...
цитирай
2. rosiela - Коста, Коста,
02.03.2018 11:34
без коментар!
цитирай
3. missana - Комунистите избиха много хора без съд и присъда.
02.03.2018 11:41
Бяха предложили и на чичото на баща ми - Васил Мисанов - виден софийски адвокат, да влезе в гнусния им народен съд, чрез който псевдоузаконяваха безобразията си. Човекът по онова време е бил с леви убеждения. Пописвал и поезия и дори е бил приятел с Христо Смирненски. Но имал съвест и им отказал. След като видял как избиваха масово хора, всичките му комунистически симпатии се изпариха. Умря антикомунист. Само изверги могат да симпатизират на такива масови убийци като комунягите. За тях трябваше да има 20000 Нюрнбергски процеса. А нямаше нито един.
Много хубав материал, Роси! Благодаря ти. Съвестта ти е като камбана, която бие за онези, които имат уши да я чуят. Аз донякъде бях подготвен за нещата, които изнасяш тук, защото вчера слушах по радиото предаване за Райко Алексиев.
цитирай
4. rosiela - Благодарности, Мисана,
02.03.2018 11:47
напълно си прав. Този стойностен човек е работел сам, рисувал е сам, със сътрудници само, на които е плащал хонорари. Редакцията е била в неговия дом и тиражът му не е падал нито за брой под 50 000 на вестника "Щурец" в онези години. Винаги е бил на печалба и много е раздавал. Когато са го предупредили да замине той е признал, не само че не желае, но и е нямал авоари в чужбина нито лев, за да живее там. Жена му, актриса, се е спасила в Германия. Преди се е женила няколко пъти, след смъртта на Райко, явно да отърве кожата и тя, горката. Там е и починала. Преди нея е починал първородният му син Радослав.
цитирай
5. missana - Да, същински ужас!
02.03.2018 14:23
Спомних си, че известната оперетна певица Лиляна Кошлукова описваше след 10 ноември по телевизията,как по същия начин е бил изтезаван баща й в лагер от изверг на име Михай Гумнеров. Тъпчел го е с ботушите си. След множество подобни изтезания баща й издъхнал. А този Михай Гумнеров бил направен от комунягите посланик в Китай.
цитирай
6. rosiela - Благодаря за допълнението, Младене.
02.03.2018 15:35
Броя сега: един минус, един изверг.
Втори минус - втори изверг.
Осем минуса - осем изверга или един, който се размножава като червен паразит.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6606840
Постинги: 5041
Коментари: 23943
Гласове: 9774
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031