Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2019 21:03 - Наградата “Йордан Йовков”
Автор: marinelapaskaleva1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Йордан Йовков не доживява освобождението на Добруджа от румънско робство през 1940 г. Попаднали под чуждата власт, хората от тази българска земя не могат свободно да преминават наложената им държавна граница, за да отдадат последен поклон пред тленните останки на своя писател. Боли ги за твореца, който е "пял" за тяхната родина. По цяла Добруджа се зареждат възпоменателни утра и вечери. Местният печат представя неговото творчество. Публикуват се спомени на близки и колеги на писателя. Днес неговото име носят различни училища, издигнати са паметници и паметни места из Добруджа.

Във висш израз на преклонение пред хуманиста Й. Йовков се превръща учредената литературна награда на името на писателя. Това става през 1970 г. с решение № 167 на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет в Добрич. Тя се присъжда на всеки пет години във връзка с Йовковите литературни празници в града. Наградата оформя техния облик и съизмерва писателя с другите имена в българската литература. Главното условие в нейния статут е тя да се присъжда на български писател за неговите творчески постижения, които да са в духа на Йовковата литературна традиция. Тя може също да се връчва за изследване върху творчеството на белетриста.

          Литературната награда на името на Й. Йовков е учредена на 29 септември 1970 г. във връзка с предстоящото честване на 90-годишнината от рождението на писателя. Специална комисия разглежда това решение. В нея влизат литературният изследовател Симеон Султанов, писателят Чавдар Добрев като членове на СБП и един представител от гр. Добрич. Първият носител на наградата става писателят Дико Фучеджиев за двете си книги "Небето над Велека" и "Гневно пътуване". Следващата награда се връчва през 1975 г. по повод на 95-годишнината от рождението на писателя. Този път тя се присъжда на писателя Емилиян Станев за цялостното му творчество. Организационният комитет на празниците и ръководството на СБП, след като оценява високо приноса му за разкриване богатството и красотата на Йовковото творчество в нашата литературна наука, присъжда специална награда на литературния критик С. Султанов.

          На 14 ноември 1980 г. по повод на 100-годишнината от рождението на белетриста наградата е връчена за цялостно творчество на писателя Илия Волен. Комисията е в състав писателя Павел Вежинов и литературните критици Боян Ничев и С. Султанов.

          105-годишнина от рождението на Й. Йовков е повод литературната награда за 1985 г. да се връчи на писателя Петър Славински. Той я получава за цялостно белетристично творчество и за приноса си в културното развитие на добруджанския край. Журито включва литературните критици С. Султанов, Атанас Наковски и Любомир Тенев.

          През 1990 г. носител на наградата става "землякът" на белетриста – писателят Ивайло Петров.

          Както каруците на Сали Яшар от разказа "Песента на колелетата" носят във времето спомена за майстора, така и последователите на Йовковото перо продължават традицията на неговото слово за поколенията.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marinelapaskaleva1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 131773
Постинги: 154
Коментари: 18
Гласове: 151
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031