Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2020 20:26 - БАБА БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА И БЕЗРАБОТНАТА АНЖЕЛА ДИМЧЕВА В МАЛКО НЕПОХВАТНИ ХВАЛБИ В КЛУБА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ПАРДОН - ПИСАТЕЛИТЕ!
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 759 Коментари: 7 Гласове:
-5

Последна промяна: 12.01.2020 20:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПРЕМИЕРА НА НОВАТА СТИХОСБИРКА НА БОЯН АНГЕЛОВ

Анжела Димчева

Всяка премиера на книга в НЧ „Пенчо Р. Славейков” в София привлича десетки почитатели на съвременната изящна словестност. Форматът „Вечери на Кръста” съществува повече от 10 години, а вечерта на 9 януари 2020 г. проведе своето 296-о издание, представяйки новата стихосбирка на Боян Ангелов „Почти на поглед” (2019). Събитията в този духовен храм се водят от поетесата Виктория Катранова, която е Ариадна в лабиринта от стотици книги, автори и техните артистични чудатости. Не е лесно всяка една личност да бъде осветлена по-най-подходящ начин пред четящата публика.
Книгата беше представена от литературния критик Благовеста Касабова, която открои същностните моменти в поетиката на автора, тематичните и идейни акценти: „Боян Ангелов е поет, надарен с усет за своеобразния порядък във видимия и невидим хаос, което му помага да го представя с образно-асоциативни картини. Той е лирик, но това не му пречи да променя структурата на стиха и да споява в едно разхвърляните мисловни и асоциативни късчета. Той създава интересна пластична образност – особено в любовните творби”.
Преди авторския рецитал Боян Ангелов говори за вътрешната си потребност да се завръща в родното Панагюрище – не само в действителност, но и чрез елегични творби, историко-философски размисли, интимни спомени за своите родители и цялостното специфично дихание, която носи този възрожденски и бунтовен град.
Какво друго ще прочетем в новата книга?
В ерата на повсеместното надбягване с времето, в ескалирането на напрежението – политическо, социално, етническо, интернетно и глобално – все по-често дейците на изкуството се питат: „Какво изпускаме в тази неистова надпревара? Кога ще обърнем поглед към вътрешните стойности на собствената си личност, към цеността на Другия – извън финансовите и управленски категории?”. Неподозирана сила се крие във вътрешното зрение. Стига да настроим сихронно хуманистичната антена за нормалното човешко общуване. Това не убягва на поета Боян Ангелов, когато пише за видимите и невидимите същности: за природни феномени, естетически изригвания, диалогични предизвикателства и душевни катаклизми. Авторското самоизтъкване му е чуждо, той деликатно приближава лупата на своя художнически взор и стихотворните фрески излизат изпод перото му изящни, с философски подтекст и митологичен нюанс.
Почти всяко негово стихотворение започва като поглед към статичен обект или емоционално състояние, с афористична мисъл или риторичен въпрос. Следва фино сюжетно развитие – с възможни персонажи или експлицитен аз-повествовател, спираловидно напластяване на различни по вид тропи в контрапунтни обговаряния на дадена тема, която го е провокирала да облече мисълта си в стихове. Характерно за тематичния кръг е наличието на общочовешки, патриотични, чисто интимни и социални мотиви. Флората и фауната – в различен времеви и пространствен контекст – са неизменен елемент от символното извисяване на идеята, на посланието, което читателят получава след прочита.
Въобще Боян Ангелов се чувства като онзи всеотдаден алхимик пред царските двери, който няма какво да губи, защото всяко ново стихотворение може да е последно (както навремето написа Блага Димитрова).
В новата стихосбирка ще открием отдаденост на родината, на родния край, на любимата, на справедливостта – историческа, социална, православна. Изключително силни и запомнящи се са стихотворенията „Панагюрище”, „Ипостас”, „Рисунка”, „Орлово перо”, „Самуил”, „Почти на поглед”, „Материя”, „Венец”.

Из „Почти на поглед”:

Боян Ангелов

Орлово перо

Прелетял достатъчно земи,
скалният орел дали почива?
От крилото му перо вземи,
погали окраската му сива!
Не поглеждай клюна му жесток,
неговия поглед не поглеждай!
В ноктите му впилият се смок
свил се е, останал без надежда.
Стръвно хищникът крилат кълве,
най-напред започва от очите...
Свикнал на поройни студове,
той е сякаш сраснал се в скалите.
Горе изправи се, не пълзи,
щом с перо си, дадено ти свише!
И, ако поискаш, запази
от кръвта си,
за да я изпишеш.

+8



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - ОТ СПОНСОР МАДАМА
12.01.2020 20:27
ЧОВЕК ОТДЕЛЯ ЛИ СЕ ЛЕСНО?
цитирай
2. rosiela - С ИЗВЕСТНО ПРИСКЪРБИЕ ЩЕ ОТБЕЛЕЖА,
12.01.2020 20:31
ЧЕ ТОВА СТИХОТВОРЕНИЕ НЕ СТОИ НА ВИСОТАТА НА ПОСВЕТЕНОТО НА ПАНАГЮРИЩЕ!
цитирай
3. missana - Усетих едно заиграване в този стих.
13.01.2020 01:05
Звучи ми преднамерен и нагласен, а не вътрешно преживян. За жалост все повече и повече пишат по този начин. Но това разбира се си е за тяхна сметка.
цитирай
4. rosiela - Младене,
13.01.2020 09:18
точно така! Изкуствена работа.
цитирай
5. apostapostoloff - Затова четете Чучето и Вацето!
13.01.2020 19:38
Те са много готини!
цитирай
6. rosiela - Нали?!
13.01.2020 19:55
apostapostoloff написа:
Те са много готини!

цитирай
7. rosiela - Лъжеморалната Анжи Димчева
18.01.2020 10:55
има свекърва седяща със счупен крак, изоставена от нея напълно в Драгалевци. За бабата се грижи безработният й мъж и дядото на 90 години.
Анжито лети като улава по света и у нас, комисионни вади и нерви цери, милата. Колеги по перо са смаяни като им разказвам истината.
Наскоро тя бе на поредните си екскурзии по къщи на турци и българи в Бурса и във Виена.
Да живее стихоплетството и сладкият животец!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6686969
Постинги: 5070
Коментари: 24030
Гласове: 9810
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930