Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 14:27 - Трудово възпитание
Автор: smeshkaaa Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7913 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.08.2011 18:03


Обикновено се приема, че трудът е дейност на човека, в която той чрез оръдията на труда въздейства на природата, използва я, създава предмети, удовлетворяващи неговите потребности. Изменяйки природата, човек изменя собствената си природа. Благодарение на труда се развиват функциите на ръцете, краката, главата, пръстите, органа на речта. Ние знаем, че всички хора са надарени от природата с приблизително еднакви трудови възможности, но в живота едни хора умеят да работят по-добре, други- по-лошо, едни са способни само за най-прост труд, а други- за труд по-сложен и следователно по-ценен. Тези различни трудови качества не се дават на човека от природата, те се възприемат у него през целия му живот и особено през неговата младост. Трудовата подготовка, възпитаването на трудови качества у човека е подготовка и възпитание не само на бъдещия добър или лош гражданин, но и възпитание на неговото бъдещо жизнено равнище, на благосъстоянието му. Основни компоненти на всеки вид труд са целесъобразността, предметът на труда и средствата на труда. В процеса на труда хората влизат в определени връзки, отношения- производствени отношения. Трудът осигурява съществуването на човека, влияе върху цялостното му нравствено формиране, но в същото време е и принуда, задължение, потребност. Важни характеристики на труда са материалната и моралната заинтересованост на човека от резултатите на труда. Както индивидуалният, така и колективният труд могат да бъдат доброволни, давани за възнаграждение, могат да стимулират творчески прояви  или отчуждение у човека, у хората към него. Културата на отделния индивид и на обществото като цяло е неразривно свързана с културата на самия труд.Отношението на човека към труда намира израз в отношението му към различните видове негови трудови задължения. Всяко отношение към труда може да бъде разглеждано както в икономически, така и в нравствен аспект. Нравственият аспект на отношението към труда свързва „отношението към труда” с „трудовото възпитание” на личността. В нравствен план отношението на човека към труда е израз както на представите на хората за смисъла на труда, така и на предназначението му за човека и обществото.  Според О.Матоушек и И.Ружичка „отношението към труда изразява това, как човек с оглед на самия себе си и на цялото общество преценява извършваната дейност, какво място заема тя в неговия живот и преживявания”. Трудът и трудовата дейност е в основата на цялостното развитие на всеки индивид. Без личния труд човек не може да върви напред. Процес на трудово възпитание: Трудовото възпитание се разглежда най-често като практическа подготовка на човека за участие в общественото производство, а по-рядко- като елемент на умственото, нравственото и естетическото възпитание или като процес на формиране отношение към труда.

sex shop


Трудовото възпитание е неразривно свързано с участието на индивида в трудовия процес. Извън трудовия процес не е възможно трудово възпитание. Трудовото възпитание засяга всички страни на възпитателния облик на човека. Според А.С.Макаренко трудът, „несъчетан с образование и политическо и обществено възпитание, не принася възпитателна полза, той е неутрален процес.” Ако трудовият процес не съдържа в себе си възпитателни възможности, той не би могъл въобще да влияе възпитателно. И така, трудовото възпитание може да се разглежда, от една страна, като особен аспект на умственото, нравственото, естетическото, физическото възпитание, а от друга, е целенасочен процес на взаимодействие на възпитаника с факторите за трудово влияние с цел формиране у него трудов облик в съответствие с личния и общочовешки идеал за трудов човек.  Основни фактори за трудово възпитание са: трудовият /производствен/ процес, трудовият колектив, битовият труд, самообслужването, обучението, трудовите празници и традиции, трудовите хора, кръжоците за техническо творчество. Между тези фактори и възпитаника възникват определени трудови отношения, които оставят определен отпечатък върху съзнанието и поведението на възпитаника.   Форми на трудово възпитание: обучение по учебни предмети /в това число трудово обучение/, кръжочната дейност,
стопански и други бригади или групи, производствени групи, охрана на природата.      
Ценностните ориентации на човека към различните видове труд са различни, което обуславя и различието в отношението му към отделните видове труд, различието в трудовия му облик.





Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: smeshkaaa
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 22961
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031