Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2019 23:56 - Музика - перфектната симбиоза “класика” и “рок” /3-та част/.
Автор: born Категория: Музика   
Прочетен: 1131 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      

При съставянето на втория състав на Deep Purple, в групата съществува противостояние между арт-роковите амбиции на Джон Лорд и хард-роковите на  Ричи Блекмор. Лорд разглежда възможностите за създаване на произведения, които да обединят в едно чертите на класическа и рок-музика. Мениджърът на Deep Purple Тони Едуардс решава да действа ва-банк и резервира Албърт-Хол за 24 септември, предоставяйки  на Джон Лорд няколко месеца за написване на партитурата.

           Става дума за “Concerto for Group and Orchestra” (в превод от английски - "Концерт за група и оркестър") - концертен албум на британската рок-група Deep Purple, записан съвместно със симфоничен оркестър. Това е един от първите опити да се обедини хармонично класическа и рок музика в едно единно произведение. Издаден е в САЩ през декември 1969, а в Англия през  януари 1970 год.

Част от него представих в предишния постинг.


Разбираемо е защо Джон Лорд в периодите от 1968 до 1976 и от 1984 до 2002 година се занимава и със солова дейност. В кръвта му е експериментирането на нови техники. Лорд е първият музикант, който започва експерименти със звука на електрооргана. Подключва към усилвателя Маршал/Marshall изходен сигнал, като по този начин в резултат се получава твърде агресивен звук. Полученият агресивен  звук на органа успешно се преплита с китарата на Ричи Блекмор. Понякога даже у слушателите възникват съмнения, китарата ли звучи или органа. Така, например, встъплението към  Space Truckin предизвиква у много слушатели недоумение, дали звучи претоварена китара, а не орган. Всъщност това е органа, заедно с електропианото.


Първоначално вдъхновен от легендите на 60-те   Джими Смит и Джими Макгрейф, Лорд разработва своята корпоративна идентичност, своя фирмен стил на изпълнение, когато се съчетава с Ричи Блекмор в Deep Purple. Вълнуващото, преобладаващо свирене на Блекмор оставя малко пространство за типичното действие на Хамънд органа, така че на Лорд му е наложително да бъде креативен, като подхожда с онова, което той нарича "ритъм-орган" подход,   заменяйки ритъм китарата , като обаче в същото време оставя място и за епизодични сола. Тази симбиоза работи перфектно и двамата бързо развиват взаимодействие, каквото рядко се среща.


Лорд е изучавал  класическо пиано/пианино/, но така също  и драматично изкуство, като при това и двете дисциплини силно са повлияли върху неговата музика, да не говорим за легиона от следовниците на Deep Purple. Лорд прекрасно е осъзнавал  кога да се отдръпне назад, пръстите му бавно и виртуозно да галят клавишите , за да създадат тихо напрежение и кога да се отпусне с демоничен вопъл върху клавиатурата..


Майстор на динамиката, той отбягва пиротехниката и ефектите, които  предпочитали съвременниците му /като Рик Уейкман и Кийт Емерсън/, предпочитайки вместо това да се съсредоточи върху напрежението и освобождаването, да се изкачва и слиза по темата.


Стартирал през 1970 г. от Deep Purple In Rock LP, концертът, този съвременен спектакъл на класическа мелодичност, не оставя никакво съмнение защо Джон Лорд е толкова почитан сред феновете на Хамънд.


Задушевното встъпление е последвано от рязко ускоряване, при което китарата и органът разменят реплики в непрекъснато ускоряваща се звукова спирала, която накрая отстъпва място на възвИшения и твърде сложен органен мотив.


Понеже темата е тясно свързана с навлизането на аналоговата /в началото/ и впоследствие цифровата техника в музиката, в следващата част ще се спра по-подробно на тези моменти.


И тъй като музикалните илюстрации по темата са твърде просторни и многобройни ще започна /след разбира се Deep Purple/ с произведенията на съставите /може би по азбучен ред,/ проявили се в този стил с кратки анотации по отношение създаването, основните им музиканти и инструментариум и най-съществените елементи от творчеството им..


Следва продължение...









Тагове:   музика,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - born,
18.04.2019 07:34
Благодаря!
цитирай
2. planinitenabulgaria - За втори път Ви давам заявка:
18.04.2019 09:56
Светът се въълнува от песента на Миле Китич, Пена дърваа цепеше, Вути краци си бръснеше. Намерете клип с нея, преведете текста. Защото Бобан Здравкович появи и нова песен, която се пее в цяла Западна България:
Калугер ме воли мамо калугер ме воли,
белите ми крака мамо сака той да дига
Кога ще появите постинг за тези песни, връх на Балканската култура?
Докато не видя такъв постинг демонстративно няма да гласувам за блога Ви.
цитирай
3. born - Светът се въълнува от песента на ...
19.04.2019 21:00
planinitenabulgaria написа:
Светът се въълнува от песента на Миле Китич, Пена дърваа цепеше, Вути краци си бръснеше. Намерете клип с нея, преведете текста. Защото Бобан Здравкович появи и нова песен, която се пее в цяла Западна България:
Калугер ме воли мамо калугер ме воли,
белите ми крака мамо сака той да дига
Кога ще появите постинг за тези песни, връх на Балканската култура?
Докато не видя такъв постинг демонстративно няма да гласувам за блога Ви.

Разбирам те, Костя. И те уведомявам най-отговорно, че Го преместих в левио джоб на шлиферо. Направо се поболях, че нема да гласуваш за блога ми... Но после се позамислих и дойдох до извода с феноменалната мисла : "Големи Яйца..."
/Ударението е на първата гласна на последната дума/.
цитирай
4. rustam - Честно казано,
22.04.2019 21:34
Концерт за група и оркестър наистина е уникално нещо, но в интерес на истината, текстът на твоя постинг в някои моменти навява асоциации с буквален, т.е. "гугъл" превод от руски.

Какво означаво това " подключва" в третия абзац? Няма такава дума в българския. Има "подключает" в руския. Което на български означава "включва".

Освен това, като някаква супер новост е посочен "изходен сигнал" на усилвател. Без значение дали е "Маршал" или не, един усилвател без изходен сигнал е просто ...кашон.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4597930
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031