Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 16:11 - Българите едва ще свързват двата края
Автор: realist Категория: Новини   
Прочетен: 13818 Коментари: 17 Гласове:
6

Последна промяна: 26.10.2009 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Финансовата криза е една от основните причини за психическото разстройство сред българите. Голяма част от населението се задъхва под ударите на икономическата криза и растящата безработица.

imageБългария е силно засегната от световната икономическа криза. Наблюдава се надигаща се нова вълна на бедност. Ситуацията е особено тревожна за домакинствата. Българското население е най-застрашено от неплатежоспособност.  Наблюдава се растяща бедност, растяща безработица, намаляващи доходи. Много от домакинствата не могат да изплащат заемите си. Повечето от потребителските кредити са за битови нужди т.е. за отопление през зимния период, за образование (закупуване на скъпи учебници) и здравеопазване, което в последните години е силно влошено.

Въпросът е доколко българите могат да издържат на шокове като безработицата, ниските доходи, по-високите лихви. Повечето домакинства се намират под приемливото ниво на платежоспособност. 


imageТази зима се очертава изключително тежка не само за бедните, но и за средната класа. Ще стане и невъзможно свързването на двата края, а да не говорим пък за осигуряване на здравословна храна, почивка, ремонт на жилище и осигуряване на качествено образование на децата ни. За голяма част  ще бъде трудно да поддържат и здравословното си състояние.

Хората ще озлобеят и престъпността рязко ще скочи. Психическия, икономическия и социален натиск върху всички ни ще нараства и светът ни ще се превърне в джунгла, в която оцелява здравия, силния, гъвкавия, приспособяващия се, който знае как да се възползва от всяка предоставена му възможност.

За съжаление това е истината. Тя може да не ви харесва, може да ви ядоса или натъжи. Мен лично ме натъжава, но смятам, че не трябва да се предаваме и да се доверяваме  на манипулаторите, които обещават да превърнат живота ни в рай. Всъщност не им се сърдете - те просто така си правят парите, а ние трябва да бъдем по-малко наивни и повече проницателни.      

 

 

 

 

 

 

 



Гласувай:
6



1. анонимен - :(
26.10.2009 20:55
И на някого, от когото зависи, да му пука?!!!
цитирай
2. анонимен - Кога изобщо българите са свързвали "двата края"
27.10.2009 00:52
Все едно досега сме живели в рая на земята.То не минахме през комунизъм,социализъм,митингова демокрация,преходи,кризи-били политически,икономически и демографски,крадливи царе,деца на старата номенклатура,мутри и ченгета,та тая смешна криза ли ще я пробутват като най-лошото случващо се в държавата.Човекът писал статията хабер си няма от политика,а най-вероятно вярва в някакви бозави обяснения на американски либерали.Причините в душевното разстройство на българина ,които са много по-големи отколкото някои хора си представят са твърде комплексни и се натрупват повече от 70 години в съзнанието и бита на нашенеца.И нямат нищо общо с жалката кризичка.
цитирай
3. анонимен - b1lgariq e bila vinagi bedna
27.10.2009 02:13
tova e fakt vinagi b1lgarskiq jivot ebil v1v ni6teta osobedno za po bednite e ve4e napravo udar
цитирай
4. анонимен - b1lgariq e bila vinagi bedna...da ama ne
27.10.2009 11:26
Бедна е от известно време насам...ние сме номадски народ, който по времето на Хановете е бил изключително богат(спомнете си за всички български съкровища,които за жалост не са у нас,а са по света) и с богата култура...Мозъците на повечето хора са изключително промити,вярват на всичко,което им се казва без да се замислят дали е истина...това е сред най-големите проблеми на Българина. Ако повярва в себе си, човек успява...ако не - сам си затъва, а нашите скъпи политици и медии му помагат...така че за себе си съм стигнала до един извод...ОБИЧАМ СИ РОДИНАТА, МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА!!!
цитирай
5. анонимен - Да, така е
27.10.2009 11:44
Съгласна съм с № 4
цитирай
6. анонимен - криза
27.10.2009 12:34
анонимен написа:
Все едно досега сме живели в рая на земята.То не минахме през комунизъм,социализъм,митингова демокрация,преходи,кризи-били политически,икономически и демографски,крадливи царе,деца на старата номенклатура,мутри и ченгета,та тая смешна криза ли ще я пробутват като най-лошото случващо се в държавата.Човекът писал статията хабер си няма от политика,а най-вероятно вярва в някакви бозави обяснения на американски либерали.Причините в душевното разстройство на българина ,които са много по-големи отколкото някои хора си представят са твърде комплексни и се натрупват повече от 70 години в съзнанието и бита на нашенеца.И нямат нищо общо с жалката кризичка.

Така е номер 4...Ако човек повярвя в себе си успявя.Но вече имаме един голям проблем-неграмотността сред голяма група от младите хора.За да повярваш в себе си трябва да имаш вдъхновение...Днешното ни общество е жестоко...Ето, ние си пишем в нета и някак си си говорим...Във форумите не си говорим за да си помагаме,а само да облекчаваме душите си...Е,можем да бъдем и малко по-прагматични ,като си обменяме информация която да ни помага в ежедневието,колкото и трудно да е то...
цитирай
7. artanis - Аз не съм съгласен
27.10.2009 12:38
че България винаги е била бедна. Проблемът е, че повечето хора са твърде глупави. Но то е така когато трябва сам да взимаш решенията, а не да работиш за изпълнението на 5 годишния план.

поздрави:
цитирай
8. анонимен - и аз не съм съгласен, но с №7
27.10.2009 13:42
В белите държави повечето хора също са глупави, и също вземат сами решения. Питаш ли се защо са по-добре от нас? Май не. А тези петилетни планове съм сигурен, че са много тясно свързани с историята на твоето семейство. Знам, че от написаното нищо няма да ти влезе в бетонната глава, но когато се чудите защо ви мрази народа, прочетете си прашасалите книжки. Там пише ясно.
цитирай
9. artanis - 8
27.10.2009 14:55
Откъде си толкова сигурен? Само да ти поясня, че говоря за преди комунистите. Нищо повече няма да ти обяснявам, защото освен анонимен си и доста невъзпитан.
цитирай
10. анонимен - до 9
27.10.2009 15:37
не е необходимо да ми обясняваш, какво са ти казвали на тебе за преди комунизма, защото и на мен са ми разказвали. И не сме били бедни. Направи справка на кое място е Царство България по стандарт преди комунизма. Ако сме били бедни /като гърците например/ комунизма лесно щеше да намери почва у нас.
цитирай
11. realist - Странни неща стават у нас
27.10.2009 15:50
Трудно е да се обяснят някои абсурди на правителството. Всъщност наскоро четох за формирането на Бюджет 2010. Не ми се търси в интернет, за да цитирам точните цифри, но в сравнение с 2009 г. са отрязани с по 15% приблизително заложените средства в секторите “Образование”, “Здравеопазване” и “Социални дейности”. В същото време е заложено увеличение в сектор “Туризъм” и за изграждане на магистрали.
Не мога да си обясня за какъв туризъм може да се говори в нашата държава, а и тези магистрали са пълна безмислица при факта, че останалите пътища приличат на “швейцарско сирене”.
Не е добре да определяме сектори, които да бъдат приоритетни, защото спомняме си само преди няколко години как определяхме, че туризмът ще ни помогне и т. н. И сега какво стана? Построихме много хотели, свърши мястото и какво - да не би да е помогнал толкова много туризмът? От тази гледна точка всеки сектор си има някакви ограничения. Не можем да докараме 100 млн. туристи в България, можем да докараме 10.
Това, което можем да гледаме обаче, са хората, защото така или иначе каквито и сектори да има, трябва да има и хора. Ако имаме необразовани хора, няма да станем богата страна. Ако има толкова много, които отпадат от училище, които са неграмотни, които въобще не учат в университети или учат в лоши университети, тогава нямаме шанс каквото и да направим. Т. е. може много капитал да инвестираме в икономиката, ама няма ли хора, които да знаят как се включва компютър най-малкото, да не говорим за по-сложни неща, нямаме шанс. Така че, ако говорим от гледна точка на това какво да се прави, важно е образованието да е качествено, да е конкурентно и да има постоянна иновативност, която в нашите университети напълно липсва.

България е и далеч от европейското здравеопазване. Лошо отношение и липса на добри условия за пациентите в болниците. На последно място сме по покритие на европейските здравни стандарти. Това е посочено в доклад на независима европейска организация. България е на последно място, а Румъния - на предпоследно. Пред нас дори е Албания, която често е давана за лош пример и не е член на ЕС. Ключовите показатели за потребителя са: права на пациента и информация, време на чакане за лечение, резултати от здравни грижи, предоставяни услуги и достъп до лекарства.

Затова смятам, че не българското население, а управляващите са отговорни затова “на какъв хол поставиха хората”.
цитирай
12. анонимен - Егати черногледството !!!! Ганьо ...
27.10.2009 17:09
Егати черногледството !!!! Ганьо си умира да обяснява колко по-зле ще става, огромно удоволствие му доставя явно...
цитирай
13. borsi - Егати черногледството !!!! Ганьо ...
27.10.2009 19:54
анонимен написа:
Егати черногледството !!!! Ганьо си...


Защо повечето мухльовци които ревете срещу истината, сте анонимни!
цитирай
14. borsi - "Хората ще озлобеят и прес...
27.10.2009 20:03
"Хората ще озлобеят и престъпността рязко ще скочи. Психическия, икономическия и социален натиск върху всички ни ще нараства и светът ни ще се превърне в джунгла, в която оцелява здравия, силния, гъвкавия, приспособяващия се, който знае как да се възползва от всяка предоставена му възможност."

За съжаление това е вече факт!


Държавната власт в страната всячески се стреми да ни покаже, че ние сме никой, а те правят това което си поискат с нас.
Никой не може да ме убеди че някой гаври с българите са случайни!

Напротив, аз съм убеден, че тези на власт ни мразят и целта им е да ни смачкат физически и психически, за това и държава не само няма за нормалните хора, но напротив - Всички държавни органи работят с престъпници и най-долна измет - убийци, педофили, изнасилвачи и измамници, крадци в наш ущърб.

Някой някога да е видял в последните 20 години да е защитила него или негов познат??!
Аз за 20 години не знам подобен случай!

Винаги държавната ни власт е заставала в защита на престъпниците!
Никой не може да ме убди че това е случайно, без да искат или само от алчност.
Това е омраза към нас, към обикновения човек, към всичко нормално и което е ценностно в този свят.

Ще перифразирам малко един стар руски виц:

Оптимистите учат английски, песимистите арабски, реалистите - устройството на АК 47

цитирай
15. анонимен - обозримо бъдеще, демократично колкото си ще
27.10.2009 22:11
Не си плащаш ток, отопление, вода, нямаш пари за лекарства и мед прегледи, изпадаш в извънредно крайни нужди, подгонили са те вече да ти гепат жилището, в един прекрасен ден ти го отнемат и него освен че си безработен, оставаш на улицата, сещаш се да опънеш едно одеяло насред някоя градинка по-далече от катерушки за всеки случай, но в един момент забелязваш, че съвсем не си сам. Цялата градинка е като палестински лагер, ама силно зимен и леден, някой успокоително те осведомява, че всички градинки и паркове са вече пренаселени със събратя по съдба, става ти някакси по-топло, макар и само за секунди време, после се отпускаш и се размечтаваш за по-благотворителни кофи за смет. Тях пък кой ли ги пълни?
цитирай
16. realist - № 15 прав си
28.10.2009 08:54
Наистина звучи “успокоително, че всички градинки и паркове са вече пренаселени със събратя”. Винаги съм бил освен реалист и оптимист. Но в момента като наблюдавам, че властта вдига повече пушилка и се занимава предимно с пиар акции и най-различни гнусни разследвания на ДАНС. Всъщност те не взимат никакви конкретни положителни мерки за преодоляване последиците от кризата, а по-скоро се занимават с медийни изяви и обвиняване на предишните политици, които всъщност са и те самите, но само че от други партии преди това. Фактът, че в момента замразиха Оперативните програми и лишиха общините от приоритетни спечелени вече проекти, по които дори има сключени договори бих казал, че ще нанесат повече финансови щети на общините. Всъщност кой ли мисли за малките общини?! Хвърчим и мислим за грандиозни неща магистрали и туризъм. Не е лошо да погледнат в по-малките населени места, тъй като инфраструктурата там е под всякаква критика.
цитирай
17. artanis - Не съм много съгласен с 16 и 17
28.10.2009 15:55
16, Не разбирам защо чакаш държавата да ти даде някакви пари или да те наеме на работа. Държавата е както лош разпределител, така и лош работодател. Бедността е липса на богатство, а за да има богатство, трябва да има икономическа активност (не разпределение и субсидии).

17, И аз съм за премахване на минималната заплата, но тогава, при определени условия, би могло да се наложи да работиш за по-малко пари. Никой не спира никого да отиде и да работи за 10 евро на час. За да стане това в България, трябва да има конкурентни компании и силен пазар на труда.

Не съм съгласен и с апелите да се закрият тези компании, които плащат малко (и не са съвсем изрядни), защото малко пари е по-добре от никакви пари. А и безработицата може изведнъж от 20% да стане над 50%, което няма да бъде добре за никой.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 860024
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031