Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2018 08:10 - АНТИ-АМЕРИКАНСКИ ПРЕЛЕСТИ
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 672 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Основни правила не важат за квази-държавата Съединени американски щати. „Историците, които вярват в превъзходството на високата политика и великите мъже, се оказват в затруднение, когато става дума за Америка. Установилите се мъгляви механизми на държавното управление във Вашингтон биват замъглявани още повече от сензационните парични ресурси на корпоративните кръгове и групите за натиск, както и от неспособността на избирателния процес да прави разграничение между реалната и все по-ограничената политическа страна”, опитва се да анализира положението световно известният британски историк Ерик Хобсбом (1917-2012). Като проблемът, според него, е „в това, че американската империя не знае какво иска или какво може да постигне със своето могъщество, нито пък съзнава неговите ограничения. Тя просто настоява, че онези, които не са с нея, са против нея.”

   Какво се случи след заемане на президентския пост от Доналд Тръмп? САЩ се отказаха от Парижкото споразумение за климата, което определено финансираха; обявиха, че в края на годината ще напуснат и ЮНЕСКО; напуснаха Съвета за човешките права към ООН, защото го смятат за лицемерна организация, приела общо 135 резолюции, повече от половината от които срещу Израел. И в същото време САЩ осигуряват 28 % от общия бюджет на ООН.

   „Далеч от това да бъдат безспорен пример за подражание от останалия свят, САЩ, колкото и да са могъщи и влиятелни, остават един безкраен процес, деформиран от големите пари и обществените емоции, от неспирния кърпеж на обществени и частни институции, за да бъдат пригаждани към фактите на живота, които непромененият текст на една конституция от 1787 не е могъл да предвиди. САЩ просто не се поддават на подражание. А и повечето от нас не биха искали да им подражават”, продължаваше с опитите да обяснява нещото като нищо Хобсбом.

   Всеизвестно е, че Щатите са най-големият длъжник в света. „Бацилът, посят по време на администрацията на Рейгън, спечели Студената война, но на огромна дългосрочна стратегическа цена – превръщането на САЩ от най-големия световен кредитор в най-големия световен длъжник”, коментира Джоузеф Уейлър – едновременно професор в Нюйоркския университет и председател на Европейския университетски институт (EUI), базиран в Италия. „Америка все още е икономическата свръхсила, ала страдаща от растяща структурна фискална слабост”, твърди още той. Само че, ако му вярваме, американците живеят едва ли не в дофиникийнкото време. Което не е така, защото доларът продължава да бъде най-конвертируемата световна валута, въпреки напъните на китайци и европейци да убедят света в обратното.

   Освен това, напук на правилата, американската икономика е една от най-затворените в света. Което от друга гледна точка се явява като нейно най-голямо предимство. Съединените щати изнасят едва 9 процента от Брутния си вътрешен продукт, като 40 процента от този експорт отиват в Канада и Мексико. Така само 5 процента от БВП се влияят от колебанията на глобалното търсене. При което е повече от логично Тръмп да вдига митата за вносните стоки, които заливат не, ами давят американския пазар. Па европейци, китайци и японци да си плачат – американците не са длъжни да се правят на безкрайно добри (вземано по цял свят за наивност), като купуват стоките на тарикатите, при положение, че си имат не по-лоши свои. Затова Тръмп основателно се изцепи, че Европейският съюз е „по-лош от Китай“ в областта на търговията и не е нищо повече от немски инструмент за извличане на несправедливи сделки със Съединените щати.

   В същото време, „въпреки своите чудатости, Тръмп скъса с републиканските ортодокси, които доминираха в партията от времето на Роналд Рейгън и работеха за намаляване на данъците и социалните помощи и облекчения, което бе много по-изгодно за корпорациите, отколкото за работниците”, обяснява поведението на новия американски президент Франсис Фукуяма. Според когото това не е популизъм. „Популизмът е етикет, който върхушките лепват върху политиката, подкрепяна от обикновените граждани, но неприятна за елитите”. Който етикет е модно да се лепи под път и над път по цял свят. При това най-често от страна на най-големите популисти, понеже те са и най-големите майстори на етикетизацията в пропагандата.

   Иначе, една година след идването на Тръмп на власт (в последното тримесечие на 2017 година) БВП се увеличил с близо 3 % или два пъти по-бързо отколкото при Обама. Безработицата е към 3.9 %, което е на най-ниското ниво от 17 години – в страната има 6.6 милиона незаети работни места. Данъчната реформа е огромен успех и борсата върви от добре по-добре. „Много хора тук и сега чувстват, че има нещо погрешно и объркано в страната, в света”, казва Картик Ганапати, директор на департамента за спешна намеса в MoveOn.org – група за обществена политика. И „ценното в това да имаш централен лидер е, че някой казва: Ето какво можете да направите”, твърди той. А Тръмп определено е от лидерите, които казват (правилно или неправилно) какво да се прави.

   Що се отнася до енергийната независимост, която притеснява европейците, то САЩ могат да станат енергийно независими до 2035 година. Когато, според американската енергийна информационна администрация (EIA), продукцията от осем избрани находища на шистов петрол ще варират от един до три милиона барела на ден.

   Пет са причините, поради които САЩ изпреварват останалите водещи икономики: агресивна централна банка, по-силни банки, по-гъвкава икономика, по-малко бюджетни икономии, оживен фондов пазар, смята Пол Уайзман от Асошиейтед прес.

   Прочее, не по-малко злобни са критиките към актуалните управляващи в Съединените щати във връзка със сигурността. Главно защото Тръмп изисква повече ангажименти (финансиране) от съюзниците си в НАТО. Понеже очевидно европейците ценят висока свободата си, но не искат да жертват много за нея – само няколко от 28-те държави членки на НАТО харчат по два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което е изискваното от алианса равнище.

   Затова, заради сигурността, американците се опитват да изградят и паралелна на НАТО система от съюзи (от Прибалтика до България), като въвлекат в тях колкото се може повече държави. Ще бъде направен опит към тези съюзи да бъдат привлечени и държави от Черноморския басейн, като в тях ще бъдат изпращани войски пропорционално на терористичните заплахи. Главно поради това, че от 11 септември 2001 година приключилата десетина години преди това Студена война бе заменена от асиметричната, хибридна и реална война срещу тероризма и терористичните държави. „Непосредствено след атаката на „Ал Кайда” срещу Ню Йорк и Вашингтон внезапно се появи един нов организиращ принцип. Също като Студената война, новата война срещу терора допадна както на американския идеализъм, така и на американския реализъм”, написа по този повод американската журналистка Ан Епълбаум, чиято книга „Гулаг” спечели „Пулицър”.

   В същото време обаче световният шмекер Джордж Сорос се провиква, че демокрацията е в криза, понеже в САЩ „избраха за президент майстор на измамите, който може да стане диктатор”. И то с помощта на Путин. Който се почувствал заплашен от "цветните революции" в Грузия, Украйна и на други места и първо опитал да контролира социалните медии, а после с „брилянтен ход” използвал бизнес модела на социалните мрежи, за да сее дезинформация и фалшиви новини, да дезориентира избиратели и да дестабилизира демокрации.

   В заключение, какво представляват днес Съединените американски щати? „Тъпи американци, нали? – написа тия дни д-р Виктор Хинов от Индианополис – Но те си имат нация, а ние скоро няма да имаме. Ще кажете: каква американска нация, сбирщина от какви ли не! Сбирщина, която има съпреживяване, съчувствие, взаимопомощ, вече не е сбирщина, а е нация. Древна и славна нация, в която изчезне съпреживяването и жалостта към ближния, вече не е нация, а група чужди един другиму хора.”

   Често по различни поводи цитираме началото на Декларацията за независимост на Съединените щати от 4 юли 1776 години. Затова ето сега нейния край: „Ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати... И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно си заклеваме нашите животи, състояния и свещена чест.”

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Причините, поради които САЩ изп...
29.09.2018 10:20
Причините, поради които САЩ изпреварват останалите водещи икономики: агресивна централна банка, по-силни банки, по-гъвкава икономика, по-малко бюджетни икономии, оживен фондов пазар, смята Пол Уайзман от Асошиейтед прес. Мисля, че ако се изтеглят от всички военни бази само ще спечелят, за да се увеличи сътрудничеството в света
Сега се говори, че барел нефт отива на 100 долара - това е вече реална агресия над човечеството още:САЩ, колкото и да са могъщи и влиятелни, остават един безкраен процес, деформиран от големите пари и обществените емоции, от неспирния кърпеж на обществени и частни институции, за да бъдат пригаждани към фактите на живота, които непромененият текст на една конституция от 1787 не е могъл да предвиди. САЩ просто не се поддават на подражание. А и повечето от нас не биха искали да им подражават”, продължаваше с опитите да обяснява нещото като нищо Хобсбом.
Поздрави за обстойния анализ! Успешни дни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 268155
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031