Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2016 22:26 - Шизофренията - Царица на психичните страдания
Автор: psychea Категория: Тя и той   
Прочетен: 4358 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Шизофренията е Царицата на психичните страдания и  се среща при около 1% от населението. Заедно с параноята образуват основната двойка налудности, които по принцип се отличават от почти всички останали психични болести и проблеми.
  Самият термин „шизофрения“ в превод от гръцки означава разкъсана, разцепена душа. Има се предвид особеното неподредено разцепено мислене на болния, водещо го към деградация и разпад на личността. Една трета от пациентите, страдащи от шизофрения се нуждаят от дългосрочно болнично лечение, една трета постигат значително подобрение и могат да се смятат за излекувани, а при една трета се редуват  периоди на нормално и по-тежко състояние. Тези хора са различни поради специфичните симптоми, които имат (или нямат) в сравнение с приетата за нормална част от обществото. Симптомите могат да бъдат както положителни, така и отрицателни.   За повечето хора срещата с шизофреник е нещо крайно неприятно. Болните с такава диагноза са смятани за луди, умопобъркани, опасни, ненормални, непредсказуеми и неконтролируеми. Книгите и филмите на тази тема са склонни по-скоро да увековечат митовете за шизофренията, отклокото да предложат някакво обяснение. Това е сложно психобилогично заболяване, което се характеризира с разстройство на мислите, възприятията, поведението и настроенията.
  Още Томас Хобс (1651) е казал, че „за да се обясни шизофренията, трябва първо да се разбере отчаянието“. Болните страдат от различни проявления на разстройства на мисленето (неорганизираност, нерационален начин на мислене), често изпадат в заблуда и халюцинират. Присъща за състоянието им е липсата на енергия, инициативност и социални контакти. Освен това те са емоционално ограничени, рядко изпитват удоволствие и странят от околните. Често пъти шизофренията води до множество социални и професионални последствия за пациента. Характерно за болестта е наличието на моменти на изостряне на симптомите. Тези периоди могат да продължат дълго и да се повтарят отново и отново. За повечето хора (но не задължително за всички), страдащи от шизофрения, тя е дълготраен проблем с много усложнения.
 Съществуват много погрешни разбирания и концепции относно шизофренията. Първата заблуда е, че шизофрениците са опасни, неконтролируеми и непредсказуеми, докато всъщност повечето от тях са доста срамежливи, дори странящи от околните, и угрижени за проблемите си. Втората заблуда е, че те имат раздвоение на личността, а в действителност единственото им раздвоение е между техните емоции и мисли. Третата погрешна концепция е свързана с невъзможността да се постигне подобрение на състоянието на болните и с мнението, че шизофреникът остава такъв за цял живот. Определянето на болестта продължава да бъде сложен процес, който се дължи най-вече на наличието на множество различни сиптоми. Такива са странни делюзии (заблуди), халюцинации, нарушения в речта (липса на логика, погрешно асоцииране, използване на думи без смисъл), дезориентация на поведението (свързана с облеклото, стойката на тялото личната хигиена), негативност и липса на емоции, неразбиране на собственото състояние на проблемите, както и депресия.
 Поради затрудненията около диагностицирането днес се говори за няколко подвида шизофрения. Такива са параноидната и кататонната шизофрения. Кататониците (думата от гръцки произход и означава „заспивам“) често изпадат в неподвижни състояния. Параноидните пациенти от своя страна имат мании за контрол, величие и преследване. Те се отнасят с постоянно подозрение към всички околни. Друг подвид са дезорганизираните шизофреници, които се характеризират със странни мисли и начин на изразяване, а също и с внезапни, нелогични емоционални изблици. Една част от психиатрите говорят за така наречената обикновена или недиференцирана шизофрения. Други разделят болестта на остра (внезапна, с тежко начало) и хронична (продължителна, с постоянно влошаване). Причините за появата на страданието са неизвестни. Влияят генетични фактори, стресогенни фактори, биохимични аномалии, анормални структури на мозъка, вирусни инфекции и др.
  За България може да се каже, че от 20 процента българи с психични проблеми, официално признати от здравната ни система, повече от половината имат диагноза, в чиито корен стои понятието „шизо“.
Типичният шизофреник е човек, загубил връзката си с цяла гама феномени, обуславящи комуникациите му и интегрирането му в социума. В това си качество шизофреникът изглежда съвсем чужд, дистанциран, плашещ с необичайността си, шокиращ околните. Пълната му убеденост в нереални и неестествени  неща (например, че е марсианец, че може да лети, че постоянно го облъчват със смъртоносни лъчи, че е самият Наполеон Бонапарт и др.) е необорима с никакви аргументи. Счита се, че върху една погрешна и причудлива теза, появила се по някакъв начин в съзнанието на шизофреника, той може системно да изгради цели логически постройки, които сами по себе си изглеждат правилно построени, но погрешната логическа основа ги прави съвсем несъстоятелни, странни и неприемливи. Като следствие на всичко това, шизофреникът не може да се държи, и не се държи, нормално в социална среда и има поведение, рязко отличаващо го от останалите хора в неговата социална група.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mihala - Извини ме, но не съм съгласна с 1% У ...
05.07.2016 23:25
Извини ме, но не съм съгласна с 1% У нас е 99%.Да вземем натрапчивите идеи,че всичко е правилно и че сме велики в своите мисли и действия.Не е ли необходимо да се дадат нови виждания какво представлява това заболяване,защото с даденото определение противоречи на масата.
цитирай
2. platttonnn - Забравихте автономните комплекси,
12.07.2016 17:43
основна причина за разцепването! Бях смаян,когато разбрах защо не се изучава К.Г.ЮНГ у нас-бил много труден. Затова диагностиката е проблем. Сто години вече се говори за несъзнавано, от водещи световни психолози. То е извор на всички налудности. А тукашни психовеличия/за наш срам/говорят за вируси и мозъчни секреции,като причинители на психози.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031