Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2019 15:18 - Един изключително точен анализ , припомнете си го
Автор: anonimapokrifoff Категория: Забавление   
Прочетен: 214 Коментари: 0 Гласове:
2



 25.01 18:12 - АЛКОХОЛИРИКА(ФРАГМЕНТИ) автор: rustam категория: Поезия   image  прочетен: 9004 коментари: 49 гласове:  2  
последна промяна: 25.01 19:16 
  imageimage
 

Настоящият текст няма претенции за изчерпателност. Това са наброски, скици с предмет творчеството на големия български поет манифактурист(Чичо Пепи, "манифактурист", а не "занаятчия", както ти лъжеш, дърт лицемер), бивш соцноменклатурчик В.Ст.

* В.Ст., известен още и като ЧУчулигата, въведе тертипа да хваща още в началото на стихчетата основния мотив с клишето "Понеже...." и "Защото....". Понеже бях пиян..., Защото Баба Яга ме подми.. и т.н.

** Един от  основните, да не кажа главен мотив, в лириката на Чучулигата, разбира се след този "Аз съм велик", е мотивът за употребата на алкохолни напитки. Този мотив ще стане и тема на нашите фрагменти. Разглеждайки една литературна творба, изследователят винаги си поставя в началото два въпроса: за художественото време и художественото пространство. По кое време надига бутилките лирическият герой на Валерката? Без да навлизаме в подробности, ще кажем: по всяко. От сутрин до здрач, 24 часа в денонощието.

*** Къде? 
Предпочитано място за употреба и злоупотреба със спиртни напитки за лир. герой на Чучулигов е...седма пейка в Шишковата градина на Варна. Присядал съм и аз там заран, докато чакам да отворят консулството на РФ. И потвърждавам, че съм засичал нашия протагонист да надига бутилката още в ранни зори. Иначе местата са ...навсякъде: гари, метрото, площади, кръчми, домът на любимата Влада и прочие. Абе, въобще навсякъде.

Ние обаче ще добавим и един трети въпрос във фрагментите:Какво? Какво надига лирическият герой на В.Ст.?

В "Илюзия за дом и топла супа" същият бузи "евтина пърцуца"(пърцуца - долнопробна ракия, обикновено плодова с нисък градус...патоки). В "Облаче ле бяло" малко вдига летвата и пие "ракийца директно от казана"(нещо характерно за отчаяните алкохолици).
В "Джобна география за влюбени" сътворява ужасното признание, че пътува във влака "кьор кютук пиян"(как го е посрещнала Влада на Централна гара остава загадка). Истинско падение имаме в "Ключът за вкъщи", където лочи "изветряла бира". Кощунство, недопостимо и за най-отчаяния пияница...Боже, опази! В "Паралелни мъже" и "Жената-колибри"( така го е написал с правописна грешка Станков) пие "Смирнофф"(явно някой авер от странство го е почерпил).  Иначе в "Есента ми каза..." се омагьосва с "Флирт"(най-долнокачествения спирт по Нашенско) и със "Савой" син етикет(гадост...) В "Домът на есента" падението е пълно, защото Станков се надпива с варненски клошари с..."менте пелин". Разбира се, любимата напитка на нашия човек си остава бирата. Там ги кара по 5-6 до цели "тарги". Както е в "Да се събудя утре заранта" и "Първото полувреме на мача". Надежда и спасение за това падение няма....Станков достига до пошлото въздигане на своя алкохолизъм във фетиш: В "Жената отвъд рекламите" описва своя делириум тременс в една от градските тоалетни на Варна, а в "меденото твое колие" ни описва последната степен на деградация....загубата на спомени и памет за дни "ще се натряскам до несвяст".

Обобщение: Аман от пияни хора!( както е казал най-големият поет на България). написал едва 20 стихотворения.

ПП И една парафраза на руска народна поговорка: "Мечката знае 40 песни и 39 от тях са за круши"...."Валерката има 1500 стихотворения и 1400 са за пукница"
   



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonimapokrifoff
Категория: Забавление
Прочетен: 30126
Постинги: 30
Коментари: 39
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031