Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2020 19:31 - За Лили Иванова и създаването на България
Автор: hranislav Категория: Забавление   
Прочетен: 1735 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 04.06.2020 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Никой не знае кога е започнала да пее Лили Иванова, камо ли кога е родена. Най - ранните исторически източници за нейните певчески изяви, датират от 13-ти век пр.Хр.- глинени плочки с линеар А  от о. Крит. Но научната общественост е почти категорична, че примата на българската естрада ще пее и на българските заселници на Марс. Според анонимен византийски летописец, истинската причина Аспаруховите българи да нахлуят южно от р. Дунав е следната : Лили Иванова била отвлечена от славянски наемници по време на концерт в Русе.Те я предали в плен на византийския император, който и бил запален фен и искал да я слуша на живо в двореца си. Императорът само веднъж слушал Лилито ( случило се в българската столица Фанагория ,през лятото на 640г., по покана на хан Кубрат).Тогава ромеинът луднал по песните и, по гласа и ! Тогаватой не бил император, а все още бил само син на бъдещия император, както и роднина на тогавашната императрица. Младият Константин бил част от византийска гостуваща делегация. После обаче се влошили българо - ромейските отношения и нямало как византийците да ходят да гледат Лилито отвъд Дунава. Лили по принцип напускала Стара България само с разрешение на хана, който отказвал да я пуска при ромеите. Император Константин искал да я слуша в двореца си, искал да може да я слуша отново и отново! Омръзнало му да слуша само шпионки имитаторки, които тайно обикаляли земите в които Лили гостува и заучавали нейните песни.После се връщали в Константинопол и ги изпълнявали пред императора, опитайки се максимално да имитират Иванова. Но на него му омръзнали имитациите и заповядал да бъде отвлечена и доведена при него. Това му коствало по - нататъшните военни поражения, както и плащането на ежегоден данък на новосформираната държава. За славяните, българското нахлуване южно от Дунава, било добре дошло. Българите щели да им помогнат да сразят византийците. По - този начин : славяните поне временно щели да засилят сигурността си по границата с империята. Те решили да поканят  българите на Аспарух да останат в техните земи и да създадат заедно конфедерация, което щяло да им осигури по - голяма защита срещу евентуална византийска мащабна поробваща инвазия.     По това време, от изток хазарите все повече завладявали Велика Кубратова България. Отвличането на Лили, накарало Аспарух да слезе на юг и да опита да я спаси. Тя и хан Кубрат били подписали 300-годишен договор, според който тя  трябвало да забавлява българите през този период, а пък ханът да и плаща щедро.
Българите много се били привързали към песните и, затова Аспарух и неговите поданици с радост тръгнали да я спасяват. Въпреки че точно тогава (680г.), братята му имали нужда от помощ срещу хазарите. Те се съгласили да останат с по - малко сили срещу опасния враг, само и само да бъде върната във Велика България, любимата прима Лили Иванова. Това за съжаление, спомогнало за гибелта на Велика България. Аспарух и хората му се видели принудени да останат в славянските земи и да приемат така желания от славяните съюз ( българите запазили и част от старите български земи северно от Дунав).
    Българи и славяни заедно разбили византийците през 680-681г. Император Константин IV Погонат се принудил да върне Лили Иванова на българите и да признае славяно - българска държава през  лятото на 681г. Славяните също били много доволни от спасяването на Лилито. Това бил и другият им мотив, силно да искат българско оставане в земите си. Понеже те се надявали, че и Лили Иванова ще остане в техните земи и те ще могат по - често да я слушат, понеже им е по - близо. Пък и българите на Аспарух, нямали в момента сили да извоюват старите български земи от хазарите. Аспарух също преценил, че славяните са му нужни, за да може той и хората му по - добре да се пазят от хазари и ромеи. Според франския хронист Ариен Рибери, Лили напуснало франкската империя през 630г., но според гръцкия Теофан Изповедник, това се случило година по - късно ( 631г., януари). Според Теофан, именно тогава  Лили потеглила на изток към Велика България, за да завладее сърцата на още хора, и да облекчи тежкото им ранносредновековно ежедневие. През 631г. , Велика България не  съществувала официално, но била в процес на формиране и станала факт през следващата 632г. , както пише в хрониките си Никита Проповедник.

25.02.2011 г.





Гласувай:
4



1. shtaparov - Невероятен хумор,браво!
06.06.2020 17:17
Невероятен хумор,браво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642349
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031