Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2016 19:10 - Нови факти за рожденото място на Христо Ботев
Автор: rosiela Категория: История   
Прочетен: 3073 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Село Осен, Врачанско е рожденото място на Христо Ботев. Живял е там до 3 - годишна възраст с родителите си, които после се заселват в Калофер. Това доказва в своя книга дългогодишният учител, читалищен работник,  културен деец и вече пенсионер, но писател вечен Цветан Илиев от Враца. За писателството и откривателствата възраст няма. Харесва се, не харесва се на историците, документи има, факти има и браво за смелостта на Илиев да докаже тази истина. Книгата се казва "Осен - родното място на Христо Ботев" и е издадена съвсем наскоро, мисля и преиздадена. Може да бъде намерена. Калофер е градът на неговото детство и юношество, но не и родно гнездо. Това е истината и в нея няма нищо неудобно, освен ако някои видни калоферци са засегнати, както допуска и самият автор.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - * ! *
07.06.2016 18:22
Драга Роси, оборването на едно общоприето вярване, не става с толкова кратка декларация.
"Съществуват и други хипотези за родното му място, които днес се отхвърлят от изследователите – че той е „из Карлово“, както пише в едно официално писмо на Найден Геров, или че е роден в село Осен, както споменава самият Ботев в статията си „Примери от турското правосъдие“. (по Уикипедия)
Ти можеше да изброиш поне някои от доводите на г-н Цветан Илиев, за да могат твоите читатели да разберат, че твърдението му има сериозна подплата.
С пожелание да разшириш постинга си, за да не търсим книжлето на г-н Илиев.
Или да посочиш къде тази тема е разработена по-обширно.
Бъди жива и здрава!
П и е р
ПС - "Сред жителите на селото и района е разпространена легендата, че с. Осен е родното място на поета-революционер Христо Ботев. Тази хипотеза е обект на множество публикации в регионалния и някои в националния печат, както и книги на местни любители историци и краеведи. Твърденията се основават най-вече на откъс от художествено произведение на Ботев. В очерка „Примери от турско правосъдие“, поместен във в. „Дума на българските емигранти“ през 1871 г., художественият герой-наратор отбелязва: „Такива чувства изпитвах, кога влизах и в родното си село Осен до Враца, но там аз колкото седях, със злобен смях повтарях думите: „Сен кардаш, бен кардаш“ (Ти си брат, аз съм брат) - думи на крадливите черкези към врачанския управител“. През 80-те години на ХХ век в селото е поставен паметник на Христо Ботев, върху който е гравиран горният цитат. Хипотезата е многократно опровергавана от професионалните историци и изследователи на Ботев, като едно от най-недвусмислените доказателства е фактът, че Ботев собственоръчно пише през септември 1868 г. в заявлението си за постъпване в букурещкото медицинското училище: „Аз, долуподписаният, по вероизповедание православен, народност - българин, роден в град Калофер, окръг Пловдивски, желая да усвоя медицинското изкуство...“. (Информация за с. Осен в Уикипедия)
цитирай
2. rosiela - До Пиер
07.06.2016 22:27
Имаш право, но книгата е доста обемиста и аз считам, че всеки родолюбив българин трябва да я прочете спокойно, ако я намери. Там има многобройни разговори с доста хора, свидетелства, кръщелно, записано в църква и няма съмнение, че село Осен е родното му място. Аз не знаех за това заявление в Букурещкото медицинско училище и благодаря, че ме информира. Обаче така е било навремето - кой ще ти проверява декларация, може би и самият Ботев е искал да наблегне, че е гражданин. Така или иначе в село Осен имат право да се гордеят, че Ботев е от този край. А книгата на Илиев е изключително интересна. А пропо, той е добър писател, задълбочен, увлекателен, интересен.
цитирай
3. pvdaskalov - * 2 *
08.06.2016 10:17
Захари Стоянов пише в Глава I. Рождение, детинство, ученически и юношески живот

„В Тракия в село Калофер, Пловдивски окръг, се е родил Христо Ботйов Петков, от роднтели чисто българи и православни. Това се е случило на знаменит ден, навръх Рождество Христово, 25 декември 1847 г., в началото почти на още по-знаменитата за новите идеи и свободни начала 1848 година.”
Най-малко Ботев е изгарял от желание да се пише гражданин, мисля.
А той не би могъл да се роди на 200 километра от Карлово и Калофер, щом родителите му са от тези две селища. Да е учителствал в с. Осен? Звучи невероятно щом Ботьо Петков е изпратен да учи в Одеса от Калоферци. Връща се след две години и се жени за 15-годишната калоферска красавица Иванка Стойкова Дренкова… Но ето какво казва самият Захари Стоянов:
„Когато даскал Ботю минувал през улицата, то всеки обичал да го погледне как гиздаво е облечен и как хубаво стъпя. Родил се Ботю Петков в Карлово и учил при прочутия по онова време елино-български учител Райно Попович. После го викнали калоферци за учител на гръцки език, харесали го и в 1840 год. го пратили на общински иждивения в Русия. Върнал се от учение в 1845, а в 1846 се оженил и останал в Калофер учител до смъртта си. За да се отърве от тогавашната горчива даскалска участ - да се мести всяка година на ново място, - това ние отдаваме |пак на неговите способности и на взаимното уважение, което е съществувало между него и гражданнте. Калоферци, които са известни със своето ученолюбие, отдавали са нужните почитания на своя просветител.
Най-главните причини, за да не остави това село, е неговото задомяване в Калофер. Той си намерил такава другарка, която била достойна съпруга на даскал Ботя, типична българка и прочута хубавица, каквито само в Калофер, в Копривщица и в другите подпланински местности можат да бъдат съвършенство и първо качество."
Драга Роси, ако не можеш да постнеш въпросното кръщялно, то поне публикувай текста му. Не може при наличието на АВТЕНТИЧЕН документ да се води спор.
цитирай
4. rosiela - Поздрави.
08.06.2016 10:56
Нямам за цел като теб да изпадам в цитати. Също така се знае отдавна, че Захари Стоянов невинаги е бил исторически правдив, съмнително е и неговото оцеляване през турско. Поне го зная от ученическите години.
И аз имам един съвет към теб: анализирай повече поезията на Валери Станков, историята не ти иде отръки. С най- добри мисли.
цитирай
5. rosiela - Като например, Пиер:
08.06.2016 11:19
Един професор от Великотърновския университет / ? / оспорва приятелството между Ботев и Левски. Е, как ще го оспорва и на каква база безименният професор, когато Ботев го пише сам в своя творба?! А че той не би трябвало да е в университета тогава!
цитирай
6. pvdaskalov - * 3 *
08.06.2016 12:28
http://www.desant/show-news/29565/
Мото към статията "Били ли са приятели Ботев и Левски"
"Срам и позор е човек, който носи българско име – като проф. Иван Стоянов, да става глашатай на обезличаването на най-великия българин – Васил Левски! Броят на в. „Уикенд” от 25 януари съобщава как неотдавна професорът обявил, че „Левски не се е виждал с Ботев” и никога не е използвал фразата „Чиста и свята република”…
Димитър Димитров,
Стара Загора"

Оттеглям се, драга Роси. Права си, аз не съм историк, а фактолог.
С уважение
инж. Петър Вълев
цитирай
7. rosiela - Приемам
08.06.2016 17:57
твоята допълнителна фактология за "откровенията" професорски. И този нова история иска да пише върху доказано минало.
Сега прочети и книгата на Цветан Илиев и пак се обади, ако искаш.
С най-добри мисли: Росица Копукова
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6603986
Постинги: 5040
Коментари: 23940
Гласове: 9773
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031