Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2021 21:33 - Останки от древна планета, погребана вътре в Земята, може да са причина за слабо място в магнитното поле
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1223 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 11.05.2021 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Останки от древна планета, погребана вътре в Земята, може да са причина за слабо място в магнитното поле Айлин Удуърд 

14 април 2021 г., 21:03


image

Изображение на художник на магнитното поле на Земята, което предпазва планетата от слънчева радиация. НАСА
  • Магнитното поле на Земята, което го предпазва от слънчевата радиация, има слабо място, което се разширява.
  • Това слабо място може да бъде причинено от парчета от древна планета, които са ударили Земята и са потънали в мантията .
  • Нарастващата "вдлъбнатина" в магнитното поле може да причини неизправности в спътниците и космическите кораби.
  • Вижте още истории на бизнес страницата на Insider .Геомагнитната броня на Земята има дрънка и расте.

А слабо място в магнитното поле на нашата планета, намираща се над южния Атлантически океан, се увеличава по размер през последните два века, и тя започва да се разделят на две.

За тези от нас на земята това не е причина за безпокойство: Защитното поле продължава да предпазва планетата от смъртоносна слънчева радиация. Но Южноатлантическата аномалия, както е подходящо наречена, засяга сателитите и други космически кораби, които минават през зона между Южна Америка и Южна Африка. Това е така, защото по-големи количества заредени слънчеви частици проникват през полето там, което може да причини неизправности в компютрите и веригите.

Източникът на тази нарастваща "вдлъбнатина", както я нарича НАСА , е малко загадка. Но учените очакват то да продължи да се разширява.„Това нещо ще се увеличава в бъдеще“, каза Жулиен Обер, експерт по геомагнетизъм от Парижкия институт по физика на Земята, пред Insider.

Обер смята, че вдлъбнатината може да има връзка с две гигантски петна от плътна скала, заровени на 1800 мили вътре в Земята. Поради грима си, петна нарушават течния метал във външното ядро, което генерира магнитното поле.

И двете петна са "милиони пъти по-големи от планината Еверест по отношение на обема", според Qian Yuan , изследовател, изучаващ геодинамика в Държавния университет в Аризона.

Екипът на Юан смята, че петна са отвъд света: След като древна планета с размерите на Марс е проникнала в Земята, тя може да е оставила тези части.Парчета от 4,5 милиарда годишна планета вътре в Земята

На близо 2000 мили под повърхността на Земята, въртящото се желязо във външното ядро ​​на планетата генерира магнитно поле, което се простира по целия път оттам до пространството около нашата планета. 

Това завихряне се генерира отчасти чрез процес, при който по-горещ и лек материал от сърцевината се издига в полутвърдата мантия отгоре. Там той разменя местата с по-хладен, плътен материал на мантията, който потъва в сърцевината отдолу. Това е известно като конвекция. 

Проблемът е, че нещо на границата между ядрото и мантията под южна Африка създава хаос върху тази конвекция, като по този начин отслабва силата на магнитното поле над нея.

Вероятно е, каза Обер, че един от екипите на Юан, който разследва, е винове

Изобразяване на художник на възможен сблъсък между протопланета като Тея и Земята. NASA / JPL-Caltech / Wikimedia Commons

Изследванията на Юан твърдят, че петна са останки от древна планета, наречена Тея, която е поразила Земята в зародиш преди 4,5 милиарда години. Сблъсъкът помогна да се създаде Луната.

След тази катастрофа, мисленето продължава, две части от Тея може да са потънали и да са се запазили в най-дълбоката част на мантията на Земята.

Анимацията по-долу, базирана на анализ от 2016 г. , показва местоположението на тези планетарни фрагменти. 

image

Юан каза, че тези петна - техническото им име са големи провинции с ниска скорост на срязване - са между 1,5 и 3,5% по-плътни от останалата мантия на Земята, а също и по-горещи.

Така че, когато тези парчета се включат в конвекцията, те могат да прецакат с редовния поток. Това от своя страна може да накара желязото в ядрото под Южна Африка да се завихри в посока, обратна на желязото в други части на ядрото.

Ориентацията на магнитното поле на Земята зависи от посоката на движение на желязото вътре. За да има силно магнитно поле, цялото нещо трябва да бъде ориентирано по същия начин. Така че всички области, които се отклоняват от обичайния модел, отслабват цялостната цялост на полето. 

image Визуализация на магнитното поле на Земята. Център за космически полети на NASA Goddard

И все пак е възможно тези провинции с ниска скорост на срязване изобщо да не са виновни за слабото място на полето.

„Защо същата слабост не се появява в магнитното поле над Тихия океан, където е другата провинция?“ Кристофър Финлей, геофизик от Техническия университет в Дания, каза пред Insider. 

„Враждебен регион“

По-слабото поле позволява на повече заредени частици от слънчевия вятър да достигат до спътници и други космически кораби в нискоземната орбита. Това може да причини проблеми с електронните системи, да прекъсне събирането на данни и да доведе до преждевременно остаряване на скъпите компютърни компоненти.

През 70-те, 80-те и 90-те години сателитните откази са били чести в Южната Атлантическа аномалия, каза Обер.

Дори днес Европейската космическа агенция установи, че сателитите, летящи през региона, са „по-склонни да получат технически неизправности“, като кратки проблеми, които могат да нарушат комуникацията. Ето защо е обичайно сателитните оператори да изключват несъществени компоненти, докато обектите преминават през района.

Космическият телескоп "Хъбъл" също преминава през аномалията в 10 от своите 15 орбити около Земята всеки ден, прекарвайки близо 15% от времето си в този "враждебен регион", според НАСА .

image Космическият телескоп Хъбъл на НАСА в орбита. Снимка и видео на NASA Goddard Слабото място става все по-слабо

Изследователите използват набор от три спътника, с общ псевдоним Swarm, за да следят за Южноатлантическата аномалия.

Някои проучвания показват, че общата площ на региона се е увеличила четири пъти през последните 200 години и че продължава да се разширява от  година на година. Аномалията също е отслабнала с 8% от 1970 г. насам.

През последното десетилетие Swarm също забеляза, че аномалията се е разделила наполовина: Една област на магнитна слабост се е развила над океана на югозапад от Африка, докато друга се намира на изток от Южна Америка. 

image Силата на магнитното поле на Земята през 2020 г., измерена от сателитите SWARM на Европейската космическа агенция. В синьо е по-слабата област на полето. Wikimedia Commons / Кристофър Финлей и др. ал / 2020

Това е лоша новина, според Финлей, защото това означава, че враждебният регион за космически кораби ще стане по-голям.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. germantiger - планетата е българска и са я създали ...
11.05.2021 22:46
планетата е българска и са я създали руснаци
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39737792
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031