Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2015 14:32 - Елиас Канети - Нобелист,но не на България
Автор: rosiela Категория: Изкуство   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
3



                Наскоро четох материал в литературния вестник "Словото днес" за Елиас Канети и за това как международни справочници го отъждествяват като българин,респективно български нобелист,какъвто е.Той е роден в Русе и ранните си детски години живее там.
          Кандидатирайки се за Нобелист обаче,а за това той сигурно е представен,както е по регламент,но не от България,той се явява с произведения на немски език,/освен това са допустими още само френски и английски/,ако не се лъжа от Италия.
         Няма лошо с това да се гордеем,че е роден тук,но той не е станал Нобелист с помощта на българско представяне и едва ли е заявил,че се кандидатира от името на България.Та той дори не е знаел български.
        А пропо,"Словото днес" е интересен вестник с интелигентно присъствие на пазара,макар в ограничения си тираж и една от причините за това е,че там се публикуват творби основно на членове на СБПисатели.Време е това да се промени,защото България има много талантливи хора ,,които по една или друга причина на членуват в СБП.То там не може и да се членува,ако не те предтавят двама червени другари.И ако книгите ти не са леви.Все така вестникът е стойностен,макар до голяма степен пристрастен и е време да се демократизира,както е в доста страни по света.
      Нека отбележа и това,че нивото на литературния талант,както впрочем и в другите културни области,има "различни етажи",образно казано,и "високите етажи" в литературата далеч не са само на членове на СБП.Така,с демократично решение на проблема - словото днес само за съюзни членове ли е или не,бихме се гордели повече,че сме българи.
     В тази посока на мисли ще подчертая,че Никола Вапцаров е бил многократно канен в литературния салон на първите издатели на вестники у нас след Освобождението,сем.Драганови,което не пречи след 9 септември 1944 година те да бъдат национализирани и обрани в чисто битов план.Там е била и Яна Язова,зверски убита в апартамента си пак след тази дата.
     Вече сме 21 век и не е зле да разкрепостим мисленето си от ниво "наш селски" или "наш градски" ли е таланта,до оценяване на таланта,независимо от неговото място в обществото.Може би така ще се направи крачка към духовното ни извисяване като единни,а не разединени българи.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6606207
Постинги: 5041
Коментари: 23943
Гласове: 9774
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031