Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2017 10:17 - МОИТЕ СРЕЩИ С ЙОРДАН ВАТЕВ
Автор: rosiela Категория: Изкуство   
Прочетен: 1180 Коментари: 9 Гласове:
-6

Последна промяна: 25.08.2017 10:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПРЕДГОВОР


Един живот не може да се затвори в една книга, дори само отрязък от него.Но и каквото и да подарим на поколенията за една ярка  личност, все ще е от полза.
   На 20 септември 2004 година в 14.00 часа издъхна в Окръжна болница - София, един голям сонетист, невероятен лирик, университетски преподавател, автор на учебници по риторика и сам невероятен, магнетичен оратор, перфектен графолог и просто много добър човек - доктор на философските науки Йордан Ватев. Покоси го инсулт и след близо пет дневна кома си отиде от света на прозата и битовите несгоди, за да отлети в света на песните, при Създателя, който го бе надарил с този невероятен талант.
  Мнозина, забързани в грижа и напрегнато ежедневие или заключени в своята самота, дори не подозират, че България загуби своя Шекспир.
   Един творец с много приятели, но подчертана избирателност на онези , които имаха духовно родство с него. Измежду тези хора бях и аз.
   И се чувствам морално задължена да разкажа истината за един предан приятел, който от първите дни на нашето познанство ме е имал до смъртта си като своя дъщеря, и изключителен литературен критик на моята поезия.
  Който сам избра да напише две монографии за нея: "Поезията на Росица Копукова" и " Към поетиката на Росица Копукова" - в две отделни книги, за да остави следа в съкровищницата на съвременната литературна критика за поезията ми, така както Михаил Арнаудов е оставил монографии за Елисавета Багряна. А Йордан Ватев много обичаше Багряна, познаваше я лично и се гордея, че постави моята поезия на ниво след Багряна, по време и уникалност.
  Тъй като съм възхитена от този човек по много причини, считам за акт на признателност да разкажа и аз за моите срещи с него, без да претендирам за биографична изчерпателност, дори за времето, когато се опознахме и после много години поддържахме контакти, както той  и с моите родители.



                                                       Авторката

/ следва /

 

Росица    КОПУКОВА

""""""""""


    Когато нескопосната чалгаджийка Надежда Захариева беше говорила и писала някои глупости по мой адрес във в. "Манаха години" , аз изпратих до художествения директор откъси от тези книги и те просто ги скриха, с полковнишката наследница Наташа Русева, както често се случва с хора, които не са им удобни. Камо ли да пратя откъси от десетки рецензии на учени за моето творчество, какво ли ще стане с фалшивата им мания за нещо в литературата и журналистиката, равносилно на нищо.


Но аз ще продължа с още няколко откъса за Йордан Ватев в случая и нашето приятелство. Каквото оставил, оставил, не може да се засенчи.Той е внук на Стоян Михайловски и правнук на Иларион Макариополски и , както правдиво отбеляза Дела Раи, произхожда от една благословена творческа фамилия.Смея да напиша, че е по-талантлив от Шекспир, чела съм го обстойно.Затова го признаха във Ватикана, Италия, САЩ, Китай, Германия, Франция и къде ли не. Поклон на гения!
Следващият път ще продължа с достоверни разкази за него.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Ще се радвам да науча нещо от първа ръка за Йордан Ватев, Роси!
25.08.2017 10:40
Името му е широко известно, но нямах честта да го познавам лично. Пропуснах, за най-дълбоко съжаление и лекциите му по риторика в СУ, за които се носеха легенди. Зная само, че е бил голям естет и човек с енциклопедична култура.
Покланям се пред неговата светла памет!

цитирай
2. rosiela - Искрено съжалявам, че тогава не съм познавала Дела раи,
25.08.2017 10:41
щях да я запозная и нея и съм сигурна, че Данчо Ватев щеше да оцени таланта й. Не съм познавала и Мисана, и него щях да сближа с Ватев, той обичаше такива творчески личности.
цитирай
3. rosiela - Нямам думи, Мисана.
25.08.2017 10:46
Започва да говори с хъс и познания, с дар слово и не спира. Сякаш небесата говореха чрез него. Енциклопедист наистина, да не говорим за лириката - фантазия. За която страна ти хрумне по света, за нея пише, освен за исторически личности и лични преживявания.
цитирай
4. missana - Такива са големите личности.
25.08.2017 11:17
Те са всестранно надарени. У нас за щастие се срещат немалко изключителни личности. Но комунистите дадоха път на посредствеността и то по съвършено понятни причини. Така всячески пречеха на талантите да се изявят. Защото другарите се страхуваха от тях. Какво да кажем за един Борис Христов. Не му разрешиха дори да си вземе сбогом с майка си.
цитирай
5. rosiela - Точно така е, Мисана.
25.08.2017 12:18
Нали помниш за бланките с мъгляв текст - за лирика и проза, ставаш или не ставаш, като съобщят от ЦК на БКП или по-отдолу и само ти пишат името "за" или "против". Такава бланка, останала у една свестна душа, бланка от червените редици, дадоха и на мен за яснота, та паднах. Пазя я в архива. Кой да знае в онези години, ходиш, доказваш се, а те ти гледат сеира. Добре, че се намери някой читав редактор, при мен дори повече, та те насърчи да развиваш таланта си, но нищо не може да направи като не си ДС и член на БКП. Затова намразиха зверски и Дамян Дамянов, много е ползвал блага от червените, макар да е много талантлив. Хората помнят, такива нечистоплътности не се забравят.
Един от тези червени метли беше и е Иван Гранитски, за когото пиша. Мнозина са го запомнили с лошо и след 1989 година сме говорили за това. Себичен човек, нечистоплътен духовно, но иначе е умен.
цитирай
6. rosiela - Йордан Ватев ми помогна много,
25.08.2017 12:21
но след 1989 година се запознахме. Преди това едва ли би посмял.
Той самият имаше големи неприятности от простомета, та направо сме го спасявали. Мнозина знаеха професията на баща ми и се пазеха да му сътворяват мърсотии.
цитирай
7. rosiela - Той беше члев ва БКП и много обичаше Русия,
25.08.2017 12:22
но широко скроен наистина и политически омерзения между нас никога не е имало.
цитирай
8. wonder - Ще чета с интерес споделеното от теб ...
25.08.2017 17:18
Ще чета с интерес споделеното от теб за Йордан Ватев.

Срам за несретника-чалгописец, поставил минуси под името на този поет.
цитирай
9. rosiela - Умна си, Дани.
25.08.2017 17:32
Отговорът е прост: ако беше писал за него, нямаше за има минуси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6608362
Постинги: 5041
Коментари: 23945
Гласове: 9776
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031