Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2021 23:27 - ВСЕЛЕНСКА ПРИСЪДА
Автор: rosiela Категория: Изкуство   
Прочетен: 720 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2021 23:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
/ разказ по действителен случай /

В семейство Борисови жените бяха шавливи. И майката, и дъщерята. Братът на Петър Борисов беше избягал в Западна Германия по време на социализма и близките на Петър доста препатиха от това. Дълги години живяха под контрола на Държавна сигурност.
Като инженер, Петър не можеше да практикува, все не му даваха работа заради брата и премина живота си като сръчен майстор на ковано желязо, с което изкарваше доста повече от заплата на инженер.
В двора на къщата на родителите му имаше пристройка. Нея даваха на майстори на бижута, серийно производство, и там точно Катя Борисова, жена му, развъртя първи семейни изневери. Дали подразбра нещо или не, че много му беше дошло в живота, Петър мълчеше, дъщерята растеше, а тя беше моя стара съученичка от първи клас. Отраснали вече, ние се преместихме с родителите си в новия комплекс, тъй като отчуждиха доста къщи и се оказахме пак една до друга.
Съученичката ми Веселина вече беше разведена с дете, майка й все още млада и тук настъпи голямата излагация, защото в големия блоков комплекс не можа да се скрие как майка и дъщеря забърсват майстори да им дооправят апартаментите, два на брой, за без пари и как майсторите един на друг през смях разправяха после, коя била по- добра в леглото.
Катя ходеше с минижуп като младо момиче за своите над 50 години и това й поведение и слухове бяха съвсем очевидни не само за хората от квартала, но и за мъжа й. Изглежда той не издържа на присмеха и няколко години след нанасянето почина внезапно.
И тогава настъпи голямата веселба за Веселина. Оргиите нон- стоп бяха толкова бурни по вечерно време, че й бяха казали направо да дърпа поне завесите на хола си, да не им гледат резилите от осветения прозорец.
Момчето стоеше при баба си в съседния апартамент, докато течаха купоните и мама се веселеше на макс.
Сладкият живот не свършваше съвсем без проблеми, защото Веселина сменяше мъжете, когато й омръзнеха и имаше драми - един плаче с женски сълзи, друг се тръшка по хубавицата с огнения нрав, пък и Лъвица си беше жената, та напълно оправдаваше зодията си.
Но я съкратиха. Денем Веселина отиваше късно на работа и въртеше киномашината в столично кино. Започнаха обаче едно след друго да затварят кината и тя изведнъж се озова без работа. Синът малък. На една пенсия и, макар че бяха продали вече вилата, парите свършиха.
Тогава Веселина се обади на чичо си, той я покани и тя скоропостижно излетя в САЩ, където бездетното богато семейство беше отишло след пенсионирането на Борисов-брат.
Там нещата очевидно се бяха оправили, защото Веселина не се върна, синът й завършил и тя редовно подпомагаше майка си.
Американците бяха нейни. Пътят открит.
Лошото се счу, при едно от идванията й в София да нагледа родителката си с поредното " гадже", че един от бишите й се самоубил от любов по нея, предизвиквайки катастрофа с колата си.
Информацията беше точна, но това не притесни Веселина. Тя заяви, че няма вина, всеки да си живее живота, както може, не е обещавала да се омъжва за него.
Тази причина и други някои разногласия прекратиха диалозите ми с нея и с майка й. Казано с думи прости, приключихме отношенията. А аз приключа ли, много рядко бих се върнала назад.
От обща съкварталка, близка до Катя Борисова, чухме това - онова, какво се случва в тяхното семейство. Катя имаше две сестри, без деца, които скоро починаха, както и мъжете им. Катя беше най- малката.
Веселина направила пищна сватба с богат американец, вдовец и обикаляла с него света. Момчето й завършило там и работело, но, поради неделикатния си характерец не било женено.
И изведнъж, насред този небивал Веселинин късмет, тя също си отиде внезапно от света, на 58 години, оставяйки майка си тук с два апартамента и наематели, и синът сам там, поне с професия.
Катя стана на 89 години. Самотията я налегнала страшно, при все че внукът се обаждал и финансите й позволявали да викне една жена и един съсед за почасово пазаруване и помощ.
Нейният апартамент се омирисал доста, почти не излизала, освен при хубаво време и искала отдавна Бог да си я пробере, ама той не я прибира в суровата старческа орис, която я настигна.
Американецът се оженил трети път и за сина на Веселина място нямало, но си купил жилище с негова помощ и си живеел сам, вече над 40 години.
Какво работел, историята мълчи, но в София не идва, въпреки че контактувал с баба си по телефона.
Така приключи многопосочната любовна одисея на жените Борисови.
Размишленията оставям на скъпите си читатели.


25 октомври 2021г., София
Росица КОПУКОВА



Гласувай:
2



1. missana - Прочетох с интерес, Роси!
26.10.2021 00:48
Твоят разказ може да бъде разгледан от различни ракурси, но един от тях безусловно поставя Веселина в графата "Веселата вдовица". Авантюристка най-чиста проба, но и материалистка. Сякаш има два различни асцендента - Стрелец и Кози рог. А може би асцендентът й е граничен за тези две зодиии. За бабата, която си окайва старините, важи сентенцията: Няма нищо по-стращно от това да си жив, да си стар и да си сам! Виждаме, че тази Веселина е оставила след себе си само плаващи пясъци, които ще погълнат близките й. С една дума - напразен живот или все едно - живот всуе!
цитирай
2. rosiela - Благодаря ти сърдечно, Младене.
26.10.2021 09:13
missana написа:
Твоят разказ може да бъде разгледан от различни ракурси, но един от тях безусловно поставя Веселина в графата "Веселата вдовица". Авантюристка най-чиста проба, но и материалистка. Сякаш има два различни асцендента - Стрелец и Кози рог. А може би асцендентът й е граничен за тези две зодиии. За бабата, която си окайва старините, важи сентенцията: Няма нищо по-стращно от това да си жив, да си стар и да си сам! Виждаме, че тази Веселина е оставила след себе си само плаващи пясъци, които ще погълнат близките й. С една дума - напразен живот или все едно - живот всуе!

цитирай
3. rosiela - Младене,
26.10.2021 09:15
това, че даден зодиакален знак или асцендента е на границата с друг, не означава, че има влияние от две зодии или два асценданта, приятелю. По- скоро на кардиалните планети в хороскопа може да има силно материално присъствие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6606913
Постинги: 5041
Коментари: 23943
Гласове: 9774
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031