Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2016 22:56 - Грехове на Съюза на българските писатели
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1548 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 1. Съюзът на българските писатели или накратко СБП е създаден през 1913 година, когато са били поканени да членуват всички писатели, имало е и нежелаещи, и никога не е бил създаван като Съюз на комунистическите български писатели.
2 Това се случва след "бележитата" дата 9 септември 1944 година и на другарите с имоти и наеми на СБП, почивни станции и бази, никак не им се иска да върнат старото положение, затова там се влиза с членство - книги плюс двама червени писатели за препоръчители. Респективно всичките им председатели до настоящия Боян Ангелов от Панагюрище, са членове на БСП.
3. Като алтернатива срещу голямото чакане да се влезе в СБП, се създава Съюзът на незамисимите български писатели от един много иначе интелигентен човек проф. Стоян Радев, вече покойник, който в момента е на много посредствено равнище и твърде много членове от СНБП преминаха в СБП. Също пълен с много червени особи. В настоящия момент той се ръководи от Марин Кадиев, родом от с. Душево, Севлиевско, женен за пловдивчанка.
4. Съществува и Съюз на свободните писатели със затихващи функции и Сдружение на българските писатели, също БСП - ейско в същността си, помещаващо се кой знае защо в дарения на Съюза на българските писатели апартамент от свръх богатата Дора Габе, обърнала впоследствие палачинката на " убежденията си", за да оцелее, както и Елисавета Багряна, Елин Пелин и др. А който не я обръща като Яна Язова - хоп, умира при неизяснени обстоятелства.
5. Не е ли време вече писателите да бъдат канени на широка нога в СБП, който е всъщност и най-старият съюз у нас и то тези, които не са писатели без издадени книги от по 20-30 години, а реални творци с обществена литературна значимост? За останалите да има "почетно звание", както е бил и Иван Вазов " почетен член" в по- късните години?
Вероятно не им се дели соцпридобитото имущество и привилегии с други по - талантливи хора, но аз смея да напиша, че като чета в този и други сайтове творби на непознати за мене имена, те са твърде високо надарени и без членство в СБП, Сдружение и прочие.
   Лично аз, минала през Управителните съвети на два съюза, се чувствувам много добре без тях, защото имам време за своето творчество, но въпросът е принципен. Още повече, че в Съюзите влизаха и много талантливи хора, млади предимно, не могли изобщо да помислят за СБП.
И нека СБП не си играе на мнима демокрация, защото той е узурпирал и сградата, и други материални облаги след 1944 година от един Съюз, който в никакъв случай не е бил създаден като тясно партиен.
Аналогична е ситуацията в читалищата, където червените раздават награди предимно на свои хора, макар не навсякъде и макар моите наблюдения да са основно от столицата, но не само там. Аналогично е положението в дом - музей "Димитър Благоев", където комунистическият многоженец / то повечето са такива в СБП / Велин Георгиев представя само и единствено писатели и поети с комунистическа ориентация.
   Хайде стига вече. В това число и доста мними таланти. Аман, аман...



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zemja - Стойностен постинг!
10.04.2016 05:35
Споделям позицията ти, Росиела.
цитирай
2. apostapostoloff - Достоевски е написал и издал
10.04.2016 06:23
"Престъпление и наказание" благодарение на факта, че в царска Русия не е имало съюз на писателите, който да му пречи.
цитирай
3. rosiela - Поздрав и на двамата.
10.04.2016 10:29
Малко със закъснение ми пусна коментарите, благодаря и на двамата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6603026
Постинги: 5040
Коментари: 23940
Гласове: 9773
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031