Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2016 22:09 - СПОМЕНИ ОТ БАНКЯ
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 799 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    В Банкя, под уханието на борова гора, беше вилата на другия ми дядо. Потомствено трудолюбивите ми предци не оставаха без дом, вила, двор и градина.Израснах между две вили, след като от банчанската баща ми успя да изгони, съдейки на поразия, двама натрапени от новата власт наематели - мързеливци, защото не можеха да надвият на дела. Така си върнаха обратно вилата, която щеше да е и по-голяма, ако не беше войната. Имаше и обир до шушка от руснаците - за армията. И на дядо ми върнаха само една печка от общината.
   Живели добре в цар Борисово време,  предците ми научават в Банкя за неговата смърт и стават свидетели на нахлуването на руснаците в Банкя. Просто са били там, а не в софийската си къща, оцеляла от бомбандировките като по чудо. Да не се запали от три запалителни бомби, повредени, казвах на дядо ми, че Господ го е пощадил. От разруха - да, но от навлеци - наематели - не можа.
   Та идват руснаците с влак. Слизат на банчанската гара, разказваше майка ми, мъже, жени, всичко със шмайзери и военни ботуши, като фурии.. Общината е длъжна да ги храни. На втория ден го юрват на разврат между боровете и хич не ги е еня за резила. Война. Сексуални нужди имали. Простаците, без извинение.
   Преди тях са били германците. И от тях е имал наематели дядо ми, няма накъде. Всяка сутрин стават, мият се обилно, бръснат се и се ароматизират. Един случай на немско насилие не е известен в Банкя. Чист народ, спретнат. Държали са се  повече от добре и с помощта на съсед, знаещ немски, дядо ми научава, че и на тях тази война не им е присърце, но молят да не ги издават. Немският войник е копнеел за дом и близки, не да граби и да воюва, поне тези, които са пребивавали в курорта.
   Там израснах и аз с тези спомени, не само мои, на мнозина банчани, които се познаваха с нашите и които са свидетели на комунарското отчуждаване и крадене на вили от собствениците. Впоследствие там,в Симеоново , Бистрица, Бояна и на много още места се застроиха партийните вили на партийните величия, та засенчиха капитализма и затова още не могат да прежалят, че не са на власт.
   Тези, като моите родители, баби  и дядовци,трудови хора с висок морал, които са преживели нахлуването на комунизма в България със съветска помощ, не могат да бъдат излъгани, подведени, омъглени, защото знаят какво е било и какво преживяха.
   А с кражби, оръжие и убийства на хиляди хора, социално общество не се гради. Смърт смърт поражда, когато е без причина посята. Обществото закономерно рухва и остават само анализите. Такива, каквито са, а не каквито се иска на някои да бъдат.
   



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Те НИКОГА повече няма да са на власт.
24.09.2016 06:53
До гуша им дойде от комуняги на нашите евроатлантически партньори, а и на САЩ. В момента се прави всичко възможно за да се лишат червените от възможността дори да се докоснат до някаква власт. Иззеха им местната власт изцяло, за изпълнителна власт не могат и да мечтаят, а на президентските избори ще изхвърлим и техния световно неизвяестен шапкар на боклука.
цитирай
2. rosiela - Поздрав!
24.09.2016 09:33
Всичко е преживяно, а не изопачено. Не че сега е идеално, но това което беше, никой не иска да се върне. Да не говорим как се ставаше по партийна линия директор и как се газеха хората, но това е друга тема. Особено начетените, ако началникът е прост. Ние винаги сме били различни, а не равни. Равен трябва да е само стартът като млад, после кой каквото постигне. И милост за инвалидите. А не да ни командват простаците и отвътре, и отвън.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6607910
Постинги: 5041
Коментари: 23945
Гласове: 9775
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031