Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2017 07:43 - ЗА НЕЛЕПАТА СМЪРТ НА АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1609 Коментари: 8 Гласове:
1

Последна промяна: 14.05.2017 07:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 НА 11 МАЙ по пътя Пещера - Пазарджик е бил обстрелван файтона , в който е пътувал Алеко Константинов, заедно с двама верни авери. Бил е на дело в Пловдив, после е празнувал в Пещера, със селяните по селата и е отивал към Пазарджик за тамошно празненство.Носел е красив букет от рози.
Много са спекулациите около неговата смърт, каквито ги учихме в учебниците, но аз съм се поразровила в миналото доста и има архивни документи от дела, че той е убит по поръчка на кмета на Пещера Минков, който е наредил на няколко тъпи простака да избият не само него, а всички във файтона. Така се е случило, че умира само Алеко, другите избягват с опитния кочияш. Едното бясно момче даже е било непълнолетно и само то отървава 15 години в затвора, другите са осъдени на смърт, в това число и кмета Минков.Поръчителите на Минков с непълнолетния са били трима.
Понеже не е ясно и досега какви са мотивите за тази кметска поръчка, имало е съмнение или по-точно клюка, дали не е поръчан от Фердинанд и той, и останалите, но не е имало никакви доказателства, нито някой се е изпуснал да каже такова нещо преди смъртта си, а обикновено тогава се казват такива неща-предсмъртно.
Чех е бил прокурорът, който е пледирал яростно за смъртта на поръчителите, той е и организаторът за закупуване на парцел и построяване на паметник на Алеко на лобното му място с дарения, което и става. Не му помня името, за съжаление. Както и на поръчителите, много време мина от моите четения и ровения, но истината е тази.
Изобщо от чехи България е видяла много добро, но съвременните не ни обичат, почувствувала съм го лично по време на екскурзия. Считаха ни сателит на руснаците и има защо.Те се бориха, ние мълчахме през Пражката пролет.



Гласувай:
5



1. missana - Споделяш много любопитни неща за Алековата смърт, Роси! Поздравявам те за написаното!
14.05.2017 15:47
Споделял съм с теб и преди, че прадядо ми по майчина линия - Алекси Филипов, е бил много близък приятел с Алеко Константинов и писмата между двамата фигурират в един от томовете отразяващи живота и делото на Алеко Константинов. Затова самата личност на Алеко /извън безусловните й заслуги на писател/ не ми е никак безразлична. Високо ценя и любовта му към природата. Той е направил много за популяризирането й, в частност за популяризирането на Витоша. Затова неслучайно имаме хижа Алеко и хотел Щастливеца. Прекрасен е и финалът на текста ти. Не само, че мълчахме по време на Пражката пролет, но и взехме дейно участие с военен контингент в окупационните действия ва Варшавския договор в Чехославакия, като български танкове са минавали треумфално по улиците на Прага. Това чехите няма да ни го простят никога.
цитирай
2. rosiela - Не знаех за тази близост Алеко - Алекси,
14.05.2017 17:43
стана ми интересно. Аз се добрах до делата, запазени са. Мисля, че той е светнат, както са искали да сторят и с останалите, заради спечелени дела срещу общината в Пещера, не е свързано с творчеството му, макар да е бил неудобен за мнозина. Обаче след 1944 е много удобно да изопачиш.
Относно Вапцаров, тука се пени едно червено старо момче, да е живо и здраво, той е бил канен редовно в салоните на Драганови, доайени на периодичния печат и книгоиздателството у нас. Ама голям мерак е имал да трепе царя, та гръмнали него, не е само антифашистката дейност, доколкото зная, свързана със саботажи срещу германците у нас, техни обекти са взривявали, не убийства. Вапцаров е бил свързан с яростна подривна дейност и е криел от Бойка, жена си.
И той удобен за манипулации. Обратното, нали заради това, че е отличаващ се поет със значение за нацията са се опитали да го спасят, ама нашенци се поуплашили яко. Виж, Младен Исаев го спасява Елин Пелина. И той е бил предвиден за гръмване.
Чудя се какви ли идеалистични стихотворения щеше да пише Вапцаров в бай Тошовата държава, дали нямаше да поиска него да думне, та пак да литне в Белене или Скравена. Той е бил идеалист все пак, загубил в лошите в началото битови условия дете, после второ дете. История! Но всяка власт иска да й служи поръчково.
цитирай
3. rosiela - Пиша - в началото,
14.05.2017 17:46
защото после Вапцаров е живял в прекрасен апартамент, отстъпен от богатата му леля Манда, щастливо женена в САЩ, където го и залавят в антрето и където сега е музеят на пъпа на София.
цитирай
4. missana - Да, версии най-различни.
14.05.2017 17:58
Преди 10 ноември, някъде в началото на 80-те години, посещавах кръжока на кремиковските поети. Водеше го Мишо Неделчев, облечен в синя, работническа престилка. Та той спомена, че Вапцаров бил издаден от Христо Радевски /онзи същият дето беше написал стихотворното безумие за правотата на партията - че е права дори и когато греши/. Не се наемам да твърдя дали изнесеното от Неделчев има отношение към истината, но го цитирам по памет тук - за пълнота.
И ти си права, че Вапцаров /и други като него/ не биха чакали със скръстени ръце в Татония. Сигурно щяха да отстрелят Тато по време на някой от ловните му изяви. То Ванче Михайлов /лека му пръст/ в едно интервю, дадено на горещия стол при Кеворкян, възкликна по повод Тато: "как го изтърпяхте тоя 35 години без да го пуцате? Ама вие сте много търпелив народ бе!"
цитирай
5. rosiela - Не знаех за Радевски
14.05.2017 18:00
да го е издал. Може.
цитирай
6. rosiela - Не е заловен в засада,
15.05.2017 07:43
в антрето на апартамента е на леля му Манда, в София, близо до НДК, това го знаят много историографи. Била към в този музей и съм слушала и свидетели, и уредника на музея.
цитирай
7. rosiela - Питаше ме тук един човек, но май под друг постинг отиде
15.05.2017 07:44
въпроса.
цитирай
8. rosiela - ИВАН СИМЕОНОВ ОТ БУРГАС
16.05.2017 07:16
ПРЕДАВА ПО РОДОВА ЛИНИЯ ДРУГА ВЕРСИЯ ЗА УБИЙСТВОТО НА АЛЕКО, НО ТЯ НЕ СЪВПАДА СЪС СЪДЕБНИТЕ АРХИВИ И АЗ НЕ Я ПРИЕМАМ. БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДСЕЩАНЕТО, ЧЕ Е ПЪТУВАЛ С МИХАИЛ ТАКЕВ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6609202
Постинги: 5041
Коментари: 23945
Гласове: 9776
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031