Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2020 12:03 - Проф.Балтов – спри с манипулациите! В Бергамо има, както стаден така и социален имунитет
Автор: ugov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1739 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Беше абсолютно недопустимо да има хора, които твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет. Това не е прост грип. При него няма стаден имунитет и няма как да придобием такъв”, казва едно от новите „светила“ в инфекциозните болести, шефът на Пирогов, Ангел Балтов. Твърденията му обаче не съвпадат с проучването, което направи в Бергамо, професор Джузепе Ремуци, епидемиолог от Института „Марио Негри“. Професорът провери теорията за стадния имунитет и проведе масирано проучване с тестовете за антитела, за да разбере дали жителите на града имат имунитет срещу коронавируса.

Резултатите от проучването на Рамуци предполагат, че около 42 на сто от хората са били заразени с вируса през пролетта. 40 на сто от тях показват сериозно наличие на антитела при бързите тестове. Професор Рамуци има и своето доказателство на практика. Провинция Ломбардия отново е покосена от втората вълна на заразата и редица градове там са принудени да преживеят същия кошмар наново, както и отново да наложат пълна карантина в опит да спрат вируса.

В Бергамо нещата са различни.

Екип на британската телевизия iTV посещава града и една от най-модерните му болници, за да провери ситуацията на място. Коронавирус-отделенията в нея са почти празни, докато не решат да поемат пациенти от претоварените болници в съседни градове.

Контрастът със ситуацията през март и април тази година е осезаем. Тогава на медиците им се наложи да взимат трудни решения и да прилагат жесток медицински триаж, при който да решават кой приоритетно да получи интензивни грижи и кой да бъде оставен да умре без тях.

Сега градът отчита по около 20 нови случая на всеки 10 хил. жители. Професорът обяснява, че за стаден имунитет от коронавирус е необходимо поне 60 процента от дадена общност да е имунизирана – било то чрез преболедуване, или чрез ваксинация. Ремуци обаче е убеден, че високият процент минали през коронавируса спомага за ниската заболеваемост в момента.

Стадният имунитет според специалиста не е единствената причина за спада в заболеваемостта. Шокът от пролетта и загубата на близки и роднини травматизира града и мнозина остават крайно предпазливи, дори и без да има изрично наложени мерки. Носенето на маски, дистанцията и дезинфекцията се спазват с религиозна отдаденост. Освен това в Бергамо, както и в цяла Ломбардия, важат мерки като ограничение за напускане на дома, вечерен час и затваряне на бизнеси, които не са от първостепенно значение.

Професор Ремуци каза пред iTV, че Бергамо има както стаден, така и социален имунитет.

barometar.net



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2166957
Постинги: 1199
Коментари: 1286
Гласове: 1662
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031