Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2021 20:52 - СПОМЕН ЗА ПИСАТЕЛСКОТО КАФЕНЕ НА " АНГЕЛ КЪНЧЕВ" 5 В СОФИЯ
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 794 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2021 20:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бабиният съюз на българските писатели навремето беше мощ и яка лапачка. Имаше починали от мъка, че не са влезли в него, както и такива, дето не са били наградени. Многоетажната стабилна сграда е отдавна върната обратно на собствениците, но тогава не беше така - кафе, ресторант, книжарница, нагоре кабинети на търтеите писатели по партийна линия...Отделно почивни станции, по планини, по море....
Но да надникнем в писателското кафене, където често се правеха срещи или безсмислени, или горещи, за където жалеят много псевдоталанти и до днес.
То си беше бая големичко.
Всяка сутрин на една дървена пейка и дълга маса към десет часа сутринта стърчеше почти ежедневното присъствие на Георги Джагаров, кум на Маргарита Крива Петкова на първия от трите й брака и безкрайни любови, а до него се мъдреше Любен Дилов - баща, вече подпийнали яко като за сабахле.
На бара имаше столове и там се сменяха къркала на крак и по- кратки раздумки, но на други от масичките  си имаха постоянни места Иван Спасов, любодамеца, литературен критик, Петко Братинов - редовното поетично пиянде, Георги Константинов беше кабинетен плъх и рядко да е слизал, старото северняшко комуне, което наскоро сдаде Богу дух, поетът Лъчезар Еленков, творец на много мърсотии в писателските среди. Баба Благовеста Касабова, тоже любителка на кръчмите, не е била редовна кибичлийка там, Лиляна Стефанова обаче слизаше отвреме на време, Димитър Методиев, Димитър Шумналиев също идваха редовно, както и Иван Теофилов Лудият.
Голямото Нищоправене, пардон, обсъждане на литературни въпроси, гарнирано с пиячка и любовници, беше много приятно занимание за верните синове и дъщери на партията, които днес, до последна умирачка не могат да забравят това време.
Отвреме-навреме съм виждала писателят с детинска нагласа Йордан Радичков и редовно старото бездарно стъргале Дончо Цончев.
Не помня да съм виждала дядо Антон Дончев, който твърди, но ние не му вярваме, да е написал " Време разделно". Както и Хайтов, той не слизаше, както и Павел Матев, не е бил редовен клиент.
За сметка на това обаче Николай Петев често се пенеше в кафенето с луксозни питиета и слова - рендета, от които блестеше цялата му лъвска посредственост.
Имаше и други, не бяха само те, но аз разказвам за по-постоянните присъствие на литературното безделие.
Добре поживяха, добре, ама соца взе, че умря! И сега?


3 януари 2020г., София
Росица  КОПУКОВА



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Помня, всичко помня, Роси!
03.01.2021 21:05
Помня и номенклатурата Канчовски как го бутнаха в Литературен фронт /пардон Форум/, който се помещаваше в същата сграда, а после беше в отдел поезия на издателство "Народна младеж" /помещаващо се пак в същата сграда/ защото имаше роднина Ганчовски от висшата номенклатура на БСП. А после горкият се правеше на дисидент /Канчовски имам предвид/. Помня и Петко Братинов - наистина си беше пиянде от сой. Помня и Ефрем Каранфилов и пр. Ама си права - заедно със соцу и те ойдоха у помийната яма. Дай боже скоро и партията им да ги последва!
цитирай
2. rosiela - Младене,
03.01.2021 21:06
благодарско. А дано! Там им е мястото до крак!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6601540
Постинги: 5039
Коментари: 23939
Гласове: 9773
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031