Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2021 16:21 - НЯКОИ НЕИЗВЕСТНИ НЕЩА ЗА Д.Ф.Н. ЙОРДАН ВАТЕВ!
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1521 Коментари: 10 Гласове:
3

Последна промяна: 18.04.2021 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Той е голям!
Може би някои не могат да си представят мащабите на таланта му. Пишеше вълшебни сонети за държави, в които никога не е бил, но някой го напътстваше " отгоре". За това пък стана известен на всички континенти без Антрактида, там просто не живеят постоянно хора. Имаше получено лично писмо от предишния папа в Рим. Превеждаха го куп приятели, той позволяваше. Искаше книгите му да излизат и да се четат безвъзмездно. Паралелно с това около него витаеше и много злоба и завист и той често звънеше у нас, чувствувайки опора. Защитавахме го и беше знайно, че баща ми - адвокатът, го уважава, това парираше враговете му. Издадохме много книги заедно в съавторство, както и с други поети и той. Йордан Ватев беше подпомаган финансово и от приятели, както и от нашето семейство, ми казваше, че на учен от неговия ранг, до смъртта му през 2004г. пенсията беше 91 лв и стотинки. За него мога да кажа само добро. Виждала съм фиша.
Поради тази причина той беше решил да направи завещание какво ще стане с огромното му творчество в ръкопис, с което беше пълна скромната му гарсониера. И нея прехвърли на едно съседно свястно семейство, което го догледа, докато беше жив. Грижеха се хората, почетоха го, паметник му направиха с помощта на негови приятели в Централни гробища. Когато мина погребението жената, която го гледаше, събра приятелите му и прочете , а и раздаде две копия от завещание на цялото му творчество между мене и един художник, когото не познавах. Там разбрах, че доста от неговите приятели не са настроени добролюбиво към мен от ревност за нашето дългогодишно приятелство. Скочиха- не, та не. Художникът щял да вземе всички ръкописи, да ги издава в нета. Закара ги в някакви мазе в селската си къща и нищо не направи. Те обаче не знаеха, че преди да почине, той беше направил завещание с предоставени авторски права ново, с по- късна дата, лично на мен, както го беше написал баща ми, относно сонети, които даде у нас и които нястоя да излязат. Очевидно завещанието , касаещо да вземем наполовина всичко останало, а то беше много, не включваше последващото завещание, получено от нас. И добре че не го взех, защото държа авторските права, а можеха да ми го грабнат от ръцете. Но Копукова не е наивна и предвижда какво да очаква. Всеки, който се опита да издаде книга, хартиена, за електронни нямам против, рискува да се опари о Закона за авторските права. С голям зор получих и тетрадката в ръкопис на последните недовършени сонети за Норвегия, които той пожела да взема. Добре че жената знаеше, та нямаше как да не я дадат.
Следващата ми книга ще бъде със сонети, които ми е предоставил по списък, в съавторство с още един поет и мои стихове. Така, както правехме приживе. Подготвях дълго това приятелско издание и вече започва да се подготвя за печат. Оценявам всеки, който електронно е издал Йордан Ватев, но във всеки случай това не беше художникът. Много нещо със сигурност е изгнило в мазето, но това, което е оставено, поне нека излезе. Наричаха Ватев " графоман", присъщо на хорицата , които не са целунати от Бога. Но той беше. Аз ще завърша с думите на Ванга, които му е казвала лично, а той е ходил два пъти при нея: " Много си грозен на лице, ама си Богонадарен. Пиши, за тебе ще говори светът". Казваше си го много искрено и неподправено.
Та той можеше за няколко дни да създаде цял цикъл. Каква графомания? Божествен извор беше това. Беше перфектен графолог, разчиташе отлично характери по почерка. Свързваше се с Ванга и след смъртта й. Имаше книги за изкуството на риториката. Човек на Земята и Космоса. За мен беше дар от Бога да се познавам с него, да бъдем близки, да напише две монографии за моята поезия и още сума ти рецензии, което не направи за никой друг. От сърце. Съвсем доброволно и по негова воля.
Дължа му този жест отдавна, но все не ми достигаше време, а търсенето, подбирането, събирането, писането е трудоемко. Тази година ще станат 17 години от неговата кончина и искам да го почета с тази книга. Той заслужава да го четат по целия свят и обичаше съавторството с други талантливи поети. Изпълнявам желанието му.

Аз имам издадена и една малка книжка " Моите срещи с Йордан Ватев", но тя е разказ за нашето приятелство и за неговите перипетии. Тук ще бъде поднесено само величието на негови сонети.

Мир на талантливата му душа.

Росица КОПУКОВА



Гласувай:
6



1. rosiela - Роден на 7 март 1933 година,
11.04.2021 16:22
починал 20 ноември 2004 година.
цитирай
2. rosiela - ДА СИ СПОМНИМ ЗА ГОЛЕМИЯ ЙОРДАН ВАТЕВ - 7 МАРТ 1933 - 20 НОЕМВРИ 2004 :
11.04.2021 16:39

Йордан Ватев (1933-2004) е внук на Стоян Михайловски и правнук на Иларион Макариополски. Доктор на философските науки. Дълги години е преподавал реторика в различни висши учебни заведения в страната. В неговата поезия всяка дума носи свой смислов заряд и е точно на място в редицата от думи, както всичко е наредено по най-естествен начин в живия живот. И думата, като човека, е частица от различни асоциативни низи, зрънце от броеница в еволюционния поток в развитието на човечеството. Йордан бе верен на дълбоките корени на българската духовност. Проявяваше несекваща воля да бъде сред хората и да говори пред най-различна аудитория за съществените неща от живота – как всеки може да върши своя дял работа в изпълнение на Божия промисъл, как повече хора можем да работим, за да спасяваме живота във Вселената – а с това приобщаваше все нови и нови приятели към магията на Сътворяването, като постоянно събуждаше надежди за постигането на Истина и Мъдрост.
Издадени книги:
Писмото – диалог на чувствата (1991),
Огледало по пътя – сентенции (1992),
Басни (1992),
Съвременна риторика (1993),
Графология – почеркът говори (1994),
Отвъд самотата – сентенции (1995),
Катедралата – сонетен венец (1996),
Чашата в ръката ми гори – седем сонетни венеца (1998),
Потопът (1999).
Негови стихове са отпечатани в сп. „Пробуда” и сп. „Орфей” – стихове хайку (1991-1993) и Сонетен венец за виолончело (1992).
Преводи от френски език:
Книга на мъртвите на древните египтяни (1982, 1996), Катарски трактат в сп. „Проблеми на културата”
(1987), Стихове за вярата и духа на учителя Сосан (1988).
Негови хайку са включени в антологията „Цветето – The Flower
цитирай
3. missana - Бог да прости Йордан Ватев!
11.04.2021 19:25
Ти и друг път си разказвала спомени за него, Роси!
Очевидно е бил изключителна личност, каквато си и ти. Освен това и двамата сте от една и съща зодия - Риби. Това е бил допълнителен фактор способстващ силна духовна връзка. Аз не съм се срещал с Ватев. За него узнах от един от най-близките ми приятели - Йордан Икономов - сега адвокат в Щутгард. С Данчо бяхме състуденти по математика /той, след като стана магистър по математика, завърши право в СУ "Св. Климент Охридски", а после стана доктор по право. След това отиде в Германия и там завърши немско право. По онова време, за което говоря, Данчо караше магистратурата си по математика. Той беше силно привлечен от лекциите по Риторика на Йордан Ватев и непрестанно ми говореше суперлативно за него. Ако тогава го бях послушал и присъствал на поне една от тези лекции, то днес щях да мога да споделя спомен за Йордан Ватев. Но на млади години бях доста тесногръд и не признавах за стойностно нищо извън математиката. Днес дълбоко съжалявам, че съм пропуснал шанса си да се запозная с Ватев. Но стореното - сторено. Добре, че си ти, Роси, за да науча от първа ръка тези спомени за един безусловно голям българин. Светла му памет!
цитирай
4. zemja - Човек на Земята и Космоса!
11.04.2021 20:57
Поклон пред таланта на Йордан Ватев!
Вечна му памет!
цитирай
5. rosiela - Младене,
11.04.2021 22:16
САМО РИТОРИКАТА, НО И ФИЛОСОФСКИ ТЕМИ, И ЛИТЕРАТУРНО - ИСТОРИЧЕСКИ - ЗАСТАВАШЕ ПРЕД ХОРА И ЗАПОЧВАШЕ ДА ГОВОРИ КАТО РЕКА, ВСИЧКО ПОМНЕШЕ. МНОГО СИ ИЗПУСНАЛ.
СЕГА ЩЕ ПУСНА И ТВОИ СТИХОВЕ В ОБЩАТА НИ КНИГА, ТАКА ДЕ - ПРАВЯ СТИХОСБИРКА НА ГЕНИИТЕ, В ДУХА НА ИСТИННАТА ШЕГА.
БЪДИ ЗДРАВ.
цитирай
6. rosiela - Благодаря ти сърдечно, мила.
11.04.2021 22:16
zemja написа:
Поклон пред таланта на Йордан Ватев!
Вечна му памет!

цитирай
7. missana - Абсолютно си права, Роси!
12.04.2021 00:21
rosiela написа:
Младене, САМО РИТОРИКАТА, НО И ФИЛОСОФСКИ ТЕМИ, И ЛИТЕРАТУРНО - ИСТОРИЧЕСКИ - ЗАСТАВАШЕ ПРЕД ХОРА И ЗАПОЧВАШЕ ДА ГОВОРИ КАТО РЕКА, ВСИЧКО ПОМНЕШЕ. МНОГО СИ ИЗПУСНАЛ.
СЕГА ЩЕ ПУСНА И ТВОИ СТИХОВЕ В ОБЩАТА НИ КНИГА, ТАКА ДЕ - ПРАВЯ СТИХОСБИРКА НА ГЕНИИТЕ, В ДУХА НА ИСТИННАТА ШЕГА.
БЪДИ ЗДРАВ.


Дълбоко съжалявам, че пропуснах да се запозная с Йордан Ватев. Но вината е изцяло моя. Дълбоко съм ти признателен за решението да включиш и мои стихове в книгата!
цитирай
8. rosiela - Нека се знае по света и у нас.Какво ще оставим на поколенията е важно.
12.04.2021 07:15
missana написа:
rosiela написа:
Младене, САМО РИТОРИКАТА, НО И ФИЛОСОФСКИ ТЕМИ, И ЛИТЕРАТУРНО - ИСТОРИЧЕСКИ - ЗАСТАВАШЕ ПРЕД ХОРА И ЗАПОЧВАШЕ ДА ГОВОРИ КАТО РЕКА, ВСИЧКО ПОМНЕШЕ. МНОГО СИ ИЗПУСНАЛ.
СЕГА ЩЕ ПУСНА И ТВОИ СТИХОВЕ В ОБЩАТА НИ КНИГА, ТАКА ДЕ - ПРАВЯ СТИХОСБИРКА НА ГЕНИИТЕ, В ДУХА НА ИСТИННАТА ШЕГА.
БЪДИ ЗДРАВ.


Дълбоко съжалявам, че пропуснах да се запозная с Йордан Ватев. Но вината е изцяло моя. Дълбоко съм ти признателен за решението да включиш и мои стихове в книгата!

цитирай
9. missana - Да, абсолютно си права, Роси!
12.04.2021 09:53
Особено сега, когато сатанински сили искат да ни потопят в пълна бездуховност и същества като К.Н., М.М. и С.Т. се явяват техни проводници.
цитирай
10. rosiela - Точно!
12.04.2021 16:20
missana написа:
Особено сега, когато сатанински сили искат да ни потопят в пълна бездуховност и същества като К.Н., М.М. и С.Т. се явяват техни проводници.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6601826
Постинги: 5039
Коментари: 23939
Гласове: 9773
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031