Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2021 21:41 - НЕВЯНА КЕРЕМЕДЧИЕВА - ПРЕВЕЖДАЛА МНОГОКРАТНО Д.Ф.Н. ЙОРДАН ВАТЕВ И ПОЕТА, ОТДАВНА ПОКОЙНИЦА
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 381 Коментари: 3 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

През 1970 година присъствах случайно на лекция на Йордан Ватев по реторика - и в душата ми остана впечатлението за младия нисичък човек с очила, който има дар слово и изключително богата индивидуално изработена духовна култура. И пак случайно, от началото на 1996 година досега, с него работим постоянно в Поетическата работилница "Света София, Вяра, Надежда и Любов" и в литературния салон към издателство ХРИКЕР. Преведох доста негови сонети на френски и усетих, че всяка дума носи огромен смислов заряд, бидейки точно намясто в редицата от думи. Неволно образът на броеницата ме накара да осъзная, че всичко е наредено по най-естествен начин в живия живот. И че хората - като думите - са носители на Словото Божие, всеки в своя отрязък от време в пространство сред безпределния Безкрай. Разбрах, че човек съществува не само ин-диви-дуално (като божествена същност, проявявайки се двойствено), а е частица от цял ред, зрънце от броеница в еволюционния поток на човечеството. С енергийно-вибрационната си същност, наречена аура, човекът в своя живот - най-истинското училище - гради, чрез своите мисли и дела, своята малка вселена, зрънце от огромната Вселена. Разбрах, че работата в Духа е най-важното за мислещия и алтруистично настроения човек. И че при добре свършената работа в Духа после идват промените и на материално-веществено равнище. Явленията будителство и читалище са реално проявление, през вековете, на индивидуалния стремеж на българина към просвета, която го озарява със Светлината на Истината. Колко светли броеничени зърна трептят в нашето съществуване като народ! Може имена и човешки творения да тънат в забвение, но нетленните вибрации осеняват всяко следващо поколение да поеме своя дял от Вселенския градеж чрез индивидуалния живот. Благодаря на Йордан за вдъхновените творби, за несекващата му воля да бъде сред хората и да говори пред най-различна аудитория за най-важните неща от живота - как човек да бъде верен на самия себе си, как да върши своя дял работа в изпълнение на Божия Промисъл, как всички можем да спасяваме живота във Вселената. Благодаря на Йордан за обичта му към Микеланджело, Бетховен, Шекспир, Гьоте, Рембрандт, Рафаело, Петър Дънов, за желанието му да приобщава все нови и нови приятели към магията на Сътворяването. Благодаря му за издръжливостта, за постоянната му вярност към Истината и за вече толкова много събудени надежди.

Невяна Константинова Керемедчиева

 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Прекрасно написан текст от Невяна Керемедчиева в памет на Йордан Ватев - светла му памет!
15.04.2021 22:12
Тази дама е осмислила в голяма дълбочина същината на реалността и най-вече духовната й страна. А личности като Ватев идват, за да ни отворят очите и да разберем, че преди срещата си с тях сме били духовно слепи.
цитирай
2. rosiela - Много добре се познавахме с нея. Тя ме вкара в Лулу с първите 18 книги. Много духовна жена.
16.04.2021 03:29
missana написа:
Тази дама е осмислила в голяма дълбочина същината на реалността и най-вече духовната й страна. А личности като Ватев идват, за да ни отворят очите и да разберем, че преди срещата си с тях сме били духовно слепи.

цитирай
3. rosiela - Младене,
16.04.2021 03:30
тя издаваше едно литературно списание " Писмена" и щях да те предложа, но тогава още не се познавахме с теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6603277
Постинги: 5040
Коментари: 23940
Гласове: 9773
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031