Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2021 03:38 - КАКВИ ЧЕРТИ НЕ ПРИТЕЖАВАТ САМОТНИЦИТЕ И ВЕСЕЛИТЕ ВЕЧНО РАЗВЕДЕНИ?!
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 355 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всички ние искаме нашето семейство да бъде колкото се може по-щастливо. И сега изследователи разпознаха някои от личностните характеристики и умения, които биха могли да доведат до изграждането на хармоничен дом.

Когато става дума за здравословни семейни и романтични връзки, един от ключовите фактори е психологическата гъвкавост.

Когато възникнат проблеми и предизвикателства, тази гъвкавост може да предпази връзките от разпадане.

Заключението е направено въз основа на мета анализ или изследване на предишни проучвания по въпроса. В конкретния случай мета анализът е обхванал 174 по-ранни проучвания върху връзките, обхващащи общо 43 952 души.

Психологът Роналд Родж от университета на Рочестър казва:

Казано по-простичко, този мета анализ подкрепя твърдението, че приемането на света във всичките му краски и емоционалната гъвкавост в трудни и предизвикателни ситуации не само че подобрява животите на отделните хора, но и заздравява и обогатява техните близки връзки.

колегата му Дженифър Дакс, която също е психолог от университета на Рочестър, откриват, че „гъвкавото приемане на света във всичките му краски“ е свързано с изграждането на едни много по-удовлетворителни семейни динамики, както и с по-силни връзки между отделните хора.

Нещо повече, изследователите споменават някои конкретни личностни умения, свързани с психологическата гъвкавост.

В това число – да сме отворени и приемащи за преживяванията (независимо дали са добри или лоши) и да обръщаме внимание на настоящия момент в ежедневието си и да го следим с внимание.

Сред останалите положителни умения откриваме способността да преживяваме мисли и чувства, без да се обсебваме от тях, да имаме широк поглед над нещата в трудни времена, да не забравяме своите по-дълбоки ценности независимо от това какво ще се окаже настроението ни през деня, както и способността да се стремим непрестанно към своята цел дори тогава, когато пътят ни е осеян с трудности и пречки.

От друга страна, липсата на психологическа гъвкавост прави нормалното функциониране и адаптация трудни.

Тя също така е един от факторите в живота на хората, които оказват влияние на това как се справяме със страданието.

Липсата на психологическа гъвкавост се определя от шест процеса, протичащи в противоречие с онези, които се наблюдават при психологическата гъвкавост.

Те са негъвкаво внимание, нарушаване на собствените ценности, липса на активност или импулсивност, идентифициране с концептуално аз, сливане на мисли с дадени преживяване и избягващо поведение.

Изследването е публикувано в Journal of Contextual Behavioral Science.

източник: obekti.bg

Център за Психология и Психотерапия




Гласувай:
4



1. missana - Склонен съм да се съглася с подобни изследвания и заключения, Роси.
31.07.2021 08:31
И аз искам да добавя нещичко по въпроса. То засяга продължителните връзки между хората, не само в семейството, но и въобще. Бих го оприличил на заспиващо /затварящо се/ съзнание. При дългогодишен контакт с даден човек нашето съзнание сякаш заспива по отношение на него и все по-рядко го забелязва. Стига се до парадокса, че сякаш този човек по отношение на редица неща става нерегистрируем за нас. Например не забелязваме как е облечен, как е подстриган, какво точно говори. С други думи, приемаме го по инерция. Точно с това следва да се борим, за да не обезличаваме връзките си, особено с ценните хора. Трябва да поддържаме съзнанието си будно по отношение на тях.
цитирай
2. rosiela - Благодаря ти сърдечно, Младене.
31.07.2021 08:36
Много добър коментар. Аз никога не го правя това " незабелязване" и вниманието ми е винаги будно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6611192
Постинги: 5042
Коментари: 23945
Гласове: 9776
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031