Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2021 13:13 - ПО ПОВОД МАТЕРИАЛА НА ДОЦ. МЛАДЕН МИСАНА ЗА КОМУНИСТИТЕ, МАЛКО ДОПЪЛНЕНИЕ
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 910 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 09.09.2021 15:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Смел човек е бил Александър Солженицин. На него е присъдена и Нобеловата награда през 1970 година, за която се е точела сериозно въртеливата поетеса на миналия век Елисавета Багряна. Тя определено е искала Нобел. Говори се, че била номинирана даже.
Но след връчване на наградата на Солженицин, в комунистическия Съюз на Българските писатели, заграбен от създалите го български писатели през 1913 година, се развихря яка буря.
Солженицин срива с творчеството си съветската уродлива напаст на тоталитаризма, но веднага след това се свиква Втора национална конференция на СБП. Пише се писмо протест, подписано от сума ти български подлоги, пардон, писатели, с изключение на няколко, за оспорване международната награда на достойния руснак. Багряна не е присъствала на конференцията и не е подписала. Като хитра лисица тя се е пазела от страстни заклеймявания на капитализма, дето си е миткала много добре, от слагане на подписи, но е била вече достатъчно известна в света, за да се знае, че се е преориентирала с писане на комунистически глуповати стихотворения, вместо да се оттегли достойно като Яна Язова например.
Дамата на века просто не е искала. 
Затова и нейната номинация пропада и тя е била достатъчно досетлива, че Нобел няма да вземе, при все всичките си връзки и контакти по света, в това число и в Швеция, където тя се е омешала да превежда стихове на български от семейство шведски писатели, за да се подложи на комисията.
Уви, да си комунист и нобелист отдавна е несъвместимо. / Артур Лундквист и Мария Вине са една от връзките й с Швеция/.
Това иде безспорно да покаже, че при все неоспоримия й талант в стиховете преди 1944 година най- вече на волната, скитницата, амазонката Багряна, търкала - въргала навсякъде не може да мине. Еле пък в Нобеловия комитет.
Багряна си остава подлизурка на комунистите, далеч не като Дамян Дамянов, с когото добре са се познавали, но той си е убеден наивник и също доста облагодетелствуван от комунистите по време на бай Тошовото управление.
Не я намирам нито комунистка по убеждения / както и Елин Пелин например/, нито родолюбива българка, с нейните вечни мераци да живее в Париж, но така се извъртява живота, тя добре се усеща какво може и какво не може и , вместо в Париж, се сдобива с апартамент на ул. " Парчевич" в София и сама има пари да си построи вила в Бояна или по- точно по пътя между Драгалевци и Бояна.
Така че да не я жалим. 
Внучка й Елисавета Шапкарева продаде апартамента и се прекрои в кв " Борово", вилата запази. Няма нищо общо нито с красотата на баба си, нито с таланта й.
Хората виждат. Затова през 1991 година на поклонението в театър " Иван Вазов" са дошли малко хора и никой не е искал да отнесе ковчега й. Помня този момент много ясно, когато наследниците станаха за срам в театъра. 
Аз също не съм ходила, четох по медиите , имаше и снимки. Резилът беше  пълен.




Гласувай:
7



1. missana - Изключително ценен материал, Роси! Поздравявам те!
09.09.2021 19:04
Всичко казано в него е 100 процента истина. Ще ми се да припомня нещо написано от комуниста Радой Ралин за Елисавета Багряна:

"Каква бе тази поетеса - на всички времена метреса!"

Ралин беше син верен на партията. Представяха го за критик на Живков, но всъщност това беше само една легенда, за да литкат балъците. Целта беше той да се слави като дисидент, за да му вярват масите. Така Партията майка, на която никой вече не вярваше, щеше да го изпозва като рупор, за да излъже за пореден път масите. Това се случи през 1979г., когато Живков вдигна яко цените. Тогава изкараха Ралин по националната телевизия и той каза:

"Сега цяла България нази гледа. Партията ни каза - както работим, така ще живеем!"

Това беше опашата лъжа, която му беше заповядано да каже, за да излъже българите. И децата по това време знаеха, че България се издържаше от търговия с оръжие и наркотици. Хората бяха задължени да ходят на работа единствено, за да бъдат като бели мишки под наблюдение в комунистическите стъкленици.
цитирай
2. rosiela - Младене,абсолютно си прав.
09.09.2021 19:10
има една малка тайна - Радой и Багряна пак са били приятели. Има някаква игра в тази епиграма.
Да, това за оръжията и наркотиците е истина. Но СССР хем крадеше от България, хем даваше заеми, без да ги иска, щото е крадено от другаде. Например несметното богатство на Емин ага край Хасково.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Припомням подигравката на Радой Ралин в книгата му "Люти чушки":
09.09.2021 19:29
Някаква си поетеса, на три поколения метреса!
/Елисавета Обиграна/
цитирай
4. rosiela - Коста,
09.09.2021 19:56
знам я, ама въртели, сукали, пак са останали приятели.
цитирай
5. missana - За тази информация не знаех, Роси.
09.09.2021 22:39
rosiela написа:
Младене,абсолютно си прав. има една малка тайна - Радой и Багряна пак са били приятели. Има някаква игра в тази епиграма.
Да, това за оръжията и наркотиците е истина. Но СССР хем крадеше от България, хем даваше заеми, без да ги иска, щото е крадено от другаде. Например несметното богатство на Емин ага край Хасково.


Бай Радой беше шумен коцкар. По молба на бай Стефан Георгиев - лодкарят на Велека /лека му пръст/ трябваше да отнеса на Ралин една проектостихосбирка на жена му. Открих лесно адреса на Ралин. Живееше в един блок на Цариградско шосе, близо до кино Изток. Гостувах му за кратко. Той прие стихосбирката. След това двамата излязохме и се запътихме към хотел Плиска. В самия подлез го спря пищна дама на средна възраст и го попита кога могат да се видят. Беше понеделник, а Радой й определи среща на същото място в петък по същото време. Излязохме от подлеза, а той ме попита: Кой ден й казах? Подсетих го, че става дума за петък, а той ми каза: Видя ли какви цици вади тая? Като млекоцентрала е...По пътя, където видеше младо момиче, той го спираше и много шумно му крещеще дивотии. Беше тотално изперкал. Това, което разказвам се случи през 2003-а година.
цитирай
6. rosiela - Младене,
10.09.2021 08:44
знам за тия му забежки. Той и с мене се задяваше в Народната библиотека, ама по- умерено, по- културно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6608015
Постинги: 5041
Коментари: 23945
Гласове: 9775
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031