Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2022 11:16 - КОПИ ПЕЙС ОТ МОЯ ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1168 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 01.01.2022 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image




 Въпреки, че не е във Фейсбук и не парадира със снимки, стои си мирно в ъгъла и си пише, както сама ми казва, искам да честитя Новата година на д-р на литературните науки Елена Алекова, с която се уважаваме много и до момента. Все някой ще й предаде. Тя е много популярна в литературните среди.
И как няма да стои в ъгъла и да си мълчи, когато е знайно, за жалост, че в България с много ум и талант не се пробива. Връзкарството е доста по- модно не отсега.
Д-р Елена Алекова е стар дух като мен, апологет в поезията, белетристиката и литературната критика, несравнима и оригинална писателка, автор на " Родопа е предел" - невероятна книга за българските мохамедани, която представях по БНР два пъти преди години и Ви запознах тук, във ФБ.
Едвам намерих тази снимка от по- младите й години, да ви я покажа.
Не един и два пъти след представяне на тази книга в залата при БАН, София, ми се понесла и не спряла славата, че неукротимата Росица КОПУКОВА публично се разплака , докато се изказваше пред микрофона.
Вярно беше!
Елена Алекова беше сътворила неподражаема родолюбива изследователска книга за Родопите, тя е родом от с. Мугла в Родопа планина, не стига това, ами разказваше събития, които аз знаех от моя дядо - опълченеца в Македоно- Одринското опълчение. Взе един непознат за мене образ да търси под вола теле, аз му затворих устата за упоменатите събития в книгата, но след това наистина се разплаках и през сълзи я прегърнах.
Тази много умна, почтена наша патриотка, за която ще имам същото мнение и в следващите животи, ако Бог я прати пак в България. Блестяща поетеса също така. Думи нямам. И ей на, това се помнело с години, както и мои изказвания за нея на други литературни партита.
Не съм се отказала ни на йота от думите си и й желая много здраве и дълголетие, борбен дух и изследователски хъс, нови книги и нови успехи.
- Аз,- вика ми, - не съм член на БКП, ама съм с леви убеждения. Така, да знаеш де.
- А аз, - отговарям й, - винаги съм била народен човек. Та и ти да знаеш и да не се чудиш.
Това беше в началото на нашето познанство.
Само да приеме присърце една моя критика: отдавна е време да вземе професорат! Напред, Елена!

С МНОГО ОБИЧ: 

Росица  КОПУКОВА



















 



Гласувай:
3



1. missana - За много години, Роси!
01.01.2022 18:23
Ти неведнъж си писала позитивно за Елена Алекова. Ако не ме лъже паметта, тя представяше последната стихосбирка на отец Йоан Карамихалев от църквата Света София, известен с гражданското си име Янчо Михайлов. Аз те запознах с него при една от срещите ни. Това нейно представяне ми направи силно впечатление.
цитирай
2. rosiela - Благодаря ти сърдечно, Младене. Същата е.
01.01.2022 18:58
missana написа:
Ти неведнъж си писала позитивно за Елена Алекова. Ако не ме лъже паметта, тя представяше последната стихосбирка на отец Йоан Карамихалев от църквата Света София, известен с гражданското си име Янчо Михайлов. Аз те запознах с него при една от срещите ни. Това нейно представяне ми направи силно впечатление.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6643420
Постинги: 5061
Коментари: 24004
Гласове: 9802
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930