Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2020 13:25 - Принудителите
Автор: eli23 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Колко от нас, ама честно, не мечтаят да почиват, да нищоправят и да се наслаждават на живота си без ангажименти, задължения и труд. Честно! Т.е. да не живеят и да наблюдават другите как го правят.

    За какво полагаме усилия тук, на земята? Кои са двигателите, които ни задвижват и ни правят да изглеждаме живи?

    Подреждане. Почистване. И грижа за тялото, за комфорта на тялото - храна, топло и...(третото от Вас).

    Че наблягаме на грижата за тялото няма нужда да ви убеждавам. Но и останалото си ни е грижа, макар и преимуществено на нежната страна от човечеството.

    Ако не ни се налага да подреждаме, да почистваме и да се грижим за комфорта на тялото си, какво би ни задвижило за действие?

   Духовното възрастване, стремленията на духа движат. Също. Но не всеки. Нали?

  Потребността от общуване движи. Също. Сексуалните потребности ги слагаме в потребността от общуване. Телесното. Но общуването е по-скоро в графата на духовните потребности.

   Бог подреди този свят от хаоса. Редим и ние, жените. По Негов образ и подобие. И някои мъже. Подреждаме, класифицираме, указваме - все с идеята за някакъв ред, който да улесни пребиваването ни в него. Понякога се престараваме и увличаме, та си усложняваме живота, вместо да го улесним, ама това сме ние, човеците. Съвършеният Подредител го е подредил, ние разтуряме и преподреждаме. Добре ни е, когато е подредено.

    Съвършената чистота е Божията. Чистим и почистваме и ние - телата си, домовете си, дворовете си, понякога и обществените пространства, ако сме по-Божии. Добре ни е, когато е почистено.

    Третата грижа е мъжки приоритет. И жените не изостават в тая грижа, но за мъжете е потребност и ... донякъде страх. А страхът, както знаем е най-мощният двигател за действие.

    Какво ни кара да действаме? Какво ни вдига от летаргията? Какво ни оживява от ентропията? Нуждата от храна, топло, това да се харесаме някому (тъпо, ама ни движи), нуждата от общуване (там е съсредоточен Бог и дори да не го съзнаваме, несъзнато го търсим точно там), потребността да сме чисти и необходимостта да ни е подредено.

Знаем, че нуждата от чистота и ред е различна за различните хора, но я има у всеки. Може би тая различност произтича от близостта ни с Него, от това доколко сме съумяли да се доближим до Него. Не ли!

А чистотата и реда са създатели на красотата, за която много от нас имат очи и се стараят да я търсят и създават. Който е познал красотата никога повече не се отказва от нея. Нужна му е. И се стреми натам.

    Често ни движи и чувството за вина. За вина пред някой човек, който ни е поставял условия. И се движим, от вина или страх, все тая. Това е в графата общуване.

    Нуждата да се грижи за нещо, за някого е отново в графа общуване.

    Ако не бяха всичките тия потребности какво бихме правили тук, на земята, какво би ни задействало? ... Нищо! ... Резултат - лежане, ентропия, разлагане.

    Тук, на земята сме турени да го живеем този земен живот, да го живеем по Негов модел и подобие. И това ни движи, за това го живеем тук. Подреждаме, почистваме и се грижим за телата си - живеем.

Това са двигателите за всеки човек, Но знаем, че има и един друг двигател, който е дар за някои от нас - духовните търсения и потребности. Мощен и трудно пренебрежим двигател. Животът, задвижван от него е по-близо до Създателя, по-светъл и по-щастлив. Избраните да съществуват в този живот са просто избрани. Нужни са, има ги!

   Ако не бяха ония три потребности бихме ли ходили на работа, бихме ли ламтяли за пари, бихме ли живяли по този настървен и безмисловен начин? М? май не. Но пък тогава изобщо бихме ли живяли? Великият Промислител го е измислил. И колкото и да не ни харесва, това е начинът да сме живи тук, на земята. Трябва нещо да ни задвижва, да ни въздига към живот, иначе к"во правим тук! 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eli23
Категория: Други
Прочетен: 678748
Постинги: 334
Коментари: 334
Гласове: 2184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031