Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2021 18:33 - US сенатори: Корупцията пречи на отношенията ни с България. ГЕРБ подозира лобизъм
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 1002 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2021 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  US сенатори: Корупцията пречи на отношенията ни с България. ГЕРБ подозира лобизъм

image

EURACTIV BULGARIA

 05-03-2021 (осъвременено:  05-03-2021 )

[https://pixabay.com/]


Постоянната корупция, намаляващата медийна свобода, политизирането на съдебната система, както и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства през двустранните отношения между САЩ и България.

Това написаха в общо изявление американските сенатори от комисията за външна политика във връзка с откриването на предизборната кампания в България. Изявлението е подписано от председателя на комисията Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията – Джим Риш от Айдахо.

Съединените щати и България имат стабилни отношения. Подобно и на връзките в НАТО, те са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. “Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, намаляването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България”, пише в писмото.

Сенаторите напомнят, че България е на дъното на ЕС в корупционната класация на “Трансперънси интернешънъл” за 2019 г., както и в световния индекс за свобода на пресата на “Репортери без граници”. Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказания, обясняват сенаторите.

И продължават, че 8 месеца хората в България са призовавали с протести с искане да бъде сложен край на корупцията, за върховенство на закона и за зачитане на демократичните ценности.

“С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения”, завършва изявлението.

“Ако правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комисията за външна политика на Сената на САЩ. Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата, и заради които хората протестираха, засягащи и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система.” Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев. Той посъветва управляващите да не пренебрегват оценката и препоръките на САЩ.

ГЕРБ подозира лобизъм

ГЕРБ реагира още същия ден. Депутатът от партията Георг Георгиев първо нападна президента, че е представил позицията на двама сенатори като позиция на американския Сенат, а след това заподозря, че става дума за някакъв лобизъм.

“Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една написана на коляно позиция”, обясни Георгиев и попита дали не става въпрос за лобизъм, след като лидерът на “Републиканци за България” Цветан Цветанов наскоро е бил в САЩ.

Георгиев обясни, че “президентът Радев лъже брутално и безцеремонно”, като се позовал на личните мнения на двама сенатори в социалните мрежи и е допуснал да се включи в предизборната кампания.

Бившия външен министър Даниел Митов бе много по-умерен. Той обясни, че не става дума за позиция на Сената или за позиция на американския Конгрес.

“В най-близко бъдеще членове на американския Конгрес трябва да посетят България, да видят как тя се развива”, каза Митов.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39737473
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031