Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2021 22:14 - За изкупуването на българска земя от чужденци
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 2125 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 16.12.2022 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един от най - срамните моменти в най - новата ни история беше когато през 2014 г. Конституционният съд отмени удължаването на мораториума за продажба на българска земеделска земя на чужденци. Мораториумът трябваше да бъде в сила до 2020 г. Отмяната е лоша за всеки, който е против България да е нечия колония. Тя дойде като резултат от дело, образувано по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП.

1938 г., Царство България

"В един много интересен легионерски призив от юли 1938 се отправят лозунгите: "Земята на тези, които я работят! Нито един гладен, нито един безработен! Унищожаване на пораженчеството и предателството! Тържество на националната идея! Партизанството погребано, бюрокрацията детронирана! Управление народно! Държава национална! Никога насилие, никога убийства - граждански мир! Народът, обединен около трона на българските царе! Нито един български роб под слънцето! България на българите! (Бел. на Х.Х.: Бих допълнил "и на всички искрени български патриоти, независимо от техния народностен произход." Както е мечтал Васил Левски - титанът на националната ни революция.) Национален капитал! Национална култура! Капиталът подчинен на обществените интереси!" ("Нарекоха ги фашисти", стр.208, Н. Алтънков).
......................................................................................................................................

Трябва да се избягва
да се продава българска земя (особено земеделска) на чужденци! Не бива да се позволява загубването на нещо толкова ценно, което е завоювано с кръвта на дедите ни! Не бива да се позволява определени лица да се превръщат в неофеодали!


2018 г., Република България


Чужди фирми изкупуват задкулисно земеделски земи у нас

16 Април 2018
image

Земеделското министерство и българските управляващи от 10 години насам имат дълбоко пазена тайна – кои чужденци купуват плодородни ниви в България

Лили Мирчева

„Много българска земя вече е изкупена от чужди фирми с незнайни собственици. Вярно е, че Октопода има един милион декара, но поне знаехме, че е български. Сега чужденци тровят земята ни и един ден ще я изгубим напълно“, коментира за в. „Гласът на фермера“ земеделец от Добруджа, който поиска да остане анонимен. По думите му смешни изглеждат отговорите на управляващите, че имало мораториум за покупка на земеделска земя от чужденци и въобще не било ясно кой вече си е напазарувал българска плодородна земя. Не се водел такъв регистър в земеделското министерство! Знаело се само, че има чуждестранни фирми, регистрирана в България, или пък с чуждо участие, но пък собствениците им били неизвестни. Едно нещо със сигурност не се знае – кой политик или чиновник – колко е получил от алъш-вериша с българските ниви.

Мафиотски фирми върлуват и в Словакия

Тези дни „Дойче веле“ публикува кратък филм под наименованието „Земеделската мафия печели милиони“. Става дума, че в източната част на Словакия мафиотски групировки са се специализирали в усвояването на аграрни субсидии от Европейския съюз. С насилие те прогонват стопани от нивите им, които обработват под аренда.

„На това място Юрай Береш е пребит брутално. Земеделецът е отпечатал снимки, направени със смартфон, като доказателство за нападението. Атаката е организирана от негов конкурент. Той не само е изпратил хора, които да пребият Юрай Береш – конкурентът унищожил целите му посеви с рапица и така прогонил 58-годишния земеделец от взетите под аренда ниви.

Береш обработвал държавната земя в продължение на 28 години. Въпросният конкурент изглежда е имал добри връзки с институциите. „Убеден съм, че тези хора имат само една цел – да се докопат до европейските субсидии“, казва фермерът пред „Дойче веле“.

Според Юрай Береш по този начин мафиотски банди отмъкват големи земеделски площи от стопаните, които ги обработват и така касират милиони от европейските фондове. Береш познава поне още 30 земеделци, пострадали по същия начин. Засега обаче той е единственият, намерил смелост да говори открито за това. Информирал е полицията и правосъдните органи, но до този момент властите не са предприели нищо.

„Те разполагат с огромна власт и могат да влияят на полицията, на администрацията и дори на агенцията, която раздава парите от фондовете“, коментира фермерът пред „Дойче веле“.

Мафията не прощава

Именно с тази тема са е занимавал и разследващият словашки журналист Ян Куцияк. Той и приятелката му бяха разстреляни през февруари. След това убийство словашкото общество сякаш се събуди от дълбок сън. В Кошице – най-големия град в Източна Словакия, всеки петък хората излизат на улицата в знак на протест срещу държавната корупция и подкупването на длъжностни лица. След убийството на 27-годишния журналист все повече случаи на корупция излизат на бял свят и все повече хора се осмеляват да говорят по темата. Разказът продължава с открита дискусия, организирана от университетски преподаватели. „Мнозина стигат да извода, че словашката икономика е в подем, но правовата държава отсъства почти изцяло“, коментират от „Дойче веле“.

„Трябва да се променят много неща. Искаме Словакия да стане държава, която уважава правата на хората и в която няма корупция“, казва Ото Худек, организатор на протест. А фермерът Юрай Береш не се е отказал да се бори за земеделската си земя и се надява, че сегашните протести могат да донесат промяна. Той обаче не се надява на помощ от Европейския съюз, защото борбата срещу корупцията си остава задача на държавата, отбелязват от „Дойче Веле“. 

Ще припомним, че пак същата германска медия преди по-малко от година публикува материал с въпроса: В чии ръце е земята на България? В него се припомня прогнозата на Уорън Бъфет, направена през 2012 г., че след 100 години земеделската земя ще е по-ценна от златото. „В Източна Европа, включително и в България, земята вече се превърна в обект на финансови спекулации. С тревожни последици“, предупредиха от „Дойче веле“. Авторите на материала съобщават, че в сърцето на Европа се извършва нещо като

тайна поземлена реформа

– финансови играчи изкупуват земеделски земи в източноевропейските страни. Ползите, които извличат, са големи, включително и благодарение на европейските субсидии. А вредите са най-вече за местните хора.

„На фона на международната финансова криза земята започна да се възприема като изгодна инвестиция, като конвертируема стока на пазара“, казва евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие в Европарламента. По неговите думи, в страните от Централна и Източна Европа концентрацията на земя със спекулативна цел в малко на брой големи фирми и инвестиционни дружества вече е придобила сериозни размери.

Процесите там се засилиха допълнително поради по-ниските цени на хектар в сравнение със Западна Европа, но и покрай системата на европейските субсидии. Тези субсидии – между 150 и 200 евро на хектар – дават предимство на големите фирми, които развиват индустриализирано земеделие, обясняват немските журналисти.

Според техните наблюдения големите инвестиционни дружества и финансовите спекуланти постепенно изтласкват малките земеделски стопанства от пазара. И не само това – по правило те изтеглят печалбите си от региона и не плащат данъци в местните общини, нито пък се интересуват от опазването на околната среда или от защитата на биологичното разнообразие.

„В България има истински финансови акули със съответните фирмени обръчи около тях. Няколко големи фирми държат близо половината от обработваемата площ в страната“, казва брокер на земя от Варненско, който също държи да остане анонимен.

Системата на европейските субсидии осигурява на тези големи фирми и инвеститори приходи за милиони – и то само защото разполагат с огромни земеделски масиви. Приетата през 2013 г. реформа на Общата селскостопанска политика на ЕС въведе ограничение на максималните субсидии, изплащани на хектар. С това трябваше да се осигури по-справедливо разпределение на субсидиите и да се стимулира устойчивото земеделие чрез стопанства от семеен тип с разнообразна продукция, вместо агроиндустрии, залагащи на монокултури, коментират от „Дойче веле“. Според немската медия на практика обаче не са настъпили сериозни промени. Статистическите данни за 2015 г. показват, че 25 от най-големите земеделски дружества в България са получавали и най-много европейски пари – тоест тъкмо тези, които и преди реформата са имали най-големи ползи от преките европейски субсидии.

Ситуацията е сходна и в други части на Европа

като

най-лошият пример в това отношение е Румъния

посочва евродепутатът Владимир Уручев. В северната ни съседка най-голямото селскостопанско предприятие притежава приблизително 65 000 хектара земя, а около 30% от земята се стопанисват от чуждестранни инвеститори. В тази връзка румънският президент Клаус Йоханис пледира за допълнителни рестрикции при продажбите на земи на чужденци.

България, Словакия, Унгария, Литва и Латвия вече предприеха опити чрез протекционистки мерки да се защитят срещу разпродажбата на земеделски земи на чужденци. ЕС обаче заведе срещу тях наказателни процедури – заради ограничаване на свободната конкуренция, припомня „Дойче веле“.

Не всички експерти одобряват този подход: „По въпроса за земите Европейският съюз трябва да е готов на по-големи отстъпки по отношение на пазарните правила и на конкурентоспособността. Защото земеделската земя не е обикновена стока“, казва германската евродепутатка Мария Хойбух, член на Комисията по земеделие в Европарламента.

В края на март миналата година Комисията направи конкретни предложения за земеделската политика, като апелира към страните членки да осигурят на малките и средни селски стопани, както и на начинаещите фермери достъп до земеделски земи на нормални цени.

Мария Хойбух е на мнение, че въвеждането на горна граница за покупката на земи, каквато има в Литва например, е легитимно средство срещу прекомерната концентрация на собственост в ръцете на няколко големи фирми. Преди всичко обаче евродепутатката пледира за повече прозрачност при смяната на собствеността. Тя дава за пример съдбата на един бивш отличник от бранша – „КТГ Аграр“. Тази германска фирма беше изкупила огромни селскостопански площи както в Западна, така и в Източна Европа. Но след фалита, обявен миналата година, концернът премина в ръцете на нов инвеститор, без засегнатите общини да могат да окажат каквото и да било въздействие върху тази сделка. „Подобни примери не бива да се повтарят“, казва Хойбух. „Който източва печалбите от региона и взима решенията през главите на местните хора, вреди не само на земеделието, но и на цяла Европа“, предупреждава тя.

Накъде ще продължи злополучната поземлена реформа в България, както и приложението на Общата селскостопанска политика на ЕС, предстои да видим. Управляващите обаче трябва да знаят, че борбата срещу корупцията си остава задача на държавата. Топката е в техни ръце.

Източник: https://zemedeleca.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81/item/22270-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81?fbclid=IwAR1DwGzTzMXYv0iaW_XT4JwC51cXNu-h6HARPjSnph58rqCRp9ck2gu8ZkM .




Гласувай:
6



1. kirk - Под чужденци вероятно се визират
01.04.2021 23:09
Под чужденци вероятно се визират чужди граждани, защото в България винаги е имало небългарски малцинства. В случая обаче не се уточнява как би се процедирало от гледна точка на бълг. аграрфашизъм с българските граждани, които имат второ и трето гражданство. Аз напр. 19 г. бях скъсал с БГ-то, но не се бях отказал от гражданството, защото никой не ми е налагал такова изискване. Гражданин съм на още 2 държави!!! Т.г. закупих апартамент в една жилкооперация в столицата и ми направи впечатление, че общината не позволява на собствениците да изкупят и земята, а само дава право да изкупят въздуха, което е голяма мистерия и всъщност е атавизъм от соцрежима. Сега обаче е налице нов почин - след време се оказва, че общината е продала или "върнала" земята на собственика и той може да преразгледа договорите за въздуха!!! Чист Корупцистан!!!
цитирай
2. hranislav - Няма фашизъм
03.04.2021 17:39
Става дума за защита срещу затвърждаването на колониалния ни статус.
Не ми е известно притежаването на друго гражданство освен българското да води до ограничаване на правата произтичащи от българското.
цитирай
3. kirk - Значи нищо не ти е известно
05.04.2021 23:39
Значи нищо не ти е известно, но даваш акъл??? Рускините - съветски гражданки, женени за българи, имаха абсолютното право след развода да си вземат децата и май все още е така!!! Проблемите ви идват от невъзможността да си уточните понятията с които боравите именно заради бълг. ви аграрфашизъм!!! По същия идиотски начин се изразявате за някаква демографска криза в БГ, а тя е на българското национално мнозинство, което отива към малцинство! Кои имат демографска криза от останилите малцинства, дето дори не ги признавате за национални?!? Циганите, турците...??? Някои от админите тук ме поправят, че било бълг. етноцентризъм и бил нормално являние, но НЕ!!! Отново грешки на изразяването - българският селски фашизъм, за който Гоцето говореше в Лайпциг!
цитирай
4. hranislav - Можеш ли?
06.04.2021 20:54
Можеш ли да обясниш твърдението си, че е фашизъм забраната за продажба на българска земя на чужденци? Какво общо имат рускините и разводите в случая? Можеш ли да цитираш текст от който следва, че притежаването на друго гражданство освен българско води до ограничаване на правата произтичащи от българското?
цитирай
5. kirk - Мога
07.04.2021 04:42
Мога - българска земя не е юридическо, нито държавно-административно понятие, фраза...!!! Става дума за държавна земя в държавата, наречена България, в която живеят и т.нар. традиционни национални малцинства, тоест - 3-4 заварени и едно придошло - турското. Аграрфашистко е мисленето, че тази земя по някакъв начин принадлежи на българите. Тя е на народа в същата тази държава, а той не се състои само от българското национално мнозинство. Вие премахнахте навсякъде точната дума народ и я заменяте с нация. Утре и обществените тоалетни ще ги направете национални!!! Ама сте в заника си!!! Даже в задника си!!! Мога да отговоря и на втория въпрос - последния, но не искам да ти връзвам цървулите. Ела в Канада, за да разбереш ти кой си и аз кой съм!!! Много бързо се американизирахте след възродителния процес, който няма изгледи да свърши!
цитирай
6. hranislav - Става дума
07.04.2021 19:57
Става дума за продажба на българска земя на чужди граждани (което пък не изключва ползването на такава от чужденци). Наличието на друго гражданство освен българското, не ограничава правата произтичащи от българското. Всички български граждани без оглед на техния етнически произход са равни пред българските закони. Мораториумът даже се отнасяше само за земеделски земи - там пък още по - малко може да се говори за фашизъм. За пореден път ти казвам да се държиш по - прилично иначе не си прави труда да пишеш в блога ми.
цитирай
7. kirk - Все още се сдържам
08.04.2021 09:21
Все още се сдържам и се държа прилично, но ти за втори път се правиш, че не разбираш. Някои са по-равни пред законите и това са тези, които считат, че сме етнически малцинства. Те имали национални малцинства зад граница, а другите нации нямали??? Пак ти казвам, че понятието "българска земя" е от списъка на фашиската лексика. Тази земя ви беше подарена, не сте я придобили, нито ви е по наследство. Едни от освободителите бяха арменците, от които съм и аз. Получихте я при условие, че всички ще са равни, но век и половина останахте само с турците и циганите. Бедният човек като няма какво да яде и какво да продаде, си продвава и гъза...! С много въпроси не си наясно, а с правните, юридическите и междудържавните - просто уджас!!! Предложете се на Япония поне!
цитирай
8. hranislav - Малцинства
08.04.2021 22:25
Ти си този, който пише за малцинства. Аз пиша за равенство на всички български граждани пред законите. Без значение кой от какъв етнически произход е. Какво значение има в случая дали в България са признати или не национални малцинства?
цитирай
9. kirk - Отваряш конституцията ви и четеш
09.04.2021 13:12
Отваряш конституцията ви и четеш - всички граждани имат право на свободно сдружаване, което е преписано от Хартата за пр. на ч., но се забранява регистрацията на партии на етническа и верска основа. Същевременно етнически са всички регистрирани в името на които стои "българска", а има и на верска основа - Християнлибералната и др. Междувременно само арменските и македонски партите са под пълно запрещение и собствеността не им е върната! Ти пишеш за "факт" от ненаучната фантастика и си потънал в заблуди и самозаблуди. А е налице дискриминация и аграрфашизъм - на всяка крачка!!!
цитирай
10. hranislav - Под "българска"
10.04.2021 20:52
Под "българска" се има предвид от България, в България. Не означава, че е затворена за хора от други народности, различни от българската. В България са забранени етническите партии, но има такива - турски, цигански. Какви арменски и македонски партии?
Намесваш в темата малцинства, а аз не съм писал за малцинства, а за гражданство. Сред българските граждани има хора с различен произход, всички български граждани са равни пред законите.
цитирай
11. kirk - Повтаряй, повтаряй мантри и идеологеми
11.04.2021 12:59
Повтаряй, повтаряй мантри и идеологеми... като няма какво да кажеш!!! Под български гражданин по твойта логика и това е вярната следователно не трябва да се разбира непременно българин, нали така?! Следователно "от България", но "небългарска" също е вярно!!! Какво се оплиташ като пиле в калчища??? Етническа партия може да има в смисъл на донационална и това са май циганите, а ако искаш и каракачани, гагаузи, власи... Партиите на нац. малцинства са национални партии. 1990 г. пред мен и група арменци и евреи от СДС Ж. Желев обеща да възстановим нашите 3 партии. Ако е необходимо в устава ще запишем, че не участваме в полит. борба за власт. Не съм специалист по макед. партии, нито адвокат, но ОМО "Илинден" и дори ВМОРО са такива. Ние напр. имаме и една четвърта - фашистка, но нея не искаме да възстановяваме. Нейният основател и ръководител ген. К. Нъждех беше отвлечен от "Смерш" в Сибир и след дексетилетия умрял-убит от условията. Бълг. гражданин, герой от Балканската война... Да, Конст. съд си позволява да чете конституцията избирателно и разреши 3-4 турски и 2 ромски партии, а сега - вече 30 г. по-късно в БеГетото няма арменци и за половин партия - колонията се запълни от имигранти, а местните намаляха от 50 000 на 1 000 именно защото и ти и останалите НЕ сте аграрфашисти и НЕ продължавате възрод. процес, наллли???
цитирай
12. hranislav - Не
21.04.2021 21:59
Не всеки български гражданин е етнически българин. Така е. Не съм твърдял нещо такова. Една партия може да е хем българска, хем не (зависи какво се визира под "българска"). В България са забранени етническите партии, но реално ги има. Партията Българска социалистическа партия не е етническа, защото е отворена за хора от различни етноси. Предлагам ти да престанеш да пишеш, защото не пишеш по темата. Мнението ми е, че трябва да има по - сериозен контрол по отношение на придобиването на българска земя от чужденци. Не знам до къде точно трябва да е този контрол, но аз съм минимум за връщането на мораториума за продажба на бг земя на чужди граждани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 641878
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031