Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2021 13:01 - ГЕРБ вече е само един озлобен саботьор
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2441 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С похвати на саботажа: депутати от ГЕРБ многократно прекъсваха разкритята на агробизнесмена Илчовски

Ако достатъчна критична маса от хора демонстрира воля дълбоката държава да изчезне, тя ще се сгромоляса още на 11 юли. Ако обаче страхът и апатията надделеят, тя ще се върне по-силна и стръвна за реванш.

Коментар на Веселин Стойнев за DW

Всички знаем как се изобличава мафията – отвътре, когато проговорят мафиоти или рекетирани от мафиоти. Но в България, където прокуратурата е чадър и бухалка на властта, а големите медии са със запушени уста, няма и кой да чуе. Единствената трибуна е парламентът, над който, въпреки краткия му живот, ГЕРБ вече не е пълновластен господар, а само един озлобен саботьор.

Тотален контрол на "машината ГЕРБ"

Парламентарната комисия по ревизията на властта, макар и за кратко, ще изиграе ролята на обществен обвинител, когото медиите и прокуратурата трудно ще могат да неглижират. Особено чрез свидетелствата и документите на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за рекет, картели, търговия с влияние и подарено интимно обслужване на премиера. Агробизнесменът, който оценява плащанията си към властта на 500-600 хиляди лева годишно, описа пълен контрол на „машината на ГЕРБ“ над бранша, почти феодални отношения на управлението с бизнеса и мутренски лайфстайл.

На второто заседание на комисията в петък главният обвиняем на Илчовски – собственикът на фирмата за птицепродукти „Градус“ Иван Ангелов, който обяви 95% от обвиненията за неверни, оплитайки се, сам потвърди някои тях. Например, че премиерът му е съдействал да изнася яйца във Франция и Турция, въпреки че в този момент двете страни забранили такъв внос от България. Или – че фирмата му, която изнесе миналата година в Обединените арабски емирства 32 тона храни заедно с близката тогава до Делян Пеевски „Лакрима“, е спечелила от т.нар. бартер с фурми, които България тогава уж получи като помощ заради Ковид-кризата. Ангелов дори не се виждал много често с премиера, а само 2-3 пъти месечно, и да – играели белот. Но не му е пратил като подарък плеймейтка за 5000 лв., защото Борисов „ще си плати за много по-красива и по-скъпа“.

Тактиката на ГЕРБ-аджиите

След като се опита да провали първото излушване на Илчовски пред комисията „Манолова“ в сряда, ГЕРБ понечи да срине и второто. С елементарни похвати на саботаж: обилно монотонно говорене от депутатите Маноил Манев, Тома Биков и Димитър Главчев, заглушаващо гласовете на водещите заседанието; искане Илчовски да бъде тестван за наркотици (което бе охладено след неговото категорично съгласие); заставане на цялата парламентарна група зад гърба на бизнесмена с цел психологическо въздействие върху него; самоволно включване с въпроси към него от официозните журналистки Илияна Беновска и Ива Николова, които дори започнаха да се разпореждат в залата.

Тактиката на ГЕРБ заложи няколко мини едновременно – компрометиране на обвинителя, възпрепятстване на разкритията му, неутрализирането им чрез отричане и омаловажаване и обвинения към комисията, че се превръща в незаконен трибунал. Много от тези мини бяха обезвредени или имаха слаба детонация. Но тяхната цел така или иначе бе спомагателна – разсейване на огъня и ограничаване на щетите. Главната защитна роля се пада на пасивността на прокуратурата, до която ще бъдат пратени сигналите, и липсата на достатъчно време до изборите, за да могат документите да бъдат разгледани и от европейски органи и от това да има поне някакъв публичен ефект.

Примката е разхлабена

Какви може да са следващите ходове на разобличителите? Комисията по ревизията на властта престава да съществува с разпускането на парламента идната седмица, но нейните членове от анти-ГЕРБ мнозинството могат да продължат с разследването и разгласяването чрез медиите и социалните мрежи на разкритията не само на Илчовски, но и на други престрашили се да говорят. Въпросът е как темата да остане гореща и да бъде доразвита в предизборната кампания, ангажирайки разсъдъка и морала на стотици хиляди хора из цялата страна, а не само да се търкаля по жълтите павета.

Как хилядите, за които „нещата винаги така се случват“, да се отърсят от примирението си и да повярват, че нормалността е и може да бъде съвсем друга. И как работодателите и работниците, на които отдавна им е писнало да работят по неписаните правила на рекета и корупцията, да проумеят, че примката вече е разхлабена и остава да направят само едно малко усилие, за да я махнат от врата си.

Ако достатъчна критична маса от хора съберат воля дълбоката държава да изчезне, тя ще се сгромоляса още на 11 юли. Ако страхът и апатията надделеят, тя ще се върне по-силна и стръвна за реванш, задето е близала рани. 



Гласувай:
13



1. kvg55 - iw69,
11.05.2021 23:26
До там изпаднаха.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820759
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031