Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2022 17:50 - Прокуратурата и МВР осъдени да платят 82 млн. на „Лев Инс“
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 295 Коментари: 0 Гласове:
0




    Прокуратурата и МВР осъдени да платят 82 млн. на „Лев Инс“

  Сумата е присъдена заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от провалената акция "Октопод"
    image image          

Над 43 млн. лв. обезщетение трябва да платят МВР и прокуратурата на застрахователното дружество „Лев Инс“, съобщи разследващият сайт Bird.bg. Това става ясно от решение на пернишкия окръжен съд. Сумата е присъдена заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от провалената акция „Октопод“ преди повече от десет години. Тогава офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите – Алексей Петров – е свързан с компанията.

С лихвите за последните 7 години сумите набъбват на 82 милиона и 300 хиляди лева. Тоест, да бръкнат в джоба на данъкоплатеца.

След шумните арести на бившата барета и още няколко души по времето, когато МВР се ръководеше от Цветан Цветанов, бяха образувани две дела – т.нар. Малък и Голям Октопод. И двете завършиха с фиаско за прокуратурата. Едното бе прекратено още на фаза разследване, а по другото Петров бе изцяло оправдан.

Обществена нагласа

В иска си „Лев Инс“ твърди, че заради действията на разследващите е била създадена обществена нагласа, че дружеството е замесено в незаконна дейност, което пък е довело да загуба на доверие от страна на клиентите и съответно – лоши финансови резултати за компанията. Заради изземване на голяма част от сървърите, техниката и документацията било почти невъзможно да възстановят дейността си. Освен това иззетото било държано дълго време от разследващите и не било върнато въпреки всички молби и заявления.

Само за година компанията била принудена да отговори на над 400 искания за проверки от страна на Комисията за финансов надзор, множество застраховани лица предявявали претенции за незабавно изплащане на застрахователни обезщетения и бързо обработване на щетите поради съмнения за закриване и ликвидация на компанията, а хиляди застрахователни договори бяха прекратени„, пише в съдебното решение.

Заради иззетата техника фирмата е похарчила над 615 хил. лв. за ново оборудване, се установява по делото. Освен това за реклама са дадени над 4 млн. лв. за две години. Пред съда работещи във фирмата са разказали как не са могли да влязат в офисите си, а клиенти непрекъснато им звъняли и обяснявали, че са несигурни за застраховките си.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. То обаче е показателно за последствията от подобни шумни акции. През лятото друга фирма, също обискирана при „Октопод“, осъди прокуратурата за над 1 млн. лв. обезщетение.

Вземи го ти това дело

Процесът, спечелен от „Лев Инс“ е заведен още през 2015 г. По делото обаче са правени многократни отводи и затова е изпратено за разглеждане в Перник. Първо отвод са си направили всички съдии от градския съд, защото самият съд е сред ответниците, т.е. претенциите на компанията са насочени и срещу градския съд. През 2019 г. делото е пратено в Перник и разпределено на съдия, но тя е командирована в апелативния съд в София. Материалите отиват при втори съдия, но той също е командирован, но в градския съд. Така делото отива при съдия Мария Милушева, която го решава на първа инстанция.
https://mignews.info




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19709101
Постинги: 44675
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031