Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2022 18:39 - Единствено социализмът успя да овладее най-разрушителното у човека – алчността, завистта и омразата.
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2614 Коментари: 16 Гласове:
9

Последна промяна: 11.12.2022 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес много го хулятят социализма, но той единствен успя да овладее най-разрушителното у човека – алчността, завистта и омразата. Хората бяха равни. А по-равните бяха само малко по-нагоре – ев. западна кола като Mazda 323, Пежо 404 или служебна Волга или още по-рядко Мерцедес, чат пат командировка в чужбина и малко Кореком. Но това беше вече каймака и нищо повече. Разликата в заплатите бе макс. 1:5. Всички имаха апартамент и къща или вила и някаква кола. Радио, телевизор, хладилник, пералня и готварска печка имаше във всеки дом. Хората не бяха нито голи, нито боси и ходеха на почивка на родното море за 2 седмици и/или на планина летем или на ски зиме. Имаше добро и безплатно здравеопазване за всеки и отопление на поносими за всички цени.
Но нямаше депутати-милионери, домусчиевци-милиардери, хампарцунянци, нямаше поголовна корупция и триумф на нечестността и измамата като сега. Нямаше заливаща всичко престъпност. Нямаше наркотици и проституция, нямаше бездомни и гладни.  Нямаше неграмотни. Нямаше инфлация. Нямаше умиращи пред болниците или на улицата от студ. Нямаше извратен, публично афиширан и натрапван хомосексуализъм и джендъризъм. Нямаше проституция. Сексът бе интимно взаимоотношение между мъж и жена, а не покупко-продажба на човешка плът. Нямаше расизъм. Нямаше охранители навсякъде като сега - и защо ли е така, а? Нямаше решетки по прозорците и блиндирани врати. Нямаше Ламборджини, Ферари, Бентли, Майбах, Ролс Ройс, тунинговано БМВ М, че на кого наистина му трябват такива коли по половин милион? Нямаше частни самолети, хеликоптери и яхти - е и?

Всичко това последното – това е реалният капитализъм днес и не само у нас. Той поражда много негативизъм и омраза, които накрая избиват в тежки събития.
Социализмът се развива по-бавно, защото е факт, че алчността е силен мотиватор и тласка хората да работят. Но и без нея те работят, не са толкова ангажирани, но работят, системата върви. Но го няма това неравенство, което води до разруха и тежки катаклизми. Няма я изпепеляващата омраза между хората.

Т.е. социализмът е дългосрочно устойчива система. Капитализмът е естествен подбор, който дори да издига най-добрите (а това е абсолютна измама, реално издига най-големите шмекери), дори да е така, той не решава проблемите на „не-най-добрите“, които са мнозинството. Защото светът не се състои само от „най-добри“. Те имат нужда от многото останали, които да им слугуват, за да могат те да са богати и преуспели за сметка на мнозинството бедни..

Хулят го соцът, но той е най-доброто измислено до момента от човечеството. Не е идеален, но е по-добър от всичко друго.
Сега сме изправени пред поредния тежък крах на капитализма, който запали и поредна война. Защото Русия също е капитализъм, не си мислете, че тя днес има нещо общо със социализъм. В тази война са едни капиталисти (олигарси)срещу други. Както междудругото във всяка война до сега. А цената я плащат обикновените хора - смърт, разруха, страдание, липса на ток и вода, студена зима без отопление...

Плюете соца, защото мислите, че можете да станете и вие богати. Но истината е, че мнозинството ще останат бедни, пошлостта ще триумфира и все мошеници, тарикати и крадци ще са отгоре. Животът ви няма да ви даде справедливост, с цялото щастие което тя носи. Социализмът го даде, факт е това. Хората живееха по-просто, но безгрижно и щастливо…

И успяхме да построим АЕЦ със 6 блока, язовири, фабрики, образование и здравеопазване за пример, които днес дори не можем само да подържаме… Беше по-щастлив живот, плюс съзидателство…

Сега… Не е за приказване… Измама и гавра с обикновения човек на всеки ъгъл… Животът се превърна в ад, една гола борба за оцеляване, къдете всеки е за всекиго конкурент и враг...



Гласувай:
9



1. raders - :) Или си аджамия, или си заклет к...
09.12.2022 19:00
:) Или си аджамия, или си заклет комунист, за когото очевидните неща са без значение. Старите българи /помня тези времена/ бяха много по-човечни от миналите през социализма. Вратите не се заключваха, помощ не се отказваше, трудолюбиви, честни, почтени - това бяха старите българи. След това соца ги превърна в мързеливи кръшкачи и страхливци. За икономиката да не говорим - добре ти е известно какво се случи в края на оседемдесетте. Лошото при вас - комунягите е, че не оставяте хората на мира - да си живеят нормално, както те предпочитат, а насила се опитвате да ги вкарате в някакви комунистически формирования, но вие самите да стоите отстрани, да сте "правоимащи" и да командвате парада. Е няма да стане. Ами живейте си както предпочитате, но не досаждайте на другите! Но не ви отърва нали? Защото трябва и да се работи, а вие предпочетате само да давате нареждания.
цитирай
2. radostinalassa - А църквата?
09.12.2022 19:05
Комунистите направиха хората атеисти. Това е пагубно при подсоевете, които се кълнат ежедневно , но правят други неща ,когато не ги поучават свещениците. Ако можеха щяха да направят хората и джендъри, но тук това не можеше да стане, както и днес. Те смятат хората за равни, което е неприемливо.
цитирай
3. iw69 - Църквата
09.12.2022 19:15
от 2000 год. пропагира ценности, които почти никой от т.нар. вярващи не спазва.
В името на църквата са се вършели невиждани престъпления - инквизициата и избиването на местното население в двете Америки, конфесионни войни и т.н.

А освен това по времето на соца си имаше и функциониращи църкви и свещеници, и който е чувствал нужда да диша тамян и да се моли е можел да го направи.
Обратните не се толерираха и почти нямаше престъпност. Хората си помагаха един на друг за разлика от сега у нас или на Запад през цялото време.
цитирай
4. dobrodan - Драги ми iw69,
09.12.2022 19:19
верен е единствено последният абзац от темата.
Кое е лошото: знаеш, че съм прав, и че пишеш глупости.
Това не е малко наказание :):):).
И за това съм прав, нали?
цитирай
5. radostinalassa - Инквизицията е избила хиляди хора ...
09.12.2022 19:27
само по външния им вид и здравите зъби. И те са били славяни. Не правиш разлика между католицизма и Православието , а това е разлика между Западната и Източната цивилизация. Ние нямаме нужда да ни се казва да не убиваме, но някои соеве имат нужда от това. Защото хората не са равни.
цитирай
6. gardener - Здравей, млади приятелю
09.12.2022 20:04
(защото си ценител на фантастиката, за това си приятел, а млад - оказа се, че снимката, с която си логнат не твоя, мисля, а на дядо ти или баща ти). Та, дълго време съм изследвал разни въпроси, касаещи обществото ни и особено темата, която си зачекнал. Тук има няколко коментара, които до голяма степен са правилни, но не откриват самата истина за онова време. Аз не държа да съм голям капацитет, но пак пиша, че специално съм се интересувал, защо хората са такива, каквито са днес или са били вчера и каква е причината. Без разводняване ще ти споделя и с теб и с останалите, че причината е много елементарна. В десетки спомени описана за онова време и тя е - ЗАВИСТТА. Онзи строй, който започна от нищото и всички получиха определен чин(звание) на случаен принцип от окупатора или от "революцията" в съветския вариант, без да си изпотят дупето, нито с учение, нито с размисъл, нито пък имаха достатъчно акъл за да са фактори си развъдиха собствени доносници - изроди, които за едното потупване по рамото от "властта", бяха готови да лапат пишките на окупаторите, комунягите или тези, които БКП/КПСС/ДС/НКВД и т.н. въздигаше в "личности". ЧОВЕШКАТА ЗАВИСТ бе в основата на оня строй. Виждаш - умен, вярващ в светлия комунизъм човек от "летящите хора" и ... му завиждаш, че е такъв - умен, вярващ и готов на алтруистични постъпки в името на доброто бъдеще на Човечеството и ... го черниш, спъваш, унищожаваш, докато го откажеш от живота, хване рак или го забиеш в девета глуха да не пречи на зверовете да разкъсват имуществото на враговете. Това е истината, приятелю и тази истина е универсална - мръсниците, бяха най-добре по времето на комунизма, истински добре, както исега - виж мръсника Заеков, виж мръсника Овчаров, Гергов... и т.н. и т.н. - до един животни, мразещи всичко около себе си и най-мразещи умните, можещите и знаещите хора, защото това е кредото на комунягата от въшлив произход - да мрази и завижда на всичко Светло и Добро, Амин.
цитирай
7. missana - Ако социализмът беше успешен, Ив, в САЩ щяха да се открият корекоми,
09.12.2022 20:24
в които да се купува с рубли и левове. А налице беше точно обратното. Освен това по времето на соца издаваха масово бездарници поети и писатели само защото са послушници на партията. На мен лично ми разказваха играта. Буквално се гавреха със стиховете ми. Соцът беше най-нещастното за мен време. Слава богу, че се помина. Надявам се завинаги.
цитирай
8. iw69 - Изумявате ме
09.12.2022 20:30
всички коментирали до тук!?
Да пишете такива неща трябва да харесвате вговнясалата се днешна България, а за да я харесвате трябва да сте или облагодетелстващи се от днешния бандитски строй мошеници или истински мазохисти.
Защото иначе няма как да харесваш псевдоздравеопазване, довело ни до едни от най-високите нива на смъртност в света, калпаво образование бълващо над 80% неграмотни полуидиоти, да шмъркаш разни вещества, да се чувстваш добре в заобикалящата ни мръсотия и разпад на обществена инфраструктура, да харесваш изсичаните гори и т.н.
цитирай
9. iw69 - Мисана,
09.12.2022 20:35
няма как капитализма да остане завинаги, човешката история винаги е търпяла развитие, а капитализъм forever би означавало застой, а такъв еволюцията не търпи.
цитирай
10. radostinalassa - Е, евреите сега замислят...
09.12.2022 20:55
да внедряват неомарксизма. Хората са равни, няма раси, правят децата джендъри, намалява раждаемостта, поголовни факсинации, Ковид режими, повечето хора ще измрат от СПИН и те ще си живеят нашироко, никой няма да им се пречка в краката.
Ще унищожат църквата , както се опитват да правят в Украйна и циганите ще ни избият.
цитирай
11. kvg55 - iw69,
09.12.2022 23:08
Е, да де, ама при социализма нямаше банани. А маймуните обичат банани.
цитирай
12. missana - Напълно съм съгласен с теб, Ив.
10.12.2022 00:19
Капитализмът е обречен, но това не означава, че ще има реставрация на социализма и на комунизма. Има и трети варианти, които понастоящем дори и през ум не ни минават. Да си спомним, че когато Валери Брумел беше шампион на висок скок, с т.нар. коремно-претъркалящ стил, никой не можеше да допусне, че ще се появи съвършено нов стил, наречен стилът Фосбъри, при който летвата се преодолява с гръб!!!
И още нещо. По време на соца бяхме щедро спонсорирани от руснаците и извършвахме реекспорт на съветския нефт. Днес никой нищо не ни дава. Ако го нямаше съветския нефт и милионите, които Брежнев раздаваше на Тато, така щяхме да го закършим при соца, че соц нямаше да остане.
цитирай
13. iw69 - Сега
10.12.2022 03:53
ролята на суровинния реекспорт от едно време при соца го поемат еврофондовете и европрограмите.
Без тях щяхме да сме съвсем удавени в калта днес.

Новото, което ще изгрее пак ще е на основата на надграден, изчистен от грешките социализъм, защото при него в центъра не е алчността на индивида, а социума (обществото), т.е. нуждите на всички.
цитирай
14. missana - И аз мисля, че общества съградени върху принципи на хуманността са възможни,
10.12.2022 20:20
но нека първо генетиката си свърши работата и да премахне някои опасни и вредни човешки гени.
цитирай
15. radostinalassa - Защо в Северозапада няма цигани?
11.12.2022 16:05
Защото няма достатъчно българи, върху които да паразитират.
цитирай
16. lulchev - Некои съображения
12.12.2022 12:56
Виждам, че имаш известен стремеж да бъдеш обективен, но все пак картината на социализъма, която даваш е доста разкрасена. Не знам дали премълчаваш, дали си забравил, или просто не си бил на нужната възраст, за да видиш някои неща. За жалост става така, че твърде пристрастно се пише и за социализъма, и против социализъма и по тази причина не успява да се проведе смисленият разговор по темата. Аз не знам как би се развил социализъмът, ако не беше демонтиран, но все повече си мисля, че той беше един шанс за човечеството, какъвто вероятно повече няма да има.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821295
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031