Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2020 17:19 - В ТОЗИ ТРУДЕН ЗА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА НИ ПОРАДИ КОВИДА МОМЕНТ, СНОБОВЕТЕ МОГАТ МНОГО ДА ПОМОГНАТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1030 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.12.2020 18:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В ТОЗИ ТРУДЕН ЗА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА НИ ПОРАДИ КОВИДА МОМЕНТ, СНОБОВЕТЕ МОГАТ МНОГО ДА ПОМОГНАТ

 

    Всички хора поради този ужасен вирус са засегнати в някаква степен от него, но най-засегнатите са тези, които са най-бедни и водят най-трудния живот в страната ни, моите приятели, турците и помаците. Аз съм към лагера на Васил Дечев и Капитан Петко Воевода, убеден съм, че нося и техни черти от характерлите им. Тези хора винаги са били на границата на оцеляването си, но върху тях заради този проклет вирус е възможно да се стовари още една, специфична за времето ни беда, защото започваме като американците да живеем на кредити. Тази беда има мощта не само да разори тези бедни хора, но и да ги ликвидира, а преминавайки в банките, да доведе до сериозни усложнения, каквито преживяхме по време на банковия грабеж. Той бе предизвикан изкуствено, за да има пари за раздаване в куфарчето и формиране на класата на олигарсите, които първоначално бяха кредитни милионери. Схемата е ясна. Днес я знаят всички, особено тези, чиито спестявания тогава днешното задкулисие.

   Днес помаците предимно, но и турците, във връзка с ковидкризата, ако така мога да я нарека, го закъсаха здраво. Малката беда е, че те не могат да реализират стоките си – млечни и месни храни, сладка и др. защото няма движение покрай местата, които те са определили за свои пазари. В опит да излезат от това затруднение, помаците се кооперират и предлагат стоките си по два начина – като наемат поемещения по пазарите на големите градове или в почивните дни наемат точно определени щандове по пазарите на големите градове. Да ги запомнят хората къде си продават стоките. Стоките им са екологични, малко по евтиви са от боклуците, което предлагат големите вериги, в доста случаи изостанали по складовете храни с намалени цени от Европа и Южна Америка, цитирам бразилското свинско месо. Лошото е, че хората все още твърде малко пазаруват от тези производители. Тези, които идват да предлагат стоките си в София са предимно от велинградския регион. Във Велинград има постоянен пазар до гара Юг, наричан Помашкият пазар. На него има не само хранителни стоки, но и инструменти като мотики, брадви, части за печки и каквото човек си помисли.  Разговарял съм с помаците по щандовете на пазара Георги Кирков, защото  познавам селата им. Както по Искърския пролом хората си приличат, така е и с помаците от определени региони. Без да ги питам, в повечето случаи познавам от къде са – родните им места са и мой туристически регион. Те имат щандове и по други градове като Пловдив, Пазарджик и др, но търсенето е слабо. А да се докарат тези стоки тук, да се  плати наем, да се осигурят продавачи, това са си разходи. Много им е трудно на хората, но това комай е единственият начин да получат кеш.

  По подобен начин работят и сънародниците ни от Западните покрайнини с пазарите си в Цариброд, Пирот и Босилеград. Най-добре са царибродчани, защото са близо до София и имат доста посетители, които изкупуват стоката им и посещават заведенията им с екологична храна, приготвена по типа сръбска скара, много евтина и вкусна, при това и под звуците на српскоциганска чалга. Така алъшверишът върви, което е добре за сънародниците ни там. А босилеградчани, далеч по-бедни от тях, почти нямат какво да предложат на техния пазар. Техният хал е трагедия!!!

   Ако ние, живущите по градовете, пазаруваме с предимство от местата, където тези хора продават стоката си, произведена с много труд и която е екологична – от къде пари за изкуствени торове - ще им помогнем много. Те са по-зле от всичките, сега ще изтъкна и още две причини -  първата е, че те са жертви на ДПС и втората е, че живеят на много трудни за обитаване места, които не напускат, така изисква вярата им. Формулирано съвесм кратко, ислямът задържа хората в планината. Запознатите с балканистиката ще разберат какво козвам. Те са обаче наши сънародници, да изповядват каквато си искат вяра, ние сме един етнос и трябва да си помагаме.

  При турците има още един проблем - роднините им от Турция вече ме могат да идват при тях и да ги спонсорират. В резултат на политиката на Ердоган, същата като тази на Путин, доверието към Турция спадна, а с това и обменният курс на лирата им, за три годино около 5 пъти. Кой нормален политик ще има доверие на лудия Ердоган, за да прави алъшвериш с него. Сега той сваля на нашето ДПС не защото това е протурска партия, а топлата връзка на руската мафия с нашата. А той и Путин са авери. Посланията на Ердоган към Догана са косвени послания към Путин за специалистите по Балканите. Девалвацията на лирата означава, че пенсиите на българските турци са паднали 5 пъти, ако те дойдат тук при роднините си с армаган от Турция или с пари да им помогнат или смятат да живеят тук, харчейки турските си пари. Български турци, върнали се в България и живеещи тук с големите си преди 4-5 години пенсии, сега навлизат в бедност, ако се върнат в Турция бедността няма да ги остави. И Путин го закъса, който вкара Ердогана в тоя капан, защото с пропадналата си валута Ердоган дърпа надолу и Путин.Двете страни имат много голям търговски обмен, който спада. Привеждам пример с газа, който Турция купува от Русия, делът му в общия внос на Турция е паднал 20 пъти, Ердогана купува газ от Азербайджан. На Ви, господа Путин и Ердоган, ракети С 400! Да не е пълна загубата по тази сделка, окачете си ги навогодишната елха, да ги види Дед Мороз. Типичен пример за страна с почтени хора и непочтени ръководители, които ще вредят до следвашия /ОБЛИГАТЕН !!!/ воененепреврат. Не се ли осъществи той – жалко за много силната до преди 4-5 години Турция.

   Голямата беда обаче за тези хора идва от дугаде. В опит да подобрят малко живота си, и турци и помаци направиха хотелчета благодарение на облекчени кредити по места с природни красоти или с антични останки. И какво стана? Те имат договор с банките, където са заложили всичко, което имат за да получат кредит – къщите им, стопанствата им, имотите им, кравите им. И сега тези хотели и къщи за гости не работят, няма приходи, поради това няма и възможност за вноски по кредитите. А банките – те нямат свои пари, те управляват парите на вложителите. В един момент има опастност тези пари на вложителите да  бъдат изгубени, ако банките фалират, а взелите кредити да загубят всичко, което са ипотекирали. Кой ще купи тези имоти, ако наистина това се случи? Със сигурност никой, така както никой не се засели по местата в полупустинята Източни Родопи на местата на прогонените от домовете им турци през 1989 г. Може да се заформи нещо много ужасно с тези хора, доколкото можем трябва да им помогнем. Защото залогът е голям - има вероятност ако този  ковидужас продължи, да фалират хотелите и къщите за гости, за им се изземе всичко и да се стигне в някои региони до резумтатите от изверването по време на възродителния процес. Като любител родоповед, аз имам поглед върху тях по цялата планина.

   Идват празници. Не може да се пътува по курортите, които се посещават от снобовете с много пари - Банско, където предлагат маймунско кафе, Пампорово, Боровец, Цигов чарк, Махала Врата, днес застроена с всякакави къщи. Има алтернатива обаче, вместо по тези снобарски места, снобовете могат да се посетят хотелите и къщите за гости на помаците и на турците и така да се помогне на тези хора. А помощта може да бъде и по-творческа. При заявката на хотела или къщата за гости, ще си поръчате меню докато сте там, ще се храните с екологични стоки, произведени от собствениците. И още нещо може да се направи. Ще се осведомите къде наблизо има пазар, в кой ден работи и ще си направите сметката като се връщате да са напазарувате от там. Цените са около 75% от тези в мутромоловете, но това, което купите ще е истинско.

    Големите хотели няма да работят със сигурност, имам предвид десетките хотели по Кирково, строени да почиват там тъпите гърци, на които тази почивка излиза много евтино. Около Кирково обаче има много хотелчета, върхът на които е този в с.  Ягнево. От него ако времето разрешава могат да се посетят тракийски свитини и всякакви скални чудасти, връх на които и Крокодилът. И втори Крокозил има наблизо. Такива къщи за гости има по цялата долина на Девинсата река, тук цитирам випхотела в с. Ягодина. По тези места не се събират много хора заедно, там вируси няма, чиста е природата, чисти са и отношенията между хората, населяващи тези региони. Ислямът не допуска кражбата, в други части на страната кражбите са преврънати в поминък.

  Да не пропусна и къщите за гости над Лъки, напр. по селата Дряново, Джурково, а тъщо и тези по река Малка Арда, където е кърорта Баните.

  Ето една алтернатива, която времето на ковида ни предлага и която може да бъде от голяма полза за най-бедните и най-застрашени, макар и косвено от коронавируса хора на България. Да им помогнем с почивката си при тях по празниците и с яко напазаруване при връщане в.. царството на големите търговски вериги. В кооито голяма част от стоките им просто са нестоки...

 





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185850
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031