Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2022 15:06 - ПРЕВАЛЪТ РЕПЛЯНА – ДОСТОЕН СЪПЕРНИК ПО КРАСОТА НА РОДОПСКИТЕ !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1856 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ПРЕВАЛЪТ РЕПЛЯНА – ДОСТОЕН СЪПЕРНИК ПО КРАСОТА НА РОДОПСКИТЕ !

 

   Имах щастието да посетя отново Свети Николската планина. Тя е една от най-посещаваните в страната, но посещаващите я дори не знаят името й, а само на една частица от нея – Белоградчишките скали. Сега ще опиша границите й:

  По централното било на Балкана от седловината Кози камък, между селата Горни Лом и Цръни връх, което е в Западните покрайнини, започва този величав дял на Балкана, който завършва при седловината между селата Салаш и Радичевац в Западните покрайнини. На изток от този дял е Чипровската планина с най-високия връх тук, Миджур, от който към Западните покрайнини започва отклонението Бабин зуб. Към Българиия обаче Светиниколския дял на Балкана пуска няколко отклонения, две от които са красиви по различен начин от Бабин зуб, но не му отстъпват по красота. Едното от тях е отклонението между реките Стакевска и Салашка, познато като Белоградчишките скали. Те започват от с. Граничак, минават през с. Праужда и завършват в с. Фалковец. В това село последният им камък с форма на сфера с диаметър към 15 м. е в двора на един човек, но в този двор има и други каменни шедьоври, включетелно една скромна по размери изправена червена скала.

   В този регион едно от най-красивите села тук бе Чупрене. Не знам по какви причини то бе заселено с ромове, които промениха етноса му, бита, поминъка на хората и всичко, което бе тук някога. В съседното село Стакевци кметовете забраняваха да се заселва в селото дори един циганин, защото правилото е известно: Днес идва един, утре още сто! Цигани се заселиха в този регион, живеейки от помощите си, които теглят от банкомата в Белоградчик. Те вече са твърде много и в Белоградчик, където ромовият квартал расте и расте.  А който е пътувал по долината на р. Салашка знае какво означана ромско воинство и какво се случва на  дъбовите гори край поселищата им. Изсечени са голяма част от дърветата в парка на Белоградчишките скала, та чак до вр. Модър.

   В региона на Светиниколската планина имам доста любими места, на първо място от които е резерватът Чупрене. Тук е забранена всякаква човешка дейпост, но в центъра му в местността Ветровник за няколвко години братя Бобокови си построиха ловен дворец. Този резерват е предимно от смърчови гори с много свини в него, но пък централното било на Балкана по него е приказка. Тук е вр. Острата чука, от който започва леко спускащ се рид, на места подобен на Кончето в Пирин планина до седловината Свети Никола. След това идва нов шедьовър, вр. Хайдушки камък. Малко под върха е този Камък, от който се виждат долините на селата Стакевци и Чупрене. Това е мястото с най-силните бури в Балкана и с алпийска природа, каквото няма и в Северния Джендем. Снимката на ника ми е направена там, това е моят силует върху една от многобройните скали. Седловината донякъде напомня с. Солища в Родопите с Турлата си, но турлите тук са три. Въвеждам и още три, но много по-страховити турли наблизо, Трите чуки по рида Копрен. Красотата на този превал се е съхранила в паметта ми. Бил съм тук многократно, достигайки я от с. Чупрене или от с. Равно Буче в Западните покрайнини. На запад от превала – красотата и страховитостта на вр. Хайдушки камък с пропастите над с. Стакевци, на изток – скалисти рид с три турли в ляво по него, по-големи от тази до с. Солища.

   В този дял обаче има и още една седловина, която може да се посети с автомобил. По рида между реките Чупренска и Лом има една седловина малко след с. Репляна, която по красота е една от първите в страната. В дясно е резерватът Чупрене, но как започва той! В ляво е един карстов рид с прекрасни поляни и причудливи скали, заграждащи поляти или морени.  Назад не се вижда, но пък напред са Широката планина, и тя отклонение от Балкана и Язовата планина, също отклонение от Балкана. Вижда се силуетът на върховете Попмартинова чука, на Голямата чука и веригата на централното било, което достига до вр. Миджур.

   Тук ако човек спре, не може да се нагледа на тези красоти, а тръгне ли отново, следват нови и нови и пак спиране.

   Вече рядко имам случаи да посещавам красотите на Светиниколския Балкан, защото съм го упознал в подробности. Като се замисля за последен път съм бил тук преди най-малко 10 години. Но не съм забравил красосата му и си пожелах сам – ако животът ми остави време и съм някъде наблизо, непременно ще посетя тази седловина отново. Вчера това се случи, благодаря на Бог.  При прекрасно време посетихме с. Чупрене, където починахме до часовниковата кула /камбанарията на църквата Св. Никола/, а после дълго време спирахме на различни точки по прекрасната седловина.    

    Имаме познати, които придобиха имот в с. Смирненски и живеят там. Реших да ги поразходя сред красотите наблизо, за които те не са и чували и никога нямаше да посетят. Репляна, това е мъртво понятие за почти всички, за мен обаче е красота, която ще отнеса със себе си когато отида в един друг свят, надявам се по-съвършен. Без убийци като Путин и подли негови подкрепники поддержники като Радев, Копейкин, Кури, които считам за изроди, а с интелигентни хора край мен, извървяли с достоинство земния си път, оставили дела, които да напомнят за тях.

     





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185600
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031