Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2020 21:15 - И АЗ ДЪРЖА НА ИМЕТО СИ , НАСКО, ЗАТОВА НЕ ПАДАМ НИСКО!
Автор: rosiela Категория: Забавление   
Прочетен: 2397 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Автор на поп-фолк хитове е новият шеф на Националния литературен музей Webcafe16.06.2017, 10:40 image Снимка: Литературен вестник Капралов е писал песни и за театрални спектакли, естрадни изпълнители и учебни помагала за деца

Поетът Атанас Капралов, който в миналото е писал текстове за поп-фолк хитове, е новият директор на Националния литературен музей. Капралов е назначен на мястото на досегашния ръководител Пламен Крайски.

Според дискографията на фолк певицата Емилия текстът на песента й "Хайде на купона 2" е написан от Атанас Капралов, съобщава Дарик, цитиран от в. „Сега".

 

Поетът също потвърди, че е писал подобни текстове на песни.

"Писал съм песни за "Пирин фолк" и "Тракия фолк". Но към днешна дата - искам да подчертая, за да няма спекулации, тъй като всяко нещо, което е написано тогава, се записва и невинаги това, което е написано от автора, се изпълнява от изпълнителя, тъй като тази дума не ставала, онова било поправено така, иначе. Много отдавна съм спрял да се занимавам с писане на текстове за песни, защото държа на името си и към днешна дата нямам нито един договор", обясни Капралов.

Той заяви, че откакто се помни, се занимава с литература. "Автор съм на дузина книги. Участвам в десетки български и световни антологии, редактор съм на много сериозни четива", каза поетът. Творбите му са преведени на няколко езика.

Встрани от това Капралов е писал песни за театрални спектакли, както и текстове за изпълнители като Михаил Белчев, Ваня Костова, Васил Петров, Ивайло Гюров. Има текстове в учебни помагала за деца, печелил е престижни награди в конкурси за детски песни с някои от най-популярните български композитори.

Членува в Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти и досега е бил зам.-директор на Националния литературен музей.

Министърът на културата Боил Банов отказа да коментира дали Капралов е автор на текстове за поп-фолк песни: "Не мога да коментирам това, прочетох го. Аз познавам Наско Капралов като поет и като качествен и сериозен човек. Мисля, че той е с голямо уважение в своята гилдия".

Паркиране на грешното място

 

Досегашният директор на музея Пламен Крайски е отстранен не заради несправяне с работата или злоупотреби, а поради любопитна причина - че паркира колата си в двора на къщата музей „Пейо Яворов" (където се помещава литературният музей, б.р.).

"Предложих на господин Крайски споразумение, с което да се разделим, което той подписа. Основната причина е, че господин Крайски доскоро си паркираше личния автомобил в двора, който е част от паметника къща-музей "Пейо Яворов". Аз не желая да работя с хора, които не разбират какво е паметник на културата, не разбират какво е светиня и си паркират личните автомобили за по-удобно на такива места. Това не е моята визия за култура, изкуство и съвременност. И не желая да работя с такива хора. Затова му предложих да се разделим", каза министърът на културата.

В отговор на това отстраненият директор Пламен Крайски обясни: "Първо, къщата е частна. Второ, държа си колата там с разрешение на собствениците. Трето, Министерството на културата няма никакво отношение към този имот".

В същото време Националният литературен музей е получил висока годишна оценка. На въпрос има ли разминаване между това и отстраняването от длъжност на досегашния шеф, Банов отговори така: "Няма разминаване. Този човек прави акт, който е недостоен за човек, работещ в сферата на културата, камо ли за директор на музей".




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - ФАНИ ЕДИНИЯ,
25.08.2020 21:17
ЧУКНИ ДРУГИЯ!

НАСКО ШЪ Я ОПРАВИ ЛИТЕРАТУРАТА, МОЖЕ ОТГОР НЯКОЙ ОТИШЪЛ СИ ПОЕТ ДА ГО СМЪМРИ, ЧЕ ИЗЛАГА ГИЛДИЯТА, КОЙ ЗНАЕ?! Я ДУХЪТ НА ЯВОРОВ, А НА ДЯДО ВАЗОВ, Я НА СЛАВЕЙКОВИ....Я НА ДЕБЕЛЯНОВ....
цитирай
2. missana - Много любопитни неща научавам от тези твои материали, Роси.
25.08.2020 21:18
Благодаря ти!
цитирай
3. rosiela - Младене,
25.08.2020 21:19
ЧУДЕСА НАД ЧУДЕСАТА!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Г/жо Росиела!
25.08.2020 21:53
Попаднах на стихотворение в учебника по муика за V клас, издателство "Просвета"
Стихото няма заглавие, но представлява песен със следния текст:

Кон излезе на ливада,
вдъхна въздух и умря.

Възкачи се на небето
и какво ли не видя.

Две кебапчета крилати
пазят рая с автомати.

При едно от пътуванията ми от една песнопойка извадих текста на още едно стихо, върху което има чалгова песен, която се пее от Луна и може да се извади от Ю туб ако на търсачката се напише: Чалга с Луна, Искам го мъжо. Ето и текста на песнета:

Искам го мъжо, стискам го,
стискам го мъжо, искам го,
искам го твоето пишче гиздаво!

Не го слагай на дълбоко,
трябва да е на широко.
За да му попълниш фиша,
слагай го да спре да диша.

Който бърза бавно стига
де да може да го вдига.
да го вдига да се цели,
милиони да печели.

Има четири заподозряни обекта, чието интелектуално ниво отговаря за написването на тези творби. Това са Трифонов, Манолова, Радев и един поет от блога, ОК3223.
Аз към почетател на творците и много искам да знам кой е поетът, написал тези творби, за да го поздравя подобаващо.
Надявам се, че като член на тези среди знате кой е поетът, нисал тези две стихотворения, достойни за включване в учебния материял и най-големите певици песни по тях да пеят....
цитирай
5. planinitenabulgaria - Оригиналът на съвета е от региона на селата Царичина и Требич.
25.08.2020 21:56
rosiela написа:
ЧУКНИ ДРУГИЯ!

НАСКО ШЪ Я ОПРАВИ ЛИТЕРАТУРАТА, МОЖЕ ОТГОР НЯКОЙ ОТИШЪЛ СИ ПОЕТ ДА ГО СМЪМРИ, ЧЕ ИЗЛАГА ГИЛДИЯТА, КОЙ ЗНАЕ?! Я ДУХЪТ НА ЯВОРОВ, А НА ДЯДО ВАЗОВ, Я НА СЛАВЕЙКОВИ....Я НА ДЕБЕЛЯНОВ....



Завърщвайки нещо, сторено от двама лоши хора на трети, следва препоръката как да се предотвратят нови неприятности, призтичащи от двамата лоши:
ФАНИ ЕДИНИО, УДАРИ ДРУГИО!!!
цитирай
6. rosiela - Коста,
25.08.2020 22:45
втората песничка на Луна я знам, първата ме изуми, но авторите не знам.
Едно обаче четох: вестник " Новинар" навремето публикува мръснишките текстове на чалга песни на Надежда Захариева. Паднах у земи. Те нали се крият, писачите, та и Надежда се криеше, но я бяха изтипосали. Пълна простащина!
цитирай
7. rosiela - Коста,благодарско!
25.08.2020 22:45
planinitenabulgaria написа:
rosiela написа:
ЧУКНИ ДРУГИЯ!

НАСКО ШЪ Я ОПРАВИ ЛИТЕРАТУРАТА, МОЖЕ ОТГОР НЯКОЙ ОТИШЪЛ СИ ПОЕТ ДА ГО СМЪМРИ, ЧЕ ИЗЛАГА ГИЛДИЯТА, КОЙ ЗНАЕ?! Я ДУХЪТ НА ЯВОРОВ, А НА ДЯДО ВАЗОВ, Я НА СЛАВЕЙКОВИ....Я НА ДЕБЕЛЯНОВ....



Завърщвайки нещо, сторено от двама лоши хора на трети, следва препоръката как да се предотвратят нови неприятности, призтичащи от двамата лоши:
ФАНИ ЕДИНИО, УДАРИ ДРУГИО!!!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6642806
Постинги: 5061
Коментари: 24004
Гласове: 9802
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930