Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2021 16:01 - © Литовските власти паднаха в трапа, изкопан за Лукашенко
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 353 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 20.09.2021 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
20.09.2021г.

     Литва, която обвиняваше Беларус, че употребява сила срещу протестиращи, тръгна по нейния път :
image


"Който копае гроб другиму, сам пада в него" е казал мъдрият български народ, но литовските управници не са дораснали до мъдростите български.

Във флегматична Литва назря политическа криза, която доведе до протести, бунтове и сблъсъци със силите за опазване на реда. Президентът Гитанас Науседа призова гражданите
да не бъркат демокрацията с анархия, а полицията обяви тежки наказания за протестиращите.
Правителството въведе от 13 септември забрани на неваксинираните жители да използват обществения транспорт, да посещават лечебни заведения и магазини от определена категория и да търсят услуги за контакт. Тези ограничения няма да важат за тези, които са получили така наречения "Паспорт на възможностите" – за ваксинирани, преминали на тест за коронавирус, както и за преболедували и възстановили се от инфекцията.
Във вторник следобед пред сградата на литовския парламент във Вилнюс се проведе протестен митинг срещу решението на властите да наложат ограничения за тези, които не са били ваксинирани срещу коронавируса. До вечерта митингът се превърна в бунтове. Протестиращите блокираха депутатите в сградата на Сейма, за разпръскването им полицията трябваше да използва сълзотворен газ, съобщава Delfi :
image


Литовският президент Гитанас Науседа разкритикува действията на протестиращите. "Гражданите могат да протестират и да изразят мнението си. Да, политиците не трябва да окачват етикети на гражданите, те трябва да спорят и да обясняват решенията си. Но демокрацията не е анархия. Призовавам по цивилизован начин протестиращите – без обиди и атаки – да позволят на представителите на Сейма да напуснат сградата на парламента", написа той във Face
fook. И там се управляват чрез Facefook, както у нашенско.
Според полицейските оценки около 4,5 хиляди души са се събрали край парламента :
image

, съобщава LRT. Във връзка с безредиците са задържани 26 души, съобщиха от полицейският департамент към Министерството на вътрешните работи на републиката.
Събраните държаха плакати, на които беше написано : "Правителството на [премиера Ингрида] Шимоните вън!", "Не – гетото за неваксинираните!", "Да върнем държавата си!" :
image


"Либерал-фашисткото правителство на Шимоните се опитва да прокара фашистки закони, които са престъпни срещу човечеството, които разделят не само здрави възрастни, но и нашите деца", казва учителката Астра Астраускайте, инициатор на протестната акция.

По-специално, официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова в канала си в Telegram цитира думите на министъра на Министерството на вътрешните работи на Литва Агне Билотайте, която заяви, че "безредиците край Сейма във Вилнюс в контекста на ситуацията с нелегални мигранти на полигона в Руднинкай, недалеч от границата с Беларус – са антидържавна дейност, която няма нищо общо с изразяването на гражданска позиция", които думи Захарова коментира така : "Колко интересно? Литовските граждани протестират, но техните протести нямат нищо общо с изразяването на гражданска позиция. Оказва се, че министърът на Министерството на вътрешните работи на Литва лишава гражданите си от самата възможност да изразят своята гражданска позиция!".
"Освен това в Литва няма демокрация. Литовската държавна машина винаги е преследвала истинските опозиционери. Например през 2004 година беше извършен държавен преврат чрез процедурата по импийчмънт на президента Роландас Паксас. Мисля, че литовците просто са уморени от колективния авторитаризъм, подобно на режима на колективната полиция", смята белоруският политолог Петр Петровский.
"Също така, не забравяйте, че Литва провежда неолиберални реформи в продължение на 30 години, нейната икономика не се развива. Те нямат нови иновативни предприятия, а старите отдавна са затворени. В републиката няма достатъчно работни места, поради което местните жители са принудени да заминат да работят в други страни", изброява експертът и добавя :
"Това, което в Минск се нарича народна революция, в Литва се счита за бунт, провокиран от Кремъл. Днес или утре определено ще кажат, че Москва стои зад протестите във Вилнюс".

https://vz.ru/world/2021/8/11/1113335.html




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав!
20.09.2021 23:49
Даваш информация за събития в половината свят!... Трудно ми е да възприема всичко. Главата ми се уморява...
цитирай
2. kvg55 - 1. mt46
21.09.2021 05:57
Трябва да възприемаш. Това е съвременността. Ние зависим от тези събития.
Наблюдаваме разпадане на буржоазното общество и зараждане на нещо ново под ръководството на Русия и Китай.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760312
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031