Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01 07:01 - © Откъде се взе интелигенцията?
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 986 Коментари: 22 Гласове:
7

Последна промяна: 19.01 07:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.01.2024г.

     «Когато попитали Лев Гумильов дали се смята за интелигент, той отговорил : "Опазил ме бог! Сегашната интелигенция е такава духовна секта. Типичното е, че те не знаят нищо, не могат да направят нищо, но съдят всичко и изобщо не приемат инакомислието".
Справедливо. Както и фактът, че понятието "интелигенция" (съвсем точно описано от Гумильов) стои много, много близо до понятието "революция". Освен това и двете понятия са толкова универсални, че навсякъде, където е имало революция, е имало и интелигенция. По–точно, напротив : навсякъде, където се надигна интелигенцията, настана революция. Защото самата интелигенция беше семето на революцията. И така, ровейки се в историята, ще открием феномена на интелигенцията навсякъде, където се извършва революция, тоест подкопаване на съществуващия ред. Тъй като Англия стана първият голям фермент на революцията в новото време, ние естествено ще открием началото на "ордена на интелигенцията" там.
По–конкретно, в така наречения кръг Хартлиб  (Hartlib Circle), широка мрежа от свободомислещи интелектуалци, свързани чрез необуздана кореспонденция. Да, да, пред нас е нещо като първата социална мрежа (повече от 25 хиляди страници с текстове на Хартлиб, този гений на кореспонденцията, вече са внимателно дигитализирани и достъпни в Интернет). Тази мрежа се формира в средата на XVII–ти век около трима приятели : Самуел Хартлиб, Джон Дюи и Джон Коменски, чиято изобилна кореспонденция (главно между Хартлиб и Дюи) я създава.
Светогледът на троицата се основава на идеите от "Новата Атлантида" на Франсис Бейкън. В утопията на Бейкън действа така нареченият невидим колеж на "Соломоновия дом" – център за трансформиране на света на нови основи. Това е същият този утопичен "невидим колеж", който Хартлиб и Дюи се опитаха да съживят.
image

Заглавна страница на изданието от 1628–ма година на "Новата Атлантида" на Бейкън 

През 1645–та година кръгът от най–близки сътрудници на Хартлиб започва да се събира в Gresham College в Лондон, от където ще израсне известното "Кралско общество", тоест Английската академия на науките, отговорна за картината на света, която имаме днес.
Интересното е, че едно от първите споменавания на масонска ложа в Англия датира от същото време : в дневника си Елиас Ашмол, известен мистик, астролог и магьосник (в цивилния живот – кралски бирник) на 16–ти октомври 1646–та година пише, че на този ден е приет в масонската ложа. За Ашмол се говори като за човек, изиграл ключова роля във формирането на "Кралското общество".
И така, пред нас е първият "порядък на интелигенцията", който е : кръг от хора с общ начин на мислене и цели за преобразуване на света. Всички тези хора в цяла Европа (и дори в [US]Америка) се познаваха много добре тогава и имаха много близки контакти. Кои са били самите Хартлиб и Дюи?
Самуел Хартлиб (Samuel Hartlib, около 1600–1662) може да се нарече първият професионален интелектуалец – с безупречно интелигентска биография. Син на търговец емигрант от Полша, студент в Кеймбридж (където учи неофициално, но така и не завършва обучението си), вдъхновен адепт на религията на Просвещението с нейното универсалистко верую, което той самият одобрява като партийна програма : "… да записват всички човешки знания и ги правят обществено достъпни за образованието на цялото човечество. Да, самият господин Google от ерата преди интернет! Хартлиб смята Франсис Бейкън за свой предшественик. През 1640–та година той дори се опитва да реализира програма за изграждане на "Нова Атлантида" чрез английския парламент, търсейки финансиране за това си начинание, но претърпява неуспех.
Святата вяра на Хартлиб в
експеримента е била толкова безупречна и фанатична, че в опит да излекува камъни в бъбреците той започна да поглъща разредена сярна киселина, което очевидно става причина за преждевременната му смърт. С една дума, пред нас е истински ентусиаст и фанатик! Това, което попречи на този свят човек да стане месия на съвременната наука (тоест да стане председател на "Кралското общество"), очевидно не беше толкова задкулисна борба, колкото приятелството му с Кромуел, който му дава пенсия и което по време на Реставрацията на Чарлз II почти се превръща в престъпление.
image

Френсис Бейкън – "Опити" (Експерименти). Философско наследство

Но именно създаването на общоевропейско интелигентско общество стана смисълът и връхната точка на дейността на Хатлиб. От което, както отбелязва изследователят Дж. Т. Йънг, произтичат безброй нишки и линии на комуникация, които се разклоняват и пресичат, прониквайки в цялата интелектуална общност на Европа и [US]Америка : това е кръг с определен център, но почти безкрайно разширяваща се периферия.
Вторият член на звездния тандем, Джон Дюи, бил човек от малко по–различен тип от професионалния интелектуалец Хартлиб. Той е странстващ проповедник от Шотландия, религиозен радикал, чиято фикс идея била да обедини всички протестанти в Европа и месиански да ги свърже с евреите, за да създаде дестилирано юдео–християнство. В религията самият Дюи клони към унитаризма (тоест той отрича триединството на Бога). Като цяло сред прогресивните хора на Европа тогава унитаризмът е бил на мода. Тук еврейският мъдрец [Мойсей] Маймонид е бил четен и почитан повече от християнските автори.
Интересите на "кръжеца Хартлиб" са почти неограничени : херметизъм, алхимия, астрология, финанси, математика, медицина, селско стопанство и накрая реформа в образованието, на която Хартлиб отделя особено много време и внимание. Което е разбираемо : "нови хора" с нов мироглед като начало все още е трябвало да бъдат обучавани.
"Кръгът Хартлиб" също става "главният двигател" за завръщането на евреите (изгонени при крал Едуард през 1290 година) (Един от тези евреи е заклетият враг на българите Бенджамин Дизраели) в Англия и въвеждането на нова финансова система в капиталистически дух.
Като цяло, всички прогресивни интелектуалци – участници в кръга, са най–крайни, радикални революционери на духа по онова време, вярващи в прогреса, който те разбират в духа на утопията на Франсис Бейкън "Нова Атлантида". Какъв прогрес е това?
В своята утопия Бейкън описва определена идеална обществена система на остров Бенсалем ("син на почтеността" на иврит), блаженият живот на чиито жители е осигурен от Ордена на "Дома на Соломон". Това е огромна организация, многостепенен синклит от експерти, чиято цел е да изградят и подредят живота в един нов идеален свят. Тези учени мъже приличат отчасти на фокусници, отчасти на измамници, отчасти на магьосници и вълшебници, които са заети предимно с това да заблуждават жителите на острова. Сред тях има "търговци на светлина", чиято функция е да носят всякакви знания от цял ​​свят, "похитители", които извличат ценните сведения от потока информация, "ловци на тайни", "пионери търсачи и изследователи", "компилатори",  "дарители" (тези, които вдъхват идеите в живота), "маяци" (очертаващи нови хоризонти), "интерпретатори" (тълкуватели) (извеждащи емпиричните данни в принципи и закони) и други професионални гилдии.
Както във всички тайни общества, последователите на "Дома на Соломон" притежават както открито, така и затворено знание. Първото са всичките им прекрасни изобретения, които им помагат да живеят удобно; второто е тайно или опасно знание, което може да бъде предадено само на изключително тесен кръг от привърженици.
Целта на "Дома на Соломон" е "Основната позиция" или "знанието за Причините и тайните движения на нещата; разширяване на границите на Човешката империя, за да се постигне всичко възможно". Звучи някак неясно, но е съвсем в духа на централната масонска идея : изграждаме нов свят върху нови основи, и то – до самите граници на Вселената.
Такива са били целите на "ордена на интелигентите". Поне в съвремието. Може, разбира се, да се посочи по–ранното начало на ордена, свързано с формирането на първите европейски университети и дейността на [Пиер] Абелар – тази първа "икона на интелигенцията" в пълния смисъл на думата, каквато е тя. Но за това ще говорим друг път».Владимир Можегов в Деловая газета «Взгляд»

Виждаме как във времето на възхода на буржоазното, капиталистическото общество, буржоазната интелигенция е била прогресивна. Сравнени с тях, днешните новобуржоазни интелигенти у нас и буржоазни на Запад, понеже буржоазното общество е в упадък и разпад, имат ретроградна идеология и практика.

https://vz.ru/opinions/2024/1/14/1244390.html
https://schoolworkhelper.net/francis-bacons-new-atlantis-summary-analysis/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%B9_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D0%B5%D1%80_%D0%90%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. icansing - Религия, технология, знание..
19.01 09:56
отдавна са фетиши, обект на комерсията. Ние (уж) се движим напред а- всеки стар проблем се завръща с нова сила. И днес има сифилис, туберкулоза- нелечими заразни болести, които убиват или хронифицират, инвалидизират. И днес има бедност, глад. И днес има войни. Има епидемии- дори изкуствено създадени от чудовища! Това е основното и същественото- не сме решили нито един проблем на нито едни социален етап. А уж летим в Космоса, по-точно- натопили сме си палците. Сто пъти научено- сто и един път забравено. Една разлика: дидактичните и философски течения днес са за ГРАНТОВЕ и ФИНАНСИ, пробутвани от МЕДИИ.
цитирай
2. blog13 - Водороден показател – Уикипедия
19.01 12:16

цитат:"Святата вяра на Хартлиб в експеримента е била толкова безупречна и фанатична, че в опит да излекува камъни в бъбреците той започна да поглъща разредена сярна киселина, което очевидно става причина за преждевременната му смърт. С една дума, пред нас е истински ентусиаст и фанатик!"

Не е. Не фанатик. Профанизираш много бърже.

Имаш развитие на науката. И голямо незнание дори във хората, които са някакъв интелектуален елит. Не казвам, че са най-елитния. За да бъдат такъв, е нужно, както потарям, да има правилно организиран конкурс. Такъв няма до ден днешен.

Но дори и да има, дори и да бъде излъчен правилният, реалният обществен елит - дори и той не знае в голяма степен.

Конкретно за камъните в бъбреците - дори и днес, мнозина не разбират. Даже с помощта на медицината.

Камъните в бъбреците са резултат в голяма степен от липсата на достатъчно физическо усилие в комбинация с ядене на много животинска храна и малко плодове.

Какъв е механизмът? Човек така е устроен, че ако полага усилия (особено физически) става по-силен. А ако не полага, доста бързо деградира. Редовните усилия водят не само до заякване намускулите, но и на концентрация на калция в костите. Костите стават по-здрави, по-жилави и трудно се чупят.

Ако си обездвижен, костите започват да стават крехки. Това е свързано и с калция, който се отделя от костите в кръвта. В самата кръв има повече калции от колкото когато човек извършва редовни усилия. И това води до камъните в бъбреците.

Та в тоя исторически момент за който говориш, изглежда науката е била на някакъв такъв етап и е смятала че трябва да се пие разредена сярна киселина. Това може да ти изглежда нечувано и смешно, но ако е така, значи не знаеш достатъчно химия.

Ето ти линк с пе-ха на разни неща - виж разните киселини, особено разредени колко е пе-ха-то им. Също и на стомашния сок. А така също и на лимоновия.

Между другото, науката е имала много кризисни моменти свързани със здравето. Самият Маркс е смятал, че натрупването на мазнини е полезно. Кога били открити мазнините белтъчините и въглехидратите се смятало, че плодовете и зеленчуците са ненужни.

Самият Фройд предписвал от време на време кокаин. Нещо което може да се забележи и в произведенията на Конан Доил, който описва Шерлок Холмс, като приятел на кокаина. Но пък бил и добър боксьор. Което е смешно - но такива били изобщо обществените схващания по това време.
цитирай
3. blog13 - цитат:"И така, пред нас е п...
19.01 12:27
цитат:"И така, пред нас е първият "порядък на интелигенцията","

Не е първия. Най-много може да е пореден етап от развитието на обществения интелект, йерархически връх. Обаче е много съмнително, дали е и това.

Всяка държавна власт е интелигенция. Организирано общество, което се занимвава да комуникира по между си в много голяма степен - степен на интегритет.

Ако се появи наддържавно обединение или империя - това е вече още по-високо ниво.

Ако има опозиция във властта или на властта, това е същото.

Това за което говориш по същество е старо колкото света. Но се развива, така че е възможно да е някаква степен в развитието.
цитирай
4. blog13 - цитат:"В своята утопия Бе...
19.01 12:40
цитат:"В своята утопия Бейкън описва определена идеална обществена система на остров Бенсалем ("син на почтеността" на иврит), блаженият живот на чиито жители е осигурен от Ордена на "Дома на Соломон". Това е огромна организация, многостепенен синклит от експерти, чиято цел е да изградят и подредят живота в един нов идеален свят. Тези учени мъже приличат отчасти на фокусници, отчасти на измамници, отчасти на магьосници и вълшебници, които са заети предимно с това да заблуждават жителите на острова. Сред тях има "търговци на светлина", чиято функция е да носят всякакви знания от цял свят, "похитители", които извличат ценните сведения от потока информация, "ловци на тайни", "пионери търсачи и изследователи", "компилатори", "дарители" (тези, които вдъхват идеите в живота), "маяци" (очертаващи нови хоризонти), "интерпретатори" (тълкуватели) (извеждащи емпиричните данни в принципи и закони) и други професионални гилдии."

А това вече не е никаква утопия а си е самата истина, която е демонстрирана реално и до ден днешен. Процесът на производството на капитала е резултат от нисходящото йерархическо движение. Това означава, че ресурсите се движат към върха на йерархията. А най-важният ресурс е информацията в чекмеджето на властта. Т.е. ловците на тайни, тия които извличат всякакви знания от цял свят и ги носят къде, в коя география? В Западна Европа!

Що само в Западна Европа? Щото там е географията на имперския център. И самият факт, че и ти сега ни говориш за неща които се случват в Западна Европа и по-точно самият морски имперски център на света е показателен.

Но аз ще ти дам един друг интересен пример. Именно в Англия има най-много породи кучета, коне и други домашни животни. На следващо място е районът на Германия и Франция. Не случайно и Дарвин се е появил там. Дарвин не е бил сам и е имал конкуренция, която почти по негово време е стигала до подобни заключения за еволюцията.
Всичко това е в резултат на натрупването на знания,което било в Западна Европа, а не някъде другаде.

Най-бързия кон на средни дистанции е Английският чистокръвен кон. Той е създаден в Англия. Но това е хибрид. За да бъде създаден са използвани арабски коне (най-добрите коне и до ден днешен на дълги разстояния, създадени за хилядолетия, чрез бавна, продължителна селекция), турски, туркменски (ахалтекинци). Плюс английски коне.

Т.е. какво е това? Компилация сър. Но към Англия са се насочвали дори продуктите на земеделието и селското стопанство. Съответно и Дарвин е имал пред себе си и систематизираните домашни породи, така както и животинските видове в дивата природа.

Имал е и възможност да учи геология и палеонтология, а самите пластове с вкаменелости на растения и животни представляват естесвен класьор, достъпен за ловците на тайни, "похитители", които извличат ценните сведения от потока информация, "ловци на тайни", "пионери търсачи и изследователи" - като Дарвин. И не само Дарвин - това е обществена организация и именно за това е мощна. Това са тия които управляват света. Те са били там - в Западна Европа. Географското място, където е бил имперския център на света.
цитирай
5. icansing - "Знанията" не ни приближават до "универсалния ум"
19.01 13:06
Това е основната отлика между Изтока и Запада. Колкото повече пия- два пъти повече разливам. Логиката, аналитичният подход имат лимит спрямо различните проблеми-някъде са изцяло неприложими или дори абсурдни. Значи, ще пия с по-голяма скорост, за да се разлива много по-бързо ракията- и така скоро ще изтрезнея (западно мислене). Ще се оставя на пиянството, докато така ми просветне пред очите, че да си видя и отстраня грешките (изтока). Идва нещо ново- нека го видим в блясъка му!
цитирай
6. blog13 - цитат:"Както във всички т...
19.01 13:10
цитат:"Както във всички тайни общества, последователите на "Дома на Соломон" притежават както открито, така и затворено знание."

Тайно, тайно - колко да е тайно? След като много хора знаят, не е тайно. Но ако вземеш върха на йерархията, като основен бенефициент на каймака на продуктите на цялото общество, тези хора са мотивирани да не казват.
От друга страна, всеки от позицията на своето работно място пази някакви тайни,които са злоупотреба с позицията на която се намират. Примерно през соца, всеки можеше да си взима от общата каца. Но най-много можеха да взимат тия най-отгоре.

От друга страна, във върха на йерархията е концентрирана най-много информация. Тая информация не може да се носи от един човек - тя се носи от много хора. Това е предпоставка, да бъде тайна - не само това че не я казват, но тя е много. И до ден днешен се разсекретяват от време на време разни архиви - на разузнаването, на ДС.

Преди известно време си спомням, беше разсекретена информация на Ватикана. Кааха, че цялата информация е на листове, които са десетки километри. Кой ще я прочете тая информация? Тя си остава тайна.

Същото е примерно с разни шпиони, които изнасят в един момент огромна информация примерно Едуард Сноудън.
цитирай
7. icansing - Навлизам в най-калната тематика!
19.01 13:28
Аз лично считам "науката" за върховно невежество- поради недостойното си положение пред Бога!
Едно "разбрал"- милион не видял, пръкнала се нова "теория" дето после, иди я гони с "аргументи"
от типа "едно видели- милион не съзрели". Разбира се- ще се нахвърлят на "аргументите", а не на изцяло идиотската "теория"!!! И така върви, драги ни читатели "модерният свят"!
цитирай
8. kvg55 - До 1. icansing
19.01 13:55
Все пак в социалистическа България болестите туберколоза, дифтерит, детски паралич, някои шарки и други, също болести по животните, дървеници, въшки, бълхи бяха ликвидирани.
В капиталистическа България тези болести и гадинки се появиха отново.
цитирай
9. kvg55 - До 6. blog13
19.01 14:03
В никакъв случай не мога да причисля министрите, дупедатите, политиците и въобще хората във властта към интелигенцията. Тях никак не ги вълнуват обществени въпроси, каквито вълнуват интелигента. Тях ги вълнува само личния интерес.
Скрито знание има – например по възрастния и опитен колега не ти казва всичко в работата от страх да не го изместиш.
цитирай
10. icansing - Ще завърша ТАКА:
19.01 14:03
KVG (около 100 реда)
Аз: (около 16) реда.
Блог 13: (около 83) реда
ОБСЪЖДАХА ТАЗИ ТЕМА!
Къде е "истината"?

Понеже от блог 13 искат, винаги да подхождаме аналитично и да даваме пример!
цитирай
11. kvg55 - До 5. icansing
19.01 14:08
Конкретно за универсален ум съм чел единствено казаното от Маркс за Аристотел – "най–универсалният ум между тях" (другите древногръцки философи).
цитирай
12. icansing - Тук е в "кавички",
19.01 14:10
тоест- във всеки един момент приложимото -и изцяло съответстващото.
Благодаря ти, че ме попита какво имам предвид. Това умеят само много еволюирали люде!
цитирай
13. kvg55 - До 10. icansing
19.01 14:13
"In vino veritas", е казал древният римлянин Плиний Стари, но не е уточнил в какво количество трябва да е виното, за да ти се открие истината.Всеки сам за себе си, в процеса на практиката, установява съответстващото на неговата истина количество вино или други алкохолни напитки (водка, уиски, коняк и прочие), които напитки, за добро или лошо (не мога да преценя), древните не са познавали.Та практикувайки горното правило, открих свои истини, които споделям с читателите. Споделям ги, не защото се имам за велик откривател, което в случая би било синоним на голям пияница, а защото смятам, че е полезно човек да сравнява мислите си с мислите на другите, за да прецени доколко е прав и къде се намира сред другите мислители в обществото.Освен това, има хора, които не могат или не искат да употребяват алкохол и така остават слепи и глухи за много истини.

За откриването на всяка конкретна житейска или научна истина е необходим различен по количество, качество и марка алкохол.
(Опияняващо правило на откривателите)
цитирай
14. kvg55 - До 12. icansing
19.01 14:15
А критерии за истината е практиката.
цитирай
15. blog13 - Ще завърша ТАКА: KVG (около 100 ...
19.01 14:18
icansing написа:
Ще завърша ТАКА:
KVG (около 100 реда)
Аз: (около 16) реда.
Блог 13: (около 83) реда
ОБСЪЖДАХА ТАЗИ ТЕМА!
Къде е "истината"?

Понеже от блог 13 искат, винаги да подхождаме аналитично и да даваме пример!


По тоя критерии, най-качествен е тоя който не е казал нищо. Директното съзерцание на божието откровение. Но в блога няма ни един такъв. Дори ти се изпусна та каза нещо. Дори с тоя свой най-кратък от всичките си досегашни коментари.

Така че предлагам, подобни прости критерии, да бъдат изхвърлени от употреба, като негодни.
цитирай
16. icansing - Да-удрям ти още палци!!!
19.01 14:24
"За откриването на всяка конкретна житейска или научна истина е необходим различен по количество, качество и марка алкохол.
(Опияняващо правило на откривателите)"
цитирай
17. blog13 - В никакъв случай не мога да причисля ...
19.01 14:30
kvg55 написа:
В никакъв случай не мога да причисля министрите, дупедатите, политиците и въобще хората във властта към интелигенцията. Тях никак не ги вълнуват обществени въпроси, каквито вълнуват интелигента. Тях ги вълнува само личния интерес.


Остави го личния интерес. Защото всеки има личен интерес.

Аз говоря за развиващо се несъответствие между "елит на власт" и "реален елит". Не съм стигнал до абсолютното обаче отрицание на елита на власт, че му липсва какъвто и да е интелект. Просто казвам, че съществува по-качествен елит.

Относно депутатит и министри днес в България и ЕС - то е ясно, че са назначени марионетки с цел да са умишлено тъпи, за да изиграят роля на явните виновници за това което се случва.

Но има задкулисен елит на власт. Както казваш - тайно знание има. Но има и таен истински елит на власт. Той се различава от реалният елит,който не е на власт.

Тва можеш да си го представиш и като някаква степен на несъответствие между съседни йерархически нива. Не си ли виждал някой дето ти е шеф на тебе и ти е ясно, че трябва да си смените местата?

И сега, както и преди, аз питам (продължавам да си питам), как така се случва, по-тъпите да са отгоре? Тука нема никакъв смисъл да се занимаваме с конкретни личности. Имаш системен проблем. Следователно требва да се анализира системата. Така се получава - факт. Значи има системен проблем.

Системата не може да работи когато йерархическата система не е правилна. А тя не е правилна, не защото нисходящата йерархия има сбъркани съотношения между всеки две съседни йерархически нива. А защото по-горните йерархически нива стават все по-тъпи. И пак ти казвам – не гледай артистите, назначени за марионетки, които са турени да операт пешкира, като му дойде времето. Има други невидими. Те не са чак толкова тъпи, но и те не са реалния елит.
цитирай
18. blog13 - "За откриването на всяка к...
19.01 14:41
icansing написа:
"За откриването на всяка конкретна житейска или научна истина е необходим различен по количество, качество и марка алкохол.
(Опияняващо правило на откривателите)"


Добре де, разбрах, че си бил барман. От това работно място си видял неща, които аз не съм. Но давай нагоре, че ще изпаднеш от дебата!

Ние, представи си, се опитваме да проникнем в други светове, които не сме наблюдавали директно, щото не сме се родили в тях. Поради различното местоположение.

Те са тайна за нас от тая гледна точка. Но можем да ги изведем през абстракции. Ама дай малко абстракции за трезвеници. Аз не пия, не пуша и не употребявам наркотици. Как ще ми говориш пиянски лафове? Не съм тука, за да си говоря глупости, да знаеш. И не говоря много. Фани Маркс, фани, Кант - дали са по-разбираеми от това което аз казвам. Повтарям ти с кво си се захванал: Решението на най-наболелия обществен проблем.

Нема как да искаш с две изречения да се изчерпи темата.

Прочее, аз съм почнал с просто предложение, за моментално внедрение на избирателната система, която съм предложил. И която е проста.

Не стана по простия начин.

И беше предложение за действие, а не за бездействие. Просто лесно. Сега знам, защо не стана. Както казва един приятел "Народът си е добре". И затова си трайка. Като му стане зле, ще почне да скача от шестия етаж надолу с главата. Много глави ще бъдат строшени. И така, по трудния начин, ще почне да търси правилния път. Но първо трябва да почне да му пука. Сега чакаме да почне войната. Ако ти или някой друг имате прост начин, който е верен, ще успеете.

Но както ти казах - първо трябва да сложите по един конкретен начин на масата. Практически.

Предложение за това да бъде направено нищото нема.

Предложение да бъдат направени и други неща, които са невъзможни също нема.
цитирай
19. blog13 - Скрито знание има – например по в...
19.01 14:50
kvg55 написа:
Скрито знание има – например по възрастния и опитен колега не ти казва всичко в работата от страх да не го изместиш.


Вече ти обърнах внимание - всеки от своето работно място крие нещо. При това не всеки път е умишлено. Повечето скрити неща са поради това, че всеки един не спира да живее собствения си живот. Ако тръгне да разказва всичко, тоя който слуша трябва да спре да живее своя живот. Това е невъзможно. Така че, всеки от позицията на собственото място има възможности. Тия възможности са и начини да отнема по своя си начин.

Но пазейки тайната на собствения си живот, той е част от механизъм на взаимодействие, с останалите които също пазят своята тайна. И тъй като механизмът на взаимодействие е йерархическа система, работните места на върха на йерархията имат най-големи възможности. Но те произтичат от съществуването на цялата йерархия, за която те нямат заслуга. Те са родени на своето място по стечение на обстоятелствата. И ще бъдат свалени поради същите слепи природни сили.

Ако се изяснява, че те не са истински елит, това е сигурно. Тогава на тяхното място ще идат други хора. Новата информация ще отива при новите хора. А бившите които вече са мръднали надолу, ще бъдат силно мотивирани да пеят - да разправят тайни (леко поостарели шлагери, все пак).


цитирай
20. icansing - Глу-по-сти!
19.01 14:58
Аз цитирах (с кавичките!) KVG! Напротив- мисля че всяка (деалкохолизирана- и прекалено протрахирана (продължавана дълго!) философия не струва и грош!? Да дам ли пример с латинска сентенция- или, и така я ясно?! На много- винаги- нищо не е ясно!
цитирай
21. blog13 - Е все още не си казал какво конкретно ...
19.01 19:10
Е все още не си казал какво конкретно предлагаш. Да не гледаме телевизия? И после какво.

А - и да не сме прекалено трезви, доколкото разбирам.
цитирай
22. krumbelosvet - Не е ли по-просто
22.01 19:42
"Интелигенция" са образованите хора на своето време. Колко е било съвършено образованието, е въпрос на развитието му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5965928
Постинги: 2840
Коментари: 26156
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930