Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2021 14:16 - ПОСЛЕДНИ ЛИТЕРАТУРНИ НОВИНИ ОТ ПЛАНИНСКИЯ ВЯТЪР
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 494 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 08.09.2021 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПРИЯТЕЛИ, ТЕЗИ ДНИ ЗАПОЧВА ОФОРМЛЕНИЕТО НА 67 - ТА МИ КНИГА, ТОЗИ ПЪТ СЪС СТИХОВЕ И РАЗКАЗИ И ЕТО КАКЪВ ТЕКСТ ЩЕ СЛОЖА НА ЧЕТВЪРТА КОРИЦА, ИСКАМ ДА ГО СПОДЕЛЯ С ВАС:

" Затворени в мига" е поредната 67 книга на Росица КОПУКОВА и доц. Младен МИСАНА, която ще затвори в страниците и отвори за вас стихове на двамата поети и кратки разкази на Росица КОПУКОВА. Тя е журналист, той - математик, двамата - духовни приятели в различни лирични паралели, но напълно равноправни в една обща стихосбирка.

""""""""""""""""""""""""""

" Тези месеци направих един обстоен прочит на Елисавета Багряна, с която има дързостта да ме сравни д.ф.н. Йордан Ватев, световно известен поет, сонетист в двете монографични книги, които написа за моята поезия. Да, по жаждата за живот, за полет, за любов, по космополитност на духа ние имаме общо с нея.
Нейните стихове " летят", моите също, но имаме и доста различия.
Нейното светоусещане е различно от моето, мъдростта ни е различна.
Аз имам много повече стихове с родолюбива и социална поезия, с природолюбива, но българска. Багряна пише цели цикли стихове за пътешествията си по света и нарича Париж " своя родина".
Обиколила десетки страни, аз никъде не съм се вдъхновила за стихове, посветени на чужбина. Не съм искала да напускам България, както тя е искала. И го е споделила писмено.
Това е моята трезва преценка за нещата, въпреки че Й. Ватев е прав в анализите си в много посоки.
Семантиката ни даже е различна с Багряна, поривите, копнежите, дори начинът на живот, които са предпоставка за лиричните изповеди."

Росица КОПУКОВА



Гласувай:
4



1. missana - Да пожелаем на 67-мата ти книга - на добър час, Роси! Благодаря ти за жеста тази книга да е съвместна!
08.09.2021 19:08
Багряна е голяма българска поетеса. Две мнения по този въпрос няма. Но тя е твърде земна, а немалка част от твоите стихотворения са мистични и мащабни, с дълбок философски подтекст. Това е изцяло до натура, сиреч до даденост. Багряна е неспособна да пише така. Аз специално харесвам мащабната и мистична поезия. По тази причина Багряна не ми допада като поетеса. Докато твоите стихотворения, от раздела философска лирика, буквално ме екзалтират. Споделям всичко това честно и с открито сърце. За жалост у нас мащабната поезия не се котира високо. Ако човек пише за чайници и други кухненски принадлежности, както правеше това в стихосбирките си Георги Белев - лека му пръст, то той в тази страна ще е четен автор. Тук се харесва мижавата поезия. Ти с критичните си материали ни даваш достатъчно много примери на подобна поезия. Един от последните беше награденото по втория начин стихотворение в Копривщица. Ботев и Яворов лежат на лавиците като музейни експонати. Все още венцехвалят Левчо Полевчев и темподобни псевдообразци на поезия. Към тях спада и една дама, за която ти също често пишеш. Не си струва даже да упоменавам името й. Понякога, що се отнася до поезията, имам чувството, че живея в роман на Кафка. И така ще продължава да бъде, докато комунистите не слязат от българската сцена завинаги. Надявам се да доживеем тези времена. Те ще са началото на истински културен ренесанс за нашата родина.
цитирай
2. rosiela - Благодаря ти сърдечно, Младене.
08.09.2021 19:41
И аз това се надявам. Дай Боже. Амин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6701100
Постинги: 5073
Коментари: 24033
Гласове: 9813
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930